Доступність посилання

ТОП новини

Тарасюк запевняє американців у незворотності демократичного курсу України, але відмовляється засуджувати порушення демократії деінде.


Сергій Куделя Вашингтон, 9 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Зовнішня політика України залишиться незмінною навіть у випадку втрати “помаранчевою коаліцією” контролю над урядом після майбутніх парламентських виборів. Про це заявив Міністр Закордонних Справ України Борис Тарасюк під час свого виступу в Інституті Брукінгса у Вашингтоні. За його словами, президент України зберіг достатньо повноважень, щоб визначати політику держави у світі. Зовнішньополітичні пріорітети України Тарасюк окреслив у своїх зустрічах вчора із віце-президентом США Річардом Чейні, державним секретарем Кондолізою Райс та сенаторами на Капітолійському Пагорбі. Серед головних цілей – вступ України до НАТО до 2008 року і членство в Євросоюзі до 2015 року. Про інші заяви Бориса Тарасюка в американській столиці розповідає наш кореспондент у Вашингтоні Сергій Куделя.

Приїзд Бориса Тарасюка до Вашингтону співпав із остаточним скасуванням Конгресом США дії поправки Джексона-Веніка щодо України. Тому, під час виступу у дослідницькому Інституті Брукінгса, він заявив, що як Україна так і США виконують основні положення минулорічного меморадуму, підписаного президентами Ющенком та Бушем. Тарасюк назвав Україну форпостом демократії на пост-радянському просторі та наголосив, що Україна твердо стоїть разом із США на захисті свободи та прав людини.

“Демократична влада в Україні довела, що робить те, що обіцяє. І говорить те, що має на увазі, не залишаючи місця сумнівам чи невірній інтерпретації.”

Водночас, у відповідь на запитання кореспондента Радіо Свобода, Борис Тарасюк відмовився засуджувати порушення прав людини в Узбекістані, як це неодноразово робили його американські колеги з Державного Департаменту. Міністр також не захотів вибачатися за нещодавню екстрадицію Україною узбецьких біженців, що вимагає низка міжнародних правозахисних організацій. Він назвав екстрадицію Києвом узбецьких дисидентів на вимоги Ташкенту законною.

Обговорюючи питання газових відносин з Росією, Тарасюк назвав підписану двосторонню угоду вимушеною, але запевнив, що ціна на імпортований газ залишиться незмінною упродовж визначеного періоду часу. Однак, міністр не пояснив на який саме час зафіксована газова ціна. Він також визнав, що газова угода із Росією далека від прозорості:

“Схема постачання газу далеко не прозора за західними стандартами. Все ж, враховуючи усі політичні та економічні фактори, в України не залишалося іншого вибору ніж відмінити усі бартерні схеми, які сприяли корупції як в Україні та і в Росії та встановити нові механізми, які б краще відповідали ринковим змінам в Україні.”

Український високопосадовець висловив переконання, що демократичні сили зможуть сформувати коліцйну більшість у Верховній Раді після парламентських виборів. Ядром майбутньої коаліції, на думку міністра, будуть блоки “Наша Україна” та БЮТ. Він також запевнив американців, що ці сили вже дійшли згоди щодо принипів майбутньої політики:

“До виборів залишається два тижні і серед про-демократичних партій вже сформований консенсус навколо ключових принципів та пріорітетів. Водночас, не зважаючи на законодавчі зміни щодо формування уряду, в Президента залишаються ексклюзивні повноваження для артикуляції зовнішньої політики та забезпечення послідовності її виконання. Президент залишиться активним гравцем у формуванні уряду та призначатиме міністрів закордонних справ і оборони.”

У продовженні свого візиту до США, міністр закордонних справ України Тарасюк відвідає Нью Йорк, де долю узбецьких біженців та української демократії зможе обговорити із Генеральним Секретарем ООН Кофі Аннаном.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG