Доступність посилання

ТОП новини

Вшановування пам’яті латиських легіонерів може зашкодити іміджу Латвії у світі.


Людмила Пилип Рига, 14 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У Латвії лунають відголоси Другої світової війни. 16 березня латиські ветерани, які воювали у складі німецького війська проти Радянської Армії відзначають День легіонерів. Цей день не є офіційним святом у країні, але місцеві радикали правого та лівого спрямування використовують заходи зі вшанування пам’яті легіонерів для популяризації своїх націоналістичних ідей. Керівництво Латвії вважає, що це шкодить міжнародному іміджу країни.

Цього року Ризька та Лієпайська мерії ухвалили рішення заборонити проведення будь-яких мітингів та пікетів, пов’язаних з днем пам’яті латиських легіонерів, щоб уникнути зіткнень.Однак радикальні організації як правого, так і лівого спрямування мають намір оскаржити рішення міської влади і вимагати компенсації за обмеження конституційного права на свободу зібрання. Місцева преса не виключає можливості, що місцеві радикали можуть порушити заборону і провести вуличні акції.

Минулого року представники місцевих російських ліворадикальних партій „Батьківщина” та „За права людини в єдиній Латвії”, одягнувшись у смугасті роби в’язнів з нашитими зірками Давида, зробили спробу блокувати хід процесії ветеранів латиського легіону. Деяких з них затримала поліція. На тлі політичного протистояння з Латвією з приводу святкування Дня Перемоги в Москві російське телебачення широко висвітлювало ці події.

Латвійський уряд вважає, що радикали різного спрямування своїми діями можуть зашкодити іміджу країни на міжнародному рівні. Прем’єр-міністр Латвії Айгарс Калвітіс закликав мешканців країни не піддаватися на провокації, оскільки, за його словами, як у самій країні, так і за кордоном існують сили, які використовують цю дату для дискредитації Латвії.

Айнарс Калвітіс: „Цю дату використовують для провокацій як внутрішні, так і зовнішні екстремісти. Тому ми закликаємо буди спокійними і не піддаватися на провокації, які можуть призвести до масових заворушень. Слід зазначити, що місцеві служби безпеки контролюють ситуацію, і ми забезпечимо порядок у цей день. Водночас, наголошую, що цю дату можуть нечесно використати для очорнення Латвії”.

Доктор історичних наук Латвії Ерік Єкабсонс в інтерв”ю РС розповів, що наприкінці Другової світової війни в Латвії були сформовані дві девізії легіонерів. Вони формувалися за рахунок насильницького залучення колишніх громадян Латвії – як латишів, так і представників інших національностей. Для того, щоб відкрито не порушувати конвенції, які Німеччина підписала стосовно мобілізації населення з окупованих країн, до назви цих девізій було приєднано слово “добровільні” та букви SS . Загалом в латиському легіоні несли службу приблизно 140 тисяч осіб, з яких значна частина загинула на війні, або вмерли в засланні після відновлення в Латвії радянської влади.

Ерік Єкабсонс: „Латвія була окупована Радянською владою в 1940 році. За цей рік десятки тисяч людей були репресовані, вивезені у Сибір і там насильницьки загинули. Одразу після приходу німецьких військ частина латишів збиралась боротися з Радянською Армією, деякі з них потрапили до поліцейських загонів, але це не було масовим явищем. У 1943 році німці за рахунок насильницької мобілізації створили дві дивізіїі латиських легіонерів – 19-у та 15-у. Однак, незважаючи на заяви російських засобів масової інформації, за існуючою у нас інформацією, ці дивізії не брали участі у каральних операціях проти мирного населення. З березня 1943 по 9 травня 1945 року їх використовували у військових операціях проти регулярних військ Радянської Армії. Безумовно, це трагедія латиського народу, який потрапив у жорна військового конфлікту двох тоталітарних держав”.

З’ясувати досі невідомі історичні факти щодо існування та діяльності латиського легіону допоможе архів 15-ї девізії Waffen SS, який Латвія за 65 тис. євро купила у голландського колекціонера. Значну увагу до архіву проявляють не лише історики, але і політики. Зацікавленість до ознайомлення з документами архіву латиського легіону висловила і Росія.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG