Доступність посилання

ТОП новини

Багато питань, мало відповідей. За якою ціною Україна розраховуватиметься за понаднормово спожитий газ?


Тетяна Ярмощук /images/photo/Gaz_money.jpg Київ, 14 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Газпром вимагає заплатити за спожитий Україною понаднормово газ по 230 доларів за тисячу кубів. Реакція на цю заяву в Україні продемонструвала, що у газовому господарстві країни, скидається, все ще заплутаніше, ніж виглядало на перший погляд.

У понеділок заступник керівника Газпрому Алєксандр Мєвєдьєв заявив, що РосУкрЕнерго (ексклюзивний постачальник імпортного газу в Україну) має розрахуватися з Газпромом за газ, що його спожила Україна понаднормово. За ціною 230 доларів за тисячу кубів.

Раніше Президент Росії Владімір Путін заявляв, що Україна має розрахуватися за газ, спожитий понаднормово:

"Нам важливо, щоб нам за це заплатили за тими цінами, про які ми домовилися. Це можна зробити і в кінці лютого. Це можна зробити і в якийсь інший спосіб, оскільки кількість російського газу, який постачається в Україну, обмежена 17 мільярдами на рік. Це означає, що на певному етапі весь об’єм буде вибраний, тож нам доведеться домовлятися про нові об’єми. Однак важливо, що це не приховують, що це обговорюють. Сподіваюся, що це обговорення призведе до позитивного результату".

Керівник українського уряду Юрій Єхануров визнавав, що Україна таки споживала понаднормово російський газ. Втім, радник Президента України з газових питань Іван Діяк запевняв кореспондентку “Свободи”, що Україна не споживала понаднормово російський газ:

“Ми не споживали російський газ понад норми. Тож, якщо я не перебрав, то платити не буду. А документи є, звірка підписана, що ніяких претензій до України немає” .

А голова підкомітету з питань газової промисловості Олександр Гудима каже, що він мало що розуміє в цій ситуації:

“Уряд сьогодні Верховну Раду, м’яко кажучи має десь. Сьогодні, коли я слухаю того ж Єханурова, того ж Івченка, я їх розумію по-людськи, вони вже здають свої повноваження новому уряду. Але говорити, що я щось розумію – не можу. За останні два місяці я не отримував жодних офіційних документів тільки тому, що мені їх не надають”.

Кореспондентка радіо “Свобода” звернулася до члена парламентського Комітету з питань ПЕК Михайла Волинця, який вважає, що Україна має розраховуватися за газ за ціною 230 доларів за тисячу кубів:

“Звісно Україна має платити. За ціною 50 доларів, за тією ціною, яка могла б бути. Але, на жаль, уряд заключив іншу угоду, і зараз немає інших варіантів як розраховуватися за ціною 230 – оскільки це російський газ”.

Директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Саприкін зазначає, що питання ціни газу, спожитого Україною понаднормово залишається відкритою. Про ціну мають домовлятися представники РосУкрЕнерго та Нафтогазу, вважає пан Саприкін:

“Казати, що ціна складатиме 230 доларів зарано. Скоріш за все це не буде ціна 95 доларів, проте це і не буде відповідати ціні російського газу – 230. Це питання має бути з’ясоване між двома компаніями РосУкрЕнерго і Нафтогазом”.

Нагадаємо, що на початку січня російський Газпром і український Нафтогаз домовилися, що з 1 січня 2006 року "Газпром" постачає газ компанії "РосУкрЕнерго" за ціною у 230 доларів за тисячу кубів. Але Україна отримує газ від "РосУкрЕнерго" по 95 доларів за тисячу кубометрів. Що ж стосується понаднормово спожитого газу... Наразі відповіді немає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG