Доступність посилання

ТОП новини

Якого кольору буде новий уряд?


Тетяна Ярмощук /images/photo/Elections_pidrahunok.jpg Київ, 27 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Коаліція – це слово було чи не найбільш вживаним в медіях напередодні парламентських виборів. Коаліція – це латиною всього лише союз, але зараз від цього союзу залежатиме не лише персональний склад українського істеблішменту, але й, вірогідно, вектор розвитку українського суспільства.

Помаранчевий союз між Нашою Україною та БЮТ, союз, якого жадає принаймні половина українських виборців, все ще відкладається. Наче всі хочуть його, і наче всім щось заважає... То особа майбутнього прем’єра, то внутрішньопартійна дисципліна...Отже, коаліції ще не має, і яким буде український уряд ми достеменно не знаємо. Склад майбутнього уряду залежатиме від того, якою буде парламентська коаліція, переконаний політолог Ігор Лосєв. Він не відкидає, коаліції як у рамках “помаранчевої” команди, так і між “Нашою Україною” та партією Регіонів України. Майбутнім прем’єром може стати як Юлія Тимошенко, так і Віктор Янукович, вважає пан Лосєв:

“Біло-сині можуть навіть піти на поступки Ющенку, якщо буде така коаліція біло-синя. На пост прем’єра, можливо, знайдуть якусь компромісну постать, типу Азарова, чи ще когось, на кшталт нього”.

Юлія Тимошенко має шанси знову очолити Кабінет міністрів, вважає політолог Олесь Доній, однак діяти їй потрібно негайно:

“Якщо Тимошенко вдасться дотиснути ситуацію саме зараз, буквально сьогодні-завтра, коли вона має ініціативу завдяки феноменальному відриву від “Нашої України”, тоді вона і очолить уряд. Він буде не просто помаранчевим, а яскраво помаранчевим. Це буде достатньо радикальна політика, зокрема внутрішня. Буде десь повернення до часів протистояння між помаранчевими та біло-блакитними кольорами. Якщо ж забалакають оці переговори, хоча б на тиждень, то дуже реалістично, що їх відтягнуть і на місяць”.

Натомість політолог Кость Бондаренко прогнозує, що новий уряд сформується лише наприкінці травня - на початку червня, він буде коаліційним і очолюватиме його технічний прем’єр-міністр:

“Це буде уряд, який буде результатом компромісу, як західноукраїнської, так і східноукраїнської еліт. Уряд, в якому буде технічний прем’єр – це може бути або Віталій Гайдук, або Арсеній Яценюк. Цей уряд виконуватиме технічні завдання, головне з цих завдань – вихід із прогнозованої економічної кризи. Тимошенко та Янукович, я думаю вони самі зараз більше спекулюють на своєму бажанні іти в уряд. Вони самі розуміють, що попереду в 2009 році будуть президентські вибори, то якщо вони зараз погодяться іти на прем’єрство, то вони цим спалять себе для президентських виборів”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG