Доступність посилання

ТОП новини

Леонід Кравчук – сьогодні я не допустив би проведення референдуму щодо автономії Криму.


Геннадій Сахаров /images/photo/Kravchuk_13.03.06.jpg Дніпропетровськ, 13 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Днями у Дніпропетровську перебував експрезидент України Леонід Кравчук, котрий представляє виборчий блок “Не Так”. Зокрема, була проведена пресконференція Леоніда Кравчука.

У Дніпропетровську Леонід Кравчук вівдвідав технолого-економічний технікум, взяв участь у телевізійній дискусії з головою обласної організації Партії Реґіонів народним депутатом Олегом Царьовим і провів пресконференцію у приміщенні обласного штабу СДПУ(о). Зокрема, на поставлене на пресконференції запитання – що він зробив би “не так” якби можна було повернутися до початку його президентства, Леонід Кравчук відповів:

“Я не знаю чи я зробив би так чи не так, тому що тоді не було еталону “так”. Ми тільки починали йти і у нас не було навіть поганого взірця, у нас навіть не було поганого еталону як треба “так”.”

Леонід Кравчук сказав що за роки незалежності Україна визначилася зі своїми позиціями та що теперішня влада все поставила під сумнів. Майдан, сказав експрезидент, нічого не змінив, передавши владу від одних мільонерів іншим і, на думку Леоніда Макаровича, і перші і другі є невігласами.

“Я визнаю що багато зробив не так, але я не знав як.”- сказав Леонід Кравчук – “От коли б я сьогодні став президентом, про що я не думаю ніколи, цього я не можу навіть проґнозувати, так я б уже знав сьогодні що зробити так. Тому що пройшли 15 років.”

Леонід Кравчук звинуватив Леоніда Кучму і Віктора Ющенка у неврахуванні набутого за роки незалежності досвіду.

Але дещо Леонід Кравчук зробив би, як на сьогодні, не так. Він розповів як відбувалися події навколо кримського референдуму, внаслідок якого Кримська область стала Автономною Республікою Крим. Тоді за його словами на нього чинив тиск Михайло Горбачов, прозоро натякаючи на передачу Криму Російській Федерації, діяв ще радянський закон про референдуми і, якби на кримському референдумі було поставлене питання про денонсацію Указу Президії Верховної Ради СРСР від 1954 року, Крим був би приєднаний до Росії.

“Для мене тоді було найважливіше питання - залишити Крим у складі України. І, коли я поїхав до Криму, ви навіть не знаєте скільки мені потрібно було зусиль на обласній раді щоб зняти з референдуму одне питання – денонсація Указу 1954 року. Вони хотіли винести два – про автономію і про денонсацію. Я їх переконав що це нереально, ну, робив все що тільки міг. Я вважаю що це було єдине правильне тоді рішення. От коли б ви мені задали так питання – Леоніде Макаровичу, а коли б ви сьогодні стали президентом і у цій ситуації це відбулося - я б ніколи не допустив навіть і думки про якийсь референдум.”

Експрезидент України вважає політичний курс української влади помилковим. Він не сприймає заяви міністра закордонних справ України Бориса Тарасюка про неготовність громадян України до проведення референдуму відносно НАТО і Єдиного Економічного Простору, вважаючи що народ розбереться що до чого, Бориса Тарасюка вважає фіґурою випадковою.

“Ми ще побачимо хто представлятиме Україну у міністерстві закордонних справ після виборів”, сказав пан Кравчук і закликав Партію Реґіонів подати знак до об’єднання опозиції з метою отримання більшості у Верховній Раді. Головним завданням опозиції після виборів Леонід Кравчук вважає зміну політичного і економічного курсу України і одним з етапів зміни курсу вважає проведення референдуму щодо вступу України до НАТО чи ЄЕП.
XS
SM
MD
LG