Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі масово судять учасників акцій протестів.


Ірина Халупа, Зиновій Фрис

Прага, 27 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Попри те, що президентські вибори в Білорусі відбулися ще 19 березня і Центрвиборчком країни оголосив Олександра Лукашенка новим-старим керівником держави, увага світової спільноти й надалі прикута до подій у цій колишній радянській республіці. Річ у тім, зазначають оглядачі, що пан Лукашенко не захотів обмежитися фальсифікацією результатів виборів. Він ще вирішив розправитися з тими, хто мав сміливість сказати "НІ! – антидемократичному режиму!", хто не хоче миритися з тим, що їхньою країною керує людина, що має репутацію "останнього європейського диктатора".

Поруч зі мною у студії Зиновій Фрис. І ми будемо говорити про останні події в Білорусі.

Зиновію, в Білорусі й після 8-ми діб після закінчення виборів неспокійно. І це при тому, що шансів на перегляд результатів виборів – по-суті ніяких.

Зиновій Фрис: Ірино, як відзначають міжнародні оглядачі, панові Лукашенку замало абсолютної перемоги, нехай і сумнівної. Він ще вирішив розібратися з тими, хто сумнівався в його перемозі, не кажучи вже про тих, хто вийшов з протестами на вулиці білоруських міст. Як це було, приміром, в суботу в Мінську, коли мирні демонстранти прямували до одного зі слідчих ізоляторів Мінська, аби домогтися звільнення затриманих раніше учасників акцій протесту. Саме в цей час спецназівці, використовуючи грубу силу, влаштували масові затримання не лише учасників заходу, а й представників закордонних мас медіа, політиків. Правозахисники стверджують, що внаслідок розгрому палаткового табору в ніч на 24 березня і суботньої ходи в суботу білоруська влада затримала близько 500 осіб, а по всій Білорусі таких більше однієї тисячі.

Ірина Халупа: В тому числі, здається, й екс-кандидата в президенти Олександра Козуліна?

Зиновій Фрис: Саме так. Його звинувачують в організації заворушень. А за це, за білоруськими законами, його можуть запроторити до тюрми на термін до 6-ти років.

Ірина Халупа: А що з іншими сотнями й сотнями затриманих?

Зиновій Фрис: У Мінську, як і по всій країні, у понеділок тривали масові суди. Пресу і свідків туди не допускають. Стало відомо, що колишнього посла Польщі в Білорусі Маріуша Машкєвіча засудили на 15 діб арешту, польську журналістку Самаліньску – на 10 діб, російського журналіста Подробінніка – на 15 діб. На термін від 10 до 15 діб засудили 34-х дівчат, і 25 дівчат - на 4 доби. Причому це зовсім юні дівчата, можна сказати діти. Засудили і двох українців.

Водночас білоруська влада випустила на волю російського журналіста Павла Шеремета, якого затримали в суботу. Ось що сказав журналіст після звільнення про можливу причину свого затримання: "Я думаю, що за ту діяльність, яку ми тут постійно проводимо з пошуку нашого викраденого оператора Дмитра Завадського. Значною мірою і за те, що я є членом російсько-білоруської правозахисної комісії. Я думаю, що це якісь особисті рахунки влади, тому що я не опозиціонер, я журналіст".

Ірина Халупа: Зиновію, як реагує міжнародна спільнота на все те, що діється в лукашенківській Білорусі в ці дні?

Зиновій Фрис: Дуже гостро реагують Польща, Литва, Німеччина. Приміром, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штаймайєр, виступаючи з критикою білоруської влади, заявив, що "засадниче право свободи думки і свободи зборів має дотримуватися і в Білорусі". ФРН, як, до речі, і США, вимагає від влади Лукашенка негайного звільнення ув"язнених за участь у мирних акціях протесту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG