Доступність посилання

ТОП новини

США не хвилюються за колір майбутнього українського уряду.


Сергій Куделя Вашингтон, 9 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сполученим Штатам важливий не склад майбутнього українського уряду після парламентських виборів, а політика, яку він буде проводити. Про це сьогодні заявив заступник Державного секретаря США Деніел Фрід під час виступу у Вашингтонському Центрі міжнародних та стратегічних досліджень. За словами американського високопосадовця, США сподіваються, що майбутній коаліційний уряд в Україні буде й надалі забезпечувати демократичні свободи, боротися з корупцією та здійснювати політику євроатлантичної інтеграції. Фрід також зазначив, що США задоволені демократичністю виборчої кампанії в Україні.

Свій виступ заступник Держсекретаря США Деніел Фрід присвятив двом сусіднім державам – Україні та Білорусі, які, за його словами, перебувають на різних історичних етапах розвитку. Білорусь існує в умовах останньої європейської тиранії, а Україна, навпаки, переживає сум”яття демократичних змін. Однак, звітуючи про останню, Фрід не приховував свого задоволення, особливо після ранкової зустрічі у Вашингтоні із міністром закордонних справ України Борисом Тарасюком. Американський посадовець відзначив, що прогрес останніх тижнів в українсько-американських відносинах - це заслуга перш за все України. Він наголосив, що підписані торговельні договори та зняття поправки Джексона-Веніка стали відповіддю на реформи, здійснені українським керівництвом за останній рік. Говорить Деніел Фрід:

“Кожен з цих кроків вимагав певних дій з боку України. Вони не були односторонніми подарунками цій державі. Вони були нашою відповіддю на українські рефроми. Отже, коли я говорю про політичне сум”яття в Україні після Помаранчевої революції, я також хочу наголосити, що українській владі вдалося здійснити необхідні реформи, на які ми відповіли позитивно”.

Деніел Фрід також відзначив прогрес України у забезпеченні рівних умов для політичної боротьби напередодні цьогорічних парламентських виборів. Він зауважив, що на думку деяких аналітиків, відновлення Помаранчевої коаліції після виборів буде сприятливм для України. Однак Фрід наголосив, що згідно з офіційною позицією, США не мають жодних фаворитів у політичній боротьбі й готові співпрацювати із будь-яким коаліційним урядом, сформованим із дотриманням демократичних принципів.

“Ми хочемо співпрацювати із реформістським урядом, який вдома бореться із корупцією, продовжує політику євро-атлантичної інтеграції, стоїть на захисті демократії у регіоні, добросусідських відносин і співпрацює з ЄС та НАТО у наших діях в цілому світі… Я чи будь-який інший американський посадовець не маємо права виступити і сказати, що ця чи інша партія краща для України. Ми зробили те, що зробили, щоб українці самі могли здійснити цей вибір. А наступний уряд ми буде вже оцінювати за його діями”.

Заступник держсекретаря відзначив, що можливість формування майбутнього уряду Партією Регіонів не викликає занепокоєння у Вашингтоні. Він навів приклад інших Центрально-Європейських держав, де в середині 90-х перемагали партії із комнуістничним минулим. Однак, отримавши владу, вони діяли як європейські соціал-демократи, зауважив Деніел Фрід. Отже, як наголосив представник Держдепу, у співпраці із майбутнім українським урядом, США будуть керуватися не тим, ким вони були у минулому, а яку політику вони проводять зараз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG