Доступність посилання

ТОП новини

Будівництво в Україні сховища відпрацьованого ядерного палива. Бути чи не бути?


Тетяна Ярмощук /images/photo/Chernobil_flowers.jpg Київ, 7 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Американська компанія Holtec International та Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” розпочали перший етап реалізації угоди про будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива. Найважливішим і найскладнішим моментом цього етапу є обов’язкове схвалення українським парламентом відповідного законопроекту, без якого не будівництво сховища не може розпочатися.

Втілення угоди про будівництво в Україні централізованого сховища для відпрацьованого ядерного палива розпочнеться з громадських слуханнями та консультацій з суспільством. Ну, а далі, справа за українським парламентом. Верховна Рада має ухвалити законопроект про розташування та будівництво сховища - без цього другий етап, тобто власне будівництво - не розпочнеться.

Сховище відпрацьованого ядерного палива буде цілком безпечне як для людей, так і для навколишнього середовища. Принаймні, у цьому запевняє президент Holtec International Кріс Сінгх:

“Опромінення, що впливає на людину, яка знаходиться за сто метрів від контейнера з відпрацьованим ядерним паливом, менше, ніж людина отримує від сонячної радіації. Комісія ядерного регулювання Сполучених Штатів Америки визнала, що контейнери, в яких буде зберігатися відпрацьоване паливо, залишаться герметичними і не дадуть витоку радіації в навколишнє середовище, навіть при падінні на цей контейнер літака.”

Кріс Сінгх зазначає, що в сховище не звозитимуть відпрацьоване ядерне паливо з інших країн. За угодою воно призначене лише для трьох українських атомних електростанцій: Рівненської, Хмельницької та Южно-Української, каже Кріс Сінгх і додає, що цей проект для України є надзвичайно вигідним:

“По-перше – це зміцнення національного суверенітету. По-друге – не потрібно буде платити іноземним країнам за збереження відпрацьованого ядерного палива на їхній території. А по-третє, наявність такого сховища істотно поліпшить безпеку транспортування територією вашої країни”.

Кріс Сінгх наголошує, що за зберігання відпрацьованого ядерного палива Україна в рік сплачує Росії 120 мільйонів доларів. А повна вартість власного централізованого сховища – 150 мільйонів. Після чого за зберігання відпрацьованого палива Україна платитиме 15 мільйонів доларів щорічно.

Позицію противників будівництва сховища артикулює член комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та безпеки Михайло Волинець. Він прогнозує, що необхідне для будівництва рішення не має шансів пройти в парламенті:

“Сховища будувати не потрібно. Це достатньо не обговорено в Україні. Ми не можемо сподіватися, що це достатньо безпечно, і тим більше це поряд з Києвом. Таким рішенням ми для країн Західної Європи і для всього світу перекреслимо нашу країну. Таке рішення не пройде в парламенті”.

Угоду про будівництво в Україні централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива Holtec International та “Енергоатом” підписали у грудні минулого року. Спочатку планувалося, що перший етап угоди завершиться у липні цього року. Однак, у зв’язку з парламентськими виборами в Україні термін дещо відклали.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG