Доступність посилання

ТОП новини

Франція готується до загальнонаціонального страйку.


Тарас Марусик Київ, 27 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У Франції тривають протести студентів і ліцеїстів проти урядового законопроекту про контракт першого працевлаштування. На завтра запланований великий загальнонаціональний страйк, який уже назвали “чорним вівторком”. Зокрема, за повідомленнями газети “Лє Фіґаро”, робота транспорту буде порушена в 71 місті, а в самому Парижі графік перевезень людей у метро й іншими видами транспорту між різними районами міста і між столицею та її передмістями скоротиться майже вдвічі.

З 84 французьких університетів 60 залишається повністю або частково заблокованими. Сьогодні вранці в університеті Париж-1 відбулися сутички між страйкарями і противниками страйку, але цей університет і далі не функціонує.

Напередодні завтрашніх протестів голова Національної спілки французьких студентів університету Париж-2 Талья Бретон дала ексклюзивне інтерв’ю радіо “Свобода”. Відповідаючи на запитання, чому студенти виступають проти урядового законопроекту про контракт першого працевлаштування, вона, зокрема, сказала:

“Є кілька причин: передовсім тому, що не може бути й мови про те, щоб погодитися на неповноцінний контракт працевлаштування, внаслідок якого молодь опиняється в ненадійній ситуації. Для чого молоді контракт, відповідно до якого їх можуть звільнити без мотивації і, практично, без попередження і без компенсацій. По-друге, контракт першого працевлаштування – це перший етап до єдиного контракту працевлаштування, який ставить у ту ж ненадійну ситуацію все суспільство”.

Відомо, що французи користуються низкою соціальних пільг, яких немає в інших країнах, зокрема, англо-саксонських – майже безплатного медичного обслуговування, різних соціальних доплат на житло, навчання, тощо. Ось як на це зреагувала Талья Бретон:

“Нам кажуть про глобалізацію, про Сполучені Штати Америки, про блеристську модель, тощо. Але для мене Блер – це не зразок, як і Англія. А Данія – тим більше. Не є зразком для мене і Сполучені Штати, де, справді, рівень безробіття менший, але люди мусять працювати іноді на чотирьох роботах за сумісництвом, і при цьому чверть населення перебуває за межею бідности”.

Голова Національної спілки французьких студентів університету Париж-2 Талья Бретон каже, що не хоче вибирати між однією й іншою формами бідности:

“Ми всі маємо право на стабільну роботу, з гарантіями, тому що це результат боротьби, яку вели з 19 століття наші діди і батьки. І я пишаюсь своєю країною, пишаюсь людьми, які виходять на вулиці, тому що лише так можна добитися збереження здобутків у соціальній сфері”.

Говорила голова Національної спілки французьких студентів університету Париж-2 Талья Бретон.

А тим часом прем’єр-міністр Франції Домінік де Вільпен, який 27 березня святкує свій трьохсотий день на цій посаді, не збирається відмовлятися від закону про контракт першого працевлаштування. Президент Жак Ширак може підписати його вже 5 квітня, якщо Конституційна рада Франції на своєму засіданні в четвер визнає його відповідним конституції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG