Доступність посилання

ТОП новини

Інтерв’ю Секретаря Ради Національної Безпеки і Оборони Анатолія Кінаха Радіо Свобода.


Київ, 26 березня 2006 року.

Радіо Свобода: Як ви оцінюєте перебіг сьогоднішнього голосування?

Анатолій Кінах: На відміну від виборів 2004 року, ці вибори відбуваються в умовах рівноправної конкуренції. Ми робимо все, щоби кожний громадянин мав право на вільне волевиявлення, без силового та адміністративного тиску. Я думаю, що це наше одне з найголовніших досягнень за останні роки, що люди йдуть на вибори з відкритою душею. І я сподіваюсь що мудрість та відповідальність українського народу дасть нам можливість закріпити шанс жити в чесній, демократичній країні.

Радіо Свобода: Що ви думаєто про коаліцію в новому парламенті, які можливі її контури?

Анатолій Кінах: Консультації відбуваються постійно. Але ми категорично відкидаємо консультації і формування коаліції на основі примітивного поділу портфелів. Для нас дуже важливо об"єднати програми, ідеологію, методи, котрі дадуть можливість зміцнити незворотний розвиток України, як правової демократичної держави. Це головне. Якщо тут буде знайдено консенсус, інші питання ми вирішимо.

Радіо Свобода: Чи можливе створення великої коаліції не лише в рамках Помаранчевої?

Анатолій Кінах: "Ми не виключаємо такої ситуації. І дуже сподіваємося, що тепер особливо, в цей доленосній момент, прагматичні демократичні сили зрозуміють, що існують загальнонаціональні цінності стосовно котрих швидкоплинна кон"юнктура повинна бути вторинною. І довкола цих цінностей, цінностей демократії, необхідно об"єднуватися.

Радіо Свобода: Серед українських громадян існують різні стереотипи щодо зовнішньої політики. Це використовують і деякі політичні сили. Чи не буде це заважати у зовнішньо-політичних ініціативах України, зокрема щодо вступу до НАТО?

Анатолій Кінах: Це, на жаль, низька швидкоплинна кон"юктра. По суті є цінності, котрі не можуть бути розмінною монетою в перебігу політичної конкуренції. Це мова, релігія, територіальна цілісність, інтеґрація. Ми будемо робити все можливе щоб українські люди знали правду, щоб не допустити формування у людей неґативних стереотипів. НАТО - в сучасних умовах - це система безпеки, система, що допомагає у формуванні демократичних ціннностей і разом боротися з такими явищами, як міжнародний тероризм, техноґенні ситуації, наркобізнес, незаконна міґрація. Тому Україна незворотньо вибрали стратегію Євро-Атлантичної інтеґрації і змінювати її ми не будемо в жодному разі.

Інтерн’ю провів Коба Ліклікадзе.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG