Доступність посилання

ТОП новини

Від демократичності виборів в Україні залежить, які перспективи відкриються у її відносинах з Євросоюзом – про це говоритиме Комісар ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер під час візиту до України.


Наталія Вікуліна Брюссель, 2 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Від демократичності виборів в Україні залежить, які перспективи відкриються у її відносинах з Євросоюзом – про це говоритиме у п`ятницю в Києві Комісар ЄС з зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер. Вона зустрінеться з президентом Ющенком, іншими офіційними особами та візьме участь у міністерській трійці Україна-ЄС.

Комісар Ферреро-Вальднер задоволена політичними й економічними реформами в Україні після Помаранчевої революції. Перед відльотом до Києва вона заявила, що вітає зусилля Ющенка забезпечити проведення демократичних виборів. За її словами, від їхнього проведення залежатимуть наступні кроки у відносинах Євросоюзу та України. Говорить речниця комісара Емма Адвін:

“Політичні пріоритети включають проведення вільних і чесних виборів наприкінці цього місяця. Ось чому ми так уважно спостерігаємо за виборами, щоб побачити, чи можемо ми запропонувати нові можливості для України”.

Але якими будуть ці нові можливості? Чи одержить Київ перспективу вступити до клубу ЄС, якщо вибори будуть демократичними? За словами речниці Адвін, Брюссель не дає ніяких коментарів щодо того, чи отримає Україна можливість стати членом Євросоюзу. Але виконання Києвом політичних зобов''язань у Плані дій з ЄС, серед яких є проведення вільних і чесних виборів, дозволить Євросоюзу почати консультації щодо нової угоди з Україною. Окрім іншого, угода передбачає встановлення зони вільної торгівлі між Євросоюзом та Україною – але це може відбутися тільки після вступу Києва до Світової організації торгівлі.

Під час візиту до Києва Комісар Ферреро-Вальднер також говоритиме українському керівництву, наскільки важливим є здійснення реформ. Продовжує речниця Європейської комісії Емма Адвін:

“Я думаю, що українські політики також знають: найважливіше зараз для України – це впроваджувати реформи, які у будь-якому випадку необхідні для стабільності й процвітання держави. Євросоюз дуже ясно говорить: ми хочемо підтримувати ці реформи на кожному кроці цього шляху”.

Європейська комісія хоче, щоб український уряд, сформований після виборів, також проводив реформи. Брюссель сподівається і на те, що новий кабінет закінчить усю необхідну роботу для вступу України до Світової організації торгівлі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG