Доступність посилання

ТОП новини

Німецька преса про вибори в Україні: результати можуть мати стабілізаційний ефект.


Надія Кандиба

Газета Frankfurter Allgemeine Zeitung:

Якщо попередні результати підтвердяться, тоді партії Помаранчевої революції матимуть у парламенті власну більшість – звичайно, в разі домовленості про створення коаліції. Разом вони втратили лише незначну кількість голосів, яку мав Ющенко наприкінці 2004-го року під час вільних президентських виборів. Натомість Партія регіонів нині дістала значно менше голосів, ніж тоді мав її лідер Янукович. Помаранчевим силам наданий ще один шанс витримати політичне випробування, яке торік вони провалили, коли розпався уряд. Те, що до парламенту пройшли лише п''ять політичних партій, вплине на Україну стабілізуюче.

Газета „Süddeutsche Zeitung“:

У Києві намітилося повернення союзу партій, який восени 2004-го року шляхом революції домігся повторення сфальсифікованих президентських виборів. Така коаліція безперечно дала б новий поштовх програмі реформ Ющенка. Адже досі він не може похвалитися якимись масштабними результатами. Вірогідно, Ющенко розуміє, що як президент він має активніше залучати до реформ і Схід з його пострадянськими структурами, якщо він хоче подолати політичний поділ країни. Отже, він спробує залучити до своєї політики й Партію регіонів. Перспектива внутрішньополітичної стабілізації України після цих виборів стала помітно кращою.

Газета „General Anzeiger“:

Особливість вільних виборів полягає в тому, що ніхто не може вибрати такий результат, якого б хотілося. З таким досвідом тепер зіштовхнувся і Віктор Ющенко, Президент України. Остаточні результати голосування ще не відомі, але вже зараз можна сказати, що йому доведеться вибирати між двома досить незручними партнерами. З одного боку, йдеться про колишню його соратницю Юлію Тимошенко, з іншого – про проросійського політика Віктора Януковича, якого 2004-го року піймали на фальсифікації голосування. Оскільки партія Ющенка однозначно програла вибори, а президент ще й до того ж тепер має значно менші повноваження, він повинен передати керівництво своїм конкурентам.

Газета „Ostthüringer Zeitung“:

Процес встановлення справжньої і міцної демократії триває довше, ніж один тиждень, місяць або рік. Окремі зручності, які може запропонувати комуністична диктатура, є довгоживучими. Так, українці цього разу знову зробили Партію регіонів найпотужнішою силою в новому парламенті. При цьому не знадобилося навіть маніпуляцій. Шлях до нового мислення ніколи не був прямим. Але Україна не втратила своєї мети. Тимошенко, виступивши самостійно, зуміла переконати велику частину виборців. Якщо вона та Ющенко подолають свої суперечки, тоді Україна має надію на майбутнє. Тут Захід може і повинен допомогти. Найкраще, якщо він діятиме терпляче і реалістично.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG