Доступність посилання

ТОП новини

У Криму зірвалася позачергова сесія парламенту автономії.


Володимир Притула Симферополь, 15 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Криму зірвалася позачергова сесія парламенту автономії. Депутати всіх, за вийнятком однієї, фракцій проігнорували розпорядження голови Верховної Ради Криму Бориса Дейча про скликання позачергової сесії з питання про допомогу Виборчій комісії АРК.

Позачергова сесія кримського парламенту скликалася спікером з єдиним питанням: “Про сприяння Виборчій комісії Автономної Республіки Крим з питань організації та проведення виборів депутатів Верховної Ради АРК і республіканського консультативного референдуму з метою забезпечення конституційних прав громадян”. Ініціаторами і скликання цієї сесії з таким порядком денним, і проведення референдуму про статус російської мови, виступили депутати із фракції Партії регіонів, яка повністю контролює керівництво парламенту автономії. І на сесію прийшли, за невеликим виключенням, лише члени цієї фракції.

“Я прошу всіх депутатів, які присутні у залі, зареєструватися через систему “Рада”. Дані реєстрації будуть опубліковані у завтрашній газеті “Кримські вісті. Тому прошу поставитися уважно і серйозно”, - попри заклики кримського спікера Бориса Дейча, в залі засідать зареєструвалися значно менше депутатів, ніж необхідно для відкриття сесії: “У залі зареєстровані картками 33 особи. Тому є пропозиція провести депутатські збори”, - запропонував Борис Дейч.

Фактично ж депутатські збори перетворилися у передвиборчу акцію Партії регіонів, бо, за невеликим виключенням були присутні і виступали переважно її члени чи політичні союзники з Блоку “За Януковича!”. Одинадцятий номер у виборчому списку цього блоку, депутат Олег Родивілов каже, що знає справжню причину зриву сесії: “Сьогодні яскраво проявився тиск центральної влади, пана Ющенка, який діє через свого гауляйтера у Криму. І виходить та ситуація, коли депутати просто бояться заходити до залу для розгляду питання, за яким до них застосовують репресії”.

На зборах також виступив голова Виборчої комісії АРК Олексій Кондратенко, який повідомив про значні проблеми з підготовкою до виборів. За його словами, досі в автономії не розпочали роботу понад 100 дільничих виборчих комісій. За даними Олексія Кондратенка, в Криму немає жодного регіону, де б до проведення виборів були готові всі дільничі виборчі комісії. При цьому основною причиною такого стану справ є недоукомплектування складу комісій і відсутність належних приміщень для них. Зокрема, в Армянську та Євпаторії у третини виборчкомів немає голів, заступників чи секретарів, а в Сімферополі зі 159-ти комісій майже у половини немає відповідних приміщень, відсутні телефони і сейфи для бюлетенів. Чимало проблем зі складанням списків виборців, точніше – з їхнім перекладом українською мовою. Представники місцевої влади, які за це відповідають, використовували для цього комп”ютерні програми, що призвело до того, що прізвища багатьох виборців виявилися спотвореними.

Водночас, Олексій Кондратенко заявив, що ситуація поволі виправляється: “Після розгляду цього питання на засіданні президії Верховної Ради АРК, проведення наради у Раді міністрів за участі керівників міст і районів стан справ із забезпеченням роботи дільничих виборчих комісій дещо покращилося. Хоча не всюди і не так оперативно, як би нам хотілося”, - сказав Олексій Кондратенко і додав, що зрушення реально помітні у сільських районах, а от у містах – ситуація не виправляється. Місцеві ж спостерігачі відзначили, що сільські районні держадміністрації контролюють “помаранчеві” політичні сили, а от міські виконкоми – залишаються за “блакитними”.

Як і слід було чекати, депутатські збори не ухвалили жодного офіційного документу. І запам’яталися хіба що черговим скандалом між лідерами блоку “За Януковича” Василем Кисельовим та Олегом Родивіловим і керівником Конгресу російських громад Криму Сергієм Шувайниковим.

На фото1: Напівпорожній зал засідань Верховної Ради АРК, м.Сімферополь, 15 березня 2006 р.; На фото 2: Голова Виборчої комісії АРК Олексій Кондратенко демонструє рідкісним депутатам кримський виборчий бюлетень, м.Сімферополь, 15 березня 2006 р.
XS
SM
MD
LG