Доступність посилання

ТОП новини

Дії керівництва невизнаної ПМР завдають збитків і Одеській залізниці.


Петро Каландирець /images/photo/Kurchugan_station.jpg Одеса, 9 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Радіо “Свобода” продовжує стежити за подіями на придністровській ділянці українсько-молдавського кордону. Запровадження Україною нових митних правил продовжує розцінюватися владою невизнаної республіки як економічна блокада. Сьогодні на кордоні з самопроголошеною Придністровською Молдавською республікою простоювало більше двохсот вагонів. Начальник залізничної станції Кучурган Юрій Грищенко каже кореспонденту радіо "Свобода”, що збитки Одеської залізниці є величезними.

Фінансових збитків зазнає Укрзалізниця в цілому, бо не лише на станції Кучурган, але на гілці у напрямку невизнаної ПМР простоюють дуже багато таких потягів. Від 4 березня залізничне сполучення Кучурган-Бендери повністю заблоковане.

Начальник залізничної станції Кучурган Юрій Грищенко заперечив твердження придністровської сторони про нібито оголошену Україною "економічну блокаду".

Юрій Грищенко: "Ми готові у будь-який час відправляти потяги. Ми відправили від себе 3 березня о 23.00 вантажний потяг. О першій ночі наступного дня вже на території Придністров"я його зупинили місцеві залізничники і не пропустили далі. А у понеділок о 13.00 ми одержали телефонограму за підписом, будемо так говорити, керівництва їхньої придністровської дороги про те, що пасажирські потяги вони приймати не будуть у зв''язку з розмивом земельного полотна перед залізничним мостом...".

Внаслідок дій керівництва залізниці на території невизнаної республіки без роботи залишаються і сотні працівників української прикордонної станції "Кучурган". Юрій Грищенко наголосив, що у разі збереження нинішньої ситуації - "багатьох людей доведеться відправити у вимушену відпустку за власний рахунок".

Заступник начальника Котовської митниці, начальник українського митного посту "Роздільна" Олександр Панкратов повідомив кореспонденту Радіо "Свобода", що станом на 9 березня у черзі перед пунктом автомобільного пропуску "Кучурган" стоїть одна вантажна автомашина. Через відсутність належного митного забезпечення на територію України не можуть заїхати вісім вантажівок.

Олександр Панкратов: "Нові правила відрізняються тим, що дотепер через кордон України здійснювали пропуск товарів за митним забезпеченням республіки Придністров’я. Відтепер, згідно з домовленостями української та молдовської сторін про взаємне визнання товаросупровідних, комерційних і митних документів, обов’язковим має бути митне забезпечення саме республіки Молдова".

На запитання кореспондента радіо "Свобода", "на яких підставах українська сторона дотепер визнавала митні документи з печатками невизнаної республіки" начальник українського митного посту відповідати відмовився.

Олександр Панкратов повідомив, що за ситуацією на придністровській ділянці українсько-молдавського кордону постійно спостерігають представники місії Європейського Союзу.

"Робота місії у пунктах пропуску на державному кордоні відповідає меморандуму, підписаному між Україною та Єврокомісією. Вже є певні результати. Спостереження за процедурою митного контролю представниками Єврокомісії надає можливість зробити висновки щодо ефективності роботи українських митників на кордоні. На сьогоднішній день зауважень щодо результативності роботи немає. Представники місії надають нам чимало корисних рекомендацій щодо дій у тих чи інших обставинах. Ми все це беремо до уваги і застосовуємо інформацію у реальній роботі".

Олександр Панкратов також запевнив, що у зв''язку з ситуацією, яка нині склалася на пунктах пропуску України і Придністров''я, з боку митників України питань про недопущення вантажів на територію невизнаної ПМР немає. "Усі вантажі, які пропускає придністровська сторона у свій бік, ми обслуговуємо у звичному режимі".

Тим часом знаходиться чимало охочих набути політичних дивідендів на нинішньому загостренні. Придністровська преса тиражує заклики лідера фракції "Родіна" російської Держдуми Дмітрія Рогозіна зробити Придністров’я "частиною Росії". "Доки Придністров''я не є російською територією, відносно неї можливі різноманітні агресивні дії - від економічноі до політичної блокади до зовнішньої агресії" - вважає лідер "Родіни" у Держдумі Росії. А представник Ради безпеки Росії Владімір Колєсніков на прес-конференції в Тирасполі погрожував загостренням ситуації в регіоні, "якщо Київ не змінить новий режим транзиту для придністровських товарів".
XS
SM
MD
LG