Доступність посилання

ТОП новини

Придністровську ділянку українсько-молдовського кордону розблокували.


Тетяна Ярмощук /images/photo/Moldova_map.jpg Київ, 17 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Після майже двотижневої блокади придністровську ділянку українсько-молдовського кордону розблокували. Сталося це вчора о 23.20 за київським часом. Молдова заявляє, що митний конфлікт врегульований ще не повністю. Придністров’я, в свою чергу, наполягає, під час введення нових митних правил Молдова та Росія не врахували інтересів Придністров’я.

Придністровська влада розблокувала переходи на придністровській ділянці українсько-молдовського кордону. І вантажі з України рушили на територію Придністров’я. Щоправда, Молдова вважає, що говорити про повне врегулювання митного конфлікту ще зарано. Міністр реінтеграції Молдови Василь Шова:

“З території України пройшли близько 40 автомобілів у бік Придністровського регіону. Ми підтримуємо контакт з представниками України і відслідковуємо, як розвиватиметься ситуація. Говорити про те, що проблема повністю знята чи врегульована” – зарано”, – зазначив Василь Шова в інтерв’ю кореспондентці радіо “Свобода”.

Спікер Верховної Ради самопроголошеної республіки Євгеній Шевчук скаржиться, що запроваджуючи новий митний режим Україна та Молдова не врахували інтересів Придністров’я:

“Відсутність експорту вибиває підприємства з ринку. Якщо ми простоїмо місяць чи більше, то деякі підприємства просто не зможуть повернутися на ті ринки. Однак найголовніше не те, що ринки будуть втрачені. Ми активізували процеси міграції. Люди, які ще вагалися їхати чи не їхати з Придністров’я, зараз не бачать подальшої перспективи, бачать що ситуація заходить в глухий кут. Вони просто рішуче вирішують виїжджати, до того ж на завжди”.

Натомість керівник українського уряду Юрій Єхануров переконаний у правильності рішення України щодо впровадження нових митних правил: “Ми просто встановили міжнародні правила гри. І контрабанда більше не пройде”.

Новий митний кордон на придністровській ділянці українсько-молдовського кордону запровадили з 3 березня. За новими правилами усі вантажi, які перетинають кордон зобов’язані мати митне оформлення Молдови. У відповідь придністровська сторона заблокувала рух транспорту на кількох пунктах кордону між Україною та Молдовою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG