Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна федерація журналістів обурена нападом на українських журналістів у Білорусі.


Наталія Вікуліна Брюссель, 14 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Міжнародна федерація журналістів протестує проти безпричинного арешту і висилки з Білорусі працівників українського 5-го каналу. Про це заявив генеральний секретар федерації Ейдан Вайт в інтерв”ю радіо “Свобода”.

Керівник Міжнародної федерації журналістів назвав шокуючою образою для демократії той факт, що режим Лукашенка намагається придушити голоси опозиції і маніпулює виборами в Білорусі на користь президента. Затримання під час прямого ефіру журналістів українського 5-го каналу Вайт назвав приголомшливим прикладом. Говорить генеральний секретар Міжнародної федерації журналістів:

“Я думаю, що режим у Білорусі переживає нервовий розлад. Цей розлад викликаний тиском на режим, щоб той задовольнив демократичні потреби і підтримав абсолютно ключовий принцип демократії – свободу слова. Вони присікалися до українських журналістів взагалі без ніяких причин, нам здається, що вони намагаються уникнути зростаючого відчуття демократії в Білорусі. Це – абсолютно неприпустимо”.

За його словами, на краю демократичної Європи існує країна, яка йде шляхом тиранії, що нагадує тоталітаризм і тип політичного суспільства, який існував 20-30 років тому. На думку Вайта, Білорусь живе в минулому, а жертвами цього стають журналісти, які дуже важко працюють над тим, щоб демократичні цінності були втілені.

Ейдан Вайт заявив, що федерація і надалі стежитиме за ситуацією в Білорусі. За його словами, вони перебувають у тісному контакті з Білоруською асоціацією журналістів і надаватимуть усю можливу підтримку. Генеральний секретар федерації журналістів, окрім того, пропонує закликати міжнародну спільноту ізолювати Білорусь, якщо власті країни продовжуватимуть напади на місцевих і іноземних журналістів. Говорить Вайт:

“На мою думку, Об”єднані Нації і Євросоюз мають надіслати Мінську і білоруським властям дуже чіткі сигнали: напади на журналістів, місцеві і зарубіжні мас-медіа є абсолютно неприпустимими, такі напади не будуть терпіти, вони призведуть до ізоляції Білорусі в міжнародній спільноті”.

Він уважає, що очолювана ним Міжнародна федерація журналістів має підвищувати обізнаність щодо кризи в Білорусі і заохочувати солідарність з білоруськими колегами-журналістами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG