Доступність посилання

ТОП новини

Росія й США зосереджені на перегонах, а не на учасника – американський експерт – інтерв’ю.


Київ, 26 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Росія та Сполучені Штати Америки цього разу зосереджують свою увагу «на перегонах, а не на учасниках» – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода професор політології Колумбійського університету Роберт Леґволд.

Який Ваш прогноз щодо формування уряду після недільних парламентських виборів?

«Я гадаю цілком ймовірною співпрацю Ющенка й Єханурова з Партією Регіонів, але за умови, що прем’єром буде не Янукович, а хтось інший від Партії Регіонів.»

На президентських виборах 2004 року Янукович мав велику підтримку з боку Росії і зазнав поразки в результаті Помаранчевої революції. Однак, пане професоре Леґволд, тепер очолювана ним партія має шанс перемогти на виборах. Тож, що стоїть на перешкоді, щоби він став прем’єром?

«Мені здається, що це політично неприйнятне для Ющенка і його політичних сил. Це могло б виглядати як пряма зрада Помаранчевої революції. Однак, якщо вони зможуть підібрати іншого кандидата в середині Партії Регіонів - зрештою уже мовиться про заможного олігарха Рената Ахметова та про інших можливих кандидатів - то в такому випадку не виключено, що Ющенко і його люди можуть піти на це»

Професоре Леґволд, а які головні позитиви ви бачите в цих парламентських виборах?

«На мою думку тут виринають дві дуже добрі справи. По- перше це будуть вибори, які витримують демократичні стандарти, це будуть найчистіші, найчесніші вибори, які ми побачили після розвалу Радянського Союзу, крім виборів у балтійських державах. І тут слід наголосити, що це досягнення є результатом подій листопаду-грудня 2004 року»

Деякі спостерігачі зауважують, що Помаранчева революція була перемогою для Заходу і поразкою для Росії. Як ви вважаєте, якою буде ситуація після недільних парламентських виборів? Чи йдеться про змагання без очевидного переможця?

«Абсолютно. На мою думку в такому світлі це бачать і росіяни. Створюється враження, що в них немає уже такого ставлення до Януковича, яке було помітним у листопаді-грудні 2004 року, тобто клона режиму Кучми, котрий був би їхньою людиною...Зрештою і сам Янукович підійшов до передвиборчої кампанії інакше. Він обрав собі американських консультантів і він вже не є таким очевидним обранцем для росіян. Вони схиляються більше до спікера Литвина, в якому вони бачать не лише поміркованого політика, а й людину з конструктивним підходом до Росії, яка готова знайти компроміси і співпрацювати з усіма сторонами».

Від початку цього року відносини між Росією та Україною були напружені: криза довкола російських цін на газ, справа Чорноморського флоту, придністровські проблеми. Чи можна очікувати, що після парламентських виборів дійде до поліпшення відносин між Києвом та Москвою?

«Я припускаю, що незалежно від результатів виборів, ці відносини не будуть легкі. Однак, базовим буде те, що всі українські партії визнають, що це повинні бути цивілізовані, конструктивні та потенційно продуктивні відносини з Росією. ... Однак, я не очікую драматичних змін, ще і тому, що Україна не матиме можливості колосального і негайного західного вибору»

Роберт Леґволд - американський професор політичних наук Колумбійського університету, США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG