Доступність посилання

ТОП новини

Проблеми з організацією виборчого процесу в Донецькій області.


Ганна Іванова Донецьк, 14 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Все частіше у засобах масової інформації Донеччини з’являються заяви про можливий зрив виборів у цьому регіоні. Представники різних партій та блоків, підозрюючи один одного у підготовці фальсифікацій, закликають виборців перевірити себе у списках. Висловлює занепокоєння ситуацією і Комітет виборців України. Наскільки готова до чесних та прозорих виборів Донецька область?

Сьогодні на Донеччині існує ряд загроз, пов’язаних з організацією виборчого процесу. І головна їх причина криється в організаційних недоліках. Таким був висновок моніторингу виборчої кампанії у Донецькій області, який проводився Комітетом виборців України.

Так, за словами голови правління Донецької обласної організації Комітету виборців України Сергія Ткаченка, найбільшою проблемою проведення майбутніх виборів є ситуація з формуванням дільничних виборчих комісій. Зокрема, в окремих районах області дільничні комісії не сформовані навіть наполовину. Бажаючих працювати у складі комісій обмаль. Після того, як вибори 2004 року потягли за собою численне порушення кримінальних справ, люди просто відмовляються брати на себе відповідальність. Не приваблюють працівників й великі обсяги роботи і низька зарплатня. Крім того, політичні партії безвідповідально поставилися до подання своїх представників. Через це тільки у Макіївці відбулася заміна двохсот п’ятидесяти членів. Все це призвело до того, що значна частина дільничних виборчих комісій працює у мінімальному складі. А тому відсутність з будь-яких причин бодай одного з членів комісії може паралізувати її роботу у день голосування.

Існують проблеми і з приміщеннями. Наприклад, у Дзержинську з сорока семи виборчих дільниць тільки три мають приміщення для засідань. Не вистачає в області великих урн для голосування, комп’ютерів, методичної літератури, примірників “Закону про вибори”. Про ці проблеми розповідають голови окружних виборчих комісій Донецька, які вважаються найбільш укомплектованими.

Говорить заступник голови Донецької обласної виборчої комісії Юрій Гориславець: “По великому рахунку, комісія повинна бути сформована й повинна в легітимному порядку почати процес виборчий у день виборів. А якщо членів комісії не вистачає... Треба, щоб усе було готове - списки були, урни, приміщення й люди самі повинні бути підготовлені. Інакше проблеми будуть...”.

Великою загрозою, пов’язаною з організацією виборчого процесу є низька якість списків виборців. Незважаючи на акції різноманітних політичних сил та звернення влади, виборці у списках себе перевіряти не поспішають. І не завжди тому, що на це не вистачає часу. Просто у шестидесяти відсотків комісій в області відсутні навіть таблички з назвою та графіком роботи, що ускладнює її пошук для виборця.

Списки виборців зараз взяли під свій контроль політичні партії, які звинувачують одна одну у підготовці фальсифікацій. Керівник виборчого штабу Блоку "Наша Україна" в Донецькій області Антон Клименко вже навіть направив Президенту лист, у якому попереджає про “цілеспрямовану, гарно організовану та координовану з єдиного центру роботу по фальсифікації виборів в Донецької області".

Але поки партії з’ясовують відносини, проблеми виборчих комісій залишаються без уваги. А до 26 березня - все менше часу.
XS
SM
MD
LG