Доступність посилання

ТОП новини

В Україну їдуть міжнародні спостерігачі, не буде лише місії СНД.


Віктор Міняйло Київ, 17 березня 2006 (Radiosvoboda.org) - Центральна виборча комісія України завершила прийом документів на реєстрацію офіційних спостерігачів від іноземних держав і міжнародних організацій на парламентських виборах. За даними на сьогодні, до України завітають понад 2000 осіб. А от від місії СНД за українськими виборами ніхто не спостерігатиме. Виконавчий секретар місії Володимир Рушайло заявив, що не отримав запрошення.

Серед охочих подивитися на вибори до Верховної Ради України - представники ОБСЄ, Американської неурядової організації “Фрідом Гаус”, Державної Думи Федеральних зборів Російської Федерації, Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Говорить заступник голови парламентського комітету з питань закордонних справ Ігор Осташ:

“Присутність міжнародної спільноти – це просто, як оцінка експерта з відділу якості. Що стосується спостерігачів від СНД, я думаю, що це заслужена оцінка діяльності, яку проводили спостерігачі під керівництвом Рушайла. До речі -незмінного керівника. Тому що в інших організаціях немає такого, щоб не обиралося демократично керівника місії. Завжди ротуються керівники, і це є певною мірою елементом демократії. В інших країнах, які приїжджають на вибори, зокрема, я маю на увазі ОБСЄ, немає такого, щоб приїзд спостерігачів фінансувався за рахунок організації, тобто в даному випадку СНД. Що нагадує дуже відому приказку: “Хто платить, той і музику замовляє” І ми бачили, що практично завжди висновки місії СНД не збігалися з висновками інших європейських місій, у тому числі, Парламентських асамблей ОБСЄ, Ради Європи, Парламентської асамблеї НАТО”.

Чому ж цього разу не буде спостерігачів від місії радіо “Свобода” пояснив голова Центральної виборчої комісії Ярослав Давидович:

“Ніхто не відмовляє нікому в реєстрації від країн Співдружності. Йде мова тільки лише про місію СНД, яка розташована в місті Мінську пана Рушайла. Оскільки, я розумію, що президентом було дано доручення Міністерству закордонних справ і підготовлено документ, яким припинено участь України у місії. А країни СНД у нас представлені. Зареєстровані представники Молдови. Перш за все зареєстровані декілька десятків представників Російської Федерації, зокрема, Думи Росії. Такі відомі, як Затулін, Бабурін, Сухой. Мені важко навіть назвати країни Співдружності, які не дали і не мають сьогодні зареєстрованих представників”.

Серед зареєстрованих міжнародних організацій на парламентських виборах в Україні мiжнародна мiсiя ENEMO, до складу якої входять громадяни Польщi, Росiї, Казахстану, Киргизiї, Молдови та Iзраїлю. Прес-секретар місії Ірина Давиденко повідомила Радіо “Свобода”, що за тиждень до виборів суттєвих порушень вони не помітили:

“Найбільше здивувало те, що Україна дещо більше ніж за рік з моменту президентських виборів змогла знищити таке явище, як адміністративний ресурс. Розкажу, чому я так здивована. Адмінресурс – це, як корупція, це стало такою соціальною нормою на пострадянському просторі. Наша місія була минулого року і цього року. І за один рік такі радикальні зміни – це з одного боку схоже на диво, і іншого боку свідчить про потужну волю тих людей, які відповідають за виборчий процес. Тому що за рік, знищити явище, яке на рівні соціальної норми присутнє в головах і виборців, і членів комісій – це майже неможливо, це схоже на диво”.

Нагадаю, що на минулих президентських виборах переважна більшість спостерігачів від міжнародних організацій дійшли висновку, що вибори не відповідають демократичними нормам. Не бачила порушень лише місія СНД.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG