Доступність посилання

ТОП новини

Реакції в Україні на вибори в Білорусі.


Віктор Міняйло /images/photo/Belarus_Election_vote_women.jpg Київ, 20 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Офіційної реакції на результати білоруських президентських виборів з українського боку наразі немає. За повідомленням Міністерства закордонних справ України, заяв варто очікувати після оприлюднення висновків місії спостерігачів від ОБСЄ.

Дві організації – дві протилежні думки. Дві місії спостерігачів від СНД та ОБСЄ вже традиційно для пострадянських країн по-різному оцінюють вибори президента тепер у Білорусі.

Організація з безпеки та співпраці в Європі наполягає – вибори не відповідали демократичним стандартам, виконавчий секретар місії СНД, обираючи президента, білоруси дотрималися усіх норм місцевого законодавства.

Україна ще напередодні проголошення остаточних результатів заявила, що скаже про свою оцінки виборів після висновків ОБСЄ.

Президент Віктор Ющенко: “Ми маємо певну оперативну частину відносно президентських виборів у Білорусі. Але ми зараз очікуємо оцінку представників ОБСЄ. І на цьому базуватиметься політична позиція України. На наш погляд – це найбільш фахова, найбільш повна, найбільш об‘єктивна оцінка виборчого процесу в будь якій країні, у тому числі і в Білорусі.”

Не чекаючи на результати моніторингу виборів у Білорусі міжнародними установами, представники Всеукраїнської молодіжної громадської організації “Студентське братство” вже сьогодні пікетували українсько-білоруський кордон в районі села Городище на Рівненщині.

Пікетувальники вимагали від білоруської влади звільнити затриманих 12 березня українських студентів та припинити політичні репресії у Республіці Білорусь.

Говорить Голова Рівненської обласної організації “Студентське братство” Юрій Шадий:

“Вибори в Білорусі взагалі не відбулися. Це, взагалі не вибори – це якась клоунада. Сьогодні у Мінську апеляційний суд мав розглядати скаргу про наших людей, які там сидять. І ми, власне, на їх підтримку проводили акцію на українсько-білоруському кордоні. На територію Білорусі нам порадили не йти, тому що можна не повернутися звідти. То ми провели акцію біля пропускного пункту України. Нас було 20 осіб. Ми тримали білоруський національний прапор. Також ми зробили символічну мумію білоруської влади, яка символізувала заспиртованість і законсервованість радянської влади, яка залишилася в Білорусі. А потім її символічно розірвали. А білорусам, які їхали в Білорусь, роздавали символічні візи, на яких було написано: “Власникові візи надається право на свободу слова”. Цілу годину ми стояли, скандували, роздавали візи. У нас були плакати: “Українці не кидають українців”, “Лукашенко, руки геть від українців!”

Братство провело свою акцію за підтримки Українського народного блоку Костенка-Плюща. Отож за коментарем Радіо “Свобода” звернулося до члена блоку, народного депутат України Павла Мовчана:

“Зрозуміла річ, там де авторитарний режим, де все підконтрольне, де все пригноблене, де все контрольоване, на яку можна було розраховувати хвилю? Для такої опозиційної хвилі, як в Україні, то потрібно було створювати відповідний грунт у парламенті. Але я тішуся, що нарешті люди поступово звільняються від цього страху. І цьому є свідчення вчорашній мітинг на майдані. Я переконаний, що рано чи пізно, бо це є логіка ходу історії, цей режим відійде. Я переконаний, що Білорусь чекають нормальні європейські сюжети. Вона не може були Монголією”.

Думки українських політиків про білоруські вибори розділилися. Прогресивна соціалістка Наталя Вітренко була першою українкою, що привітала білоруського лідера Александра Лукашенка з перемогою. Задоволений результатом білоруських виборів і комуніст Юрій Соломатін:

“Результати виборів в Білорусі дуже добрі. Народ Білорусі довів свою відданість свободі, але не в розумінні тому, який панує в Сполучених Штатах Америки і в Європі, а в своєму розумінні. Він сказав тим, які намагалися влаштувати черговий “помаранчевий майдан”: “Геть!”. Це перше і головне. І друге. Служби безпеки Білорусі викрили тих, які за американські гроші намагалися такі неподобства там вчиняти. І це дуже слушно і це на користь усім пострадянським країнам”.

Допоки мовчить Київ офіційний, у першій після дня голосування прес-конференції президент Білорусі згадав про сусідню країну. Александр Лукашенко:

“Помаранчева революція у Києві не має жодного відношення ні до України, ні до українського народу. Це доведуть наступні вибори до парламенту України. Вибачте, що я дещо втрутився в ваші внутрішні справи”, - заявляє Александр Лукашенко, за третій термін якого, згідно з офіційними даними, проголосували більше 80 % виборців у Білорусі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG