Доступність посилання

ТОП новини

До виборів – п’ятнадцять днів: останні дозволені законом відкриті результати соціологічних опитувань.


Кирило Булкін /images/photo/guests_10_03_2006.jpg Гості: Валерій Хмелько - президент Київського міжнародного інституту соціології.

Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 10 березня 2006 року.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Кирило Булкін

Ви слухаєте “Вечірню Свободу”, у студії ведучий Кирило Булкін, вітаю вас.

Сьогодні наша тема звучить таким чином: “До виборів – п’ятнадцять днів: останні, дозволені законом, відкриті результати соціологічних опитувань”.

У студії поруч зі мною президент Київського міжнародного інституту соціології Валерій Хмелько.

Вітаю, пане Валерію!

Валерій Хмелько

Дякую. І я Вас вітаю!

Кирило Булкін

На телефонному зв’язку зі студією науковий керівник фонду “Демократичні ініціативи” Ірина Бекешкіна. Вітаю, пані Ірино!

Ірина Бекешкіна

Добрий вечір!

Кирило Булкін

Сьогодні ми, шановні слухачі, почнемо приймати ваші дзвінки вже за кілька хвилин, оскільки програма йтиме у скороченому форматі, вона триватиме лише півгодини. Після цього – програма у запису: інтерв’ю, яке моя колега Галина Терещук взяла у Глави Української Греко-Католицької Церкви Кардинала Любомира Ґузара.

Зазначу для киян: якщо ви слухаєте нас на радіо Київ 98 ФМ, то програма іде в запису, на годину пізніше, решта слухачів чують нас у прямому ефірі і можуть телефонувати вже за кілька хвилин 490-29-05.

Ну, а тепер – до теми.

Сьогодні минає визначений законом термін оприлюднення результатів соціологічних опитувань щодо виборів до Верховної Ради України.

З якими рейтингами підійшли політичні сили до цього дня? І водночас – якими є набутки та втрати самих соціологів, яким доводиться докладати чималих зусиль, щоб захистити своє добре ім’я?

Оці теми ми розглянемо протягом цієї розмови з гостями. А почати хочу з того, що найбільше цікавить усіх: якими ж є останні дані щодо рейтингів партій та блоків, які балотуються до Верховної Ради?

Отже, будь ласка, пане Хмелько, які у Вас цифри є?

Валерій Хмелько

Наші цифри, це дані опитування, яке було проведено в перший тиждень цього місяця (березня) останні. І передостанні - це ті, які були проведені до 1-го березня, і вони дуже близькі. І показують, що на сьогодні найбільше прихильників в Україні серед усіх виборців має партія “Регіонів” – це приблизно 28%. Я говорю зараз не про ті голоси, які вони можуть отримати, а тільки про чисельність прихильників серед усіх виборців. Але не всі виборці, як ви пам’ятаєте, приходять на вибори, тому голосів завжди більше, ніж прихильників у відсотках.

Кирило Булкін

Зрозуміло.

Валерій Хмелько

Так я зараз говорю саме про чисельність прихильників. У “Нашої України” – 16%. У Блоку Юлії Тимошенко – 12%. А наступні три місця посідає “Соціалістична партія” – 5 з половиною, “Комуністична” - близько 3-х і Блок Литвина - зараз трошки більше 2,3%.

І ще три об’єднання має більше 1% прихильників і щось може в них змінитися, тому що вони зростають. Вони поділяють 7, 8, 9 місця – це Блок “ПОРА-“ПРП” - півтора відсотка, Блок Наталії Вітренко - 1,3 і Блок Костенко-Плюща - 1,2. Але якщо б вибори відбулись зараз, то розклад голосів був би трошки інший. І через той тривідсотковий бар’єр, який є у нас, перейшли б не всі названі партії, на сьогодні я кажу. Те, що буде 26-го, я не знаю.

Кирило Булкін

Зрозуміло.

Валерій Хмелько

Так от, на сьогодні взяли б участь у виборах 70%. До речі, чотири роки тому було 69. І партія “Регіонів” могла б отримати – 36% плюс-мінус 3%, Блок “Наша Україна” – 21% плюс-мінус приблизно 3%, Блок Юлії Тимошенко - 14 з половиною і 2 з половиною плюс-мінус і “Соціалістична” партія - 6 з половиною і приблизно 1,5 відсотка - це похибка статистична.

Валерій Хмелько

Це ті чотири, які гарантовано проходять. І я думаю, що для них уже не зміниться можливість пройти в парламент. Далі починаються деякі проблеми. Тому що, наприклад, сьогодні Компартія могла б отримати майже 4%. Але похибка наших вимірів, тих вибіркових, які проводять соціологи, в даному випадку – плюс-мінус 1,3%. Якщо буде мінус, то це менше 3% було б.

А блок Литвина – 2,5% плюс-мінус відсоток. Якщо плюс – то точно проходить, якщо мінус – ви розумієте. Ну і блок “Пора-ПРП” –2,2 плюс-мінус 1% - тобто теж на межі.

Кирило Булкін

Зрозуміло, дякую, пане Хмелько. І пані Бекешкіна, чи Ваші дані збігаються або в чому вони відрізняються.

Ірина Бекешкіна

Ну, що стосується порядку і що стосується прогнозних характеристик – багато в чому збігаються, принаймні, що стосується порядку. Ми проводили опитування - фонд “Демократичні ініціативи” з фірмою Ukrainian Sociology Service з 26 лютого по 6 березня.

І у відношенні до тих, хто піде на вибори, чи, принаймні, не відмовляється іти на вибори “Партія регіонів” набирає 30,4. “Наша Україна” – 17,1. Блок Юлії Тимошенко – 16,9. Соціалістична партія – 5,4. Тобто, можна сказати, що це політичні сили, які гарантовано потрапляють до Верховної Ради.

Кирило Булкін

Тобто, це не від усіх, а саме від тих, які збираються брати участь у голосуванні.

Ірина Бекешкіна

Від тих, хто не відмовляється. Тому що там ще є частина тих, хто може піти, а може не піти. Ну, вони кажуть: “Скоріше за все підемо”, а ще є ті, хто кажуть “Точно підемо”.

Далі йдуть 2 партії, які, так би мовити, на межі. Якби вибори були зараз, то, скоріше за все, вони б пройшли. Але існує така річ, як похибка вибірки. Тому ці партії під питанням: Компартія України – 3,7% і Народний блок Литвина – 3,4%. Але в опитуванні, принаймні, вони 3% переходять.

Далі йдуть партії, які, скажімо, не втратили можливості ще набути голосів і таки перейти тривідсотковий бар’єр. Але поки що вони не набирають 3% в опитуваннях: громадський блок “Пора і ПРП” – 2,3%, блок Наталі Вітренко – 1,8% і “Український народний блок Костенка і Плюща” – 1,4, і партія “Віче” –1,7. Тобто, вони ще не набирають відсотків, але ще є час. Хоча, з іншого боку, кількість тих, хто не визначився, зменшується, безумовно, і можливості стає все менше і менше.

Кирило Булкін

Дякую, оскільки час наближається до завершення, то буквально по півхвилини- хвилину на останнє запитання, воно стосується погляду у майбутнє і прогнозу, але не стосовно політичних сил, це ми вже чули . А стосовно майбутнього українського соціології, тих проблем, про які ви говорили. Чи вдасться все таки їх розв’язати, чи вдасться звільнитися від жорсткого пресингу отих обставин, політики і всіляких інтересів, які не мають нічого спільного з наукою - коли це може вдатися? Будь ласка, пані Бекешкіна, першій вам слово.

Ірина Бекешкіна

Ну, я думаю, від тиску позбавлятися не треба, бо ніякого тиску насправді немає. А позбавитися... Йдеться про бруд, яким заляпують соціологів певні політики. Але я думаю, що ці політики ще досить довго будуть при владі. Ну, і будемо боротися.

Кирило Булкін

Зрозуміло, дякую, пані Бекешкіна. Пане Хмелько, тоді ваша хвилина наостанок ,чи трохи менше. Що буде з українською соціологією, коли вдасться цього “бруду”, як каже пані Бекешкіна, позбутися і яким чином?

Валерій Хмілько

Бруд іде не із соціології, а із тих, хто його створює, на жаль, в засобах масової інформації. Я думаю, що це спільна наша проблема - журналістів і соціологів. Як будуть доносити відповідально, чи не будуть якусь першу ліпшу інформацію пускати, чи будуть, як це прийнято в західних засобах перевіряти із незалежного джерела. Я думаю, що це нам допоможе.

Кирило Булкін

Дякую вам, шановні гості, за участь у розмові, дякую вам, шановні слухачі - тим, хто нам телефонував і просто слухав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG