Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Чи пролетить пташиний грип?


/images/photo/Grip_many_birds.jpg Київ, 29 березня 2006 року. Особливістю цієї весни в Україні стали вибори і холоди, які ніяк не відступали. Але навесні трапляються речі, більш звичні і для багатьох цікавіші, ніж нескінченні політичні баталії – перші квіти, подих літа, наближення канікул та відпусток. І яка ж весна без прильоту птахів? Але чи не принесуть “дикі гуси”, про які співається у відомій пісні, пташиний грип? Чи підготувалися гідно його зустріти державні органи? Про це – “Звуки життя” – “Чи пролетить пташиний грип?” з Олександром Лащенком:

Якщо не зробити тотальну вакцинацію, щороку (у березні-квітні та жовтні-листопаді) виникатиме головний біль з приводу пташиного грипу в Україні. Це стверджує колишній головний ветеринарний лікар Петро Вербицький. А як інакше, коли тільки на озері Сіваш щосезону збираються мільйони дикіх птахів. Як їх відгородиш від контактів із домашніми птахами?

Місяць тому в Одесі зафіксували випадки пташиного грипу небезпечного для життя і здоров"я людини. Місцева влада терміново закрила зоопарк і міський пташиний ринок: в крові тамтешніх голубів і фазанів знайшли небезпечнимй вірус. А як себе почувають птахи в київському зоопарку? Це з"ясовувала кореспондентка Звуків життя Леся Штогрин.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Головний висновок після торішніх відвідин Криму пташиного грипу – довелося знищити десятки тисяч крилатих “братів наших менших”, але поширення інфекції припинили. Зрештою, вірус “Аш-п”ять, Н-один” не підхопила жодна людина, - нагадує кримський кореспондент Радіо Свобода Володимир Притула. Поспілкувавшись із місцевими ескпертами, він констатує - чергової атаки пташиного грипу півострову не уникнути. Хоча жертв недуги серед птахів буде менше. Вже тому, що хворіти немає кому.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Лікарі припускають, що горезвісна "іспанка", яка прокотилаяс світом у тисяча дев"ятсот вісімнадцятому році і забрала життя сотен тисяч людей, була різновидом пташиного грипу. Щоправда, людству нема чого панікувати, каже Оксана Осадча з Українського товариства охорони птахів. Вона запевняє, що поки цей вірус від людини до людини не передається

Аудіозапис програми. Третій випуск:

На щастя, українська влада поки що не вдається до радикальних методів запобігання пташиному грипу, як це роблять у Росії. Біля уральських птахофабрик місцеві мисливці масово відстрілюють і труять диких птахів, ігноруюючи протести екологів. Колись, усередині минулого століття, китайський лідер Мао Цзедун наказав перебити всіх горобців - мовляв, щоб не псували посіви пшениці. Крилатих шкідників швиденько знищили, але урожай так і не врятували. Пташку шкода ... Це були "Звуки життя" - "Чи пролетить пташиний грип" ? З вами був Олександр Лащенко. Щасти!

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG