Доступність посилання

ТОП новини

Попередній звіт міжнародних спостерігачів по українських виборах.


Богдана Костюк /images/photo/Vote_blank2.jpg Київ, 27 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Виборча кампанія і власне вибори до парламенту і місцевих органів влади в Україні відбулися, у цілому, відповідно до зобов’язань української держави перед ОБСЄ, Радою Європи та іншими міжнародними організаціями. Тобто – чесно і прозоро, без серйозних порушень. Щоправда, на виборах до місцевих і районних рад спостерігачі зафіксували незначні порушення, які серйозно не вплинули на загальний перебіг процесу голосування. Тим більше, що присутність на виборчих дільницях значної кількості спостерігачів від громадських організацій і політичних партій значно підвищило прозорість процесу. Такі висновки зробили представники Міжнародної місії спостерігачів у своєму попередньому звіті, який 27-го березня оприлюднений у Києві.

Міжнародна місія зі спостереження за виборами в Україні організована спільними зусиллями Парламентської асамблеї Ради Європи, ОБСЄ, Парламентської асамблеї НАТО. Її спеціальний координатор – Президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Елсі Гастінгс – привітав українців з демократичними виборами. Серед проблем він назвав затримку формування дільничних комісій в окремих областях, неточності у виборчих списках і черги на дільницях .

У цілому – каже Елсі Гастінгс:

“Ці вибори можна назвати просто – вільними і справедливими”.

Разом із тим, представник місії ОБСЄ Любомир Копай відзначив, що одночасні вибори і до парламенту, і до місцевих Рад спричинив чимало труднощів:

“Необхідний процес реформ у виборчому законодавстві. І цей процес, вочевидь, відбуватиметься далі. Так само, вимагають вдосконалення і діючі законодавчі вимоги щодо фінансування передвиборчої кампанії. Також відзначу, що у Луганську, Полтаві і Сумах нашим спостерігачам було відмовлено у повному доступі до процесу підрахунку голосів на окремих дільницях”.

На думку Любомира Копая попередній звіт міжнародної місії є об’єктивним і достатньо всебічним. Адже її представники спостерігали за голосуванням на двох з половиною тисячах дільниць по всій країні. Остаточний звіт буде представлено після офіційного оприлюднення результатів виборів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG