Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія виділила кошти на зміцнення зовнішніх кордонів, у тому числі з Україною.


Наталія Вікуліна /images/photo/Transdnister_border.jpg Брюссель, 31 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Єврокомісія оголосила про фінансування проектів, які передбачають співпрацю у візових питаннях, наданні притулку, імміграції та зміцнення зовнішніх кордонів ЄС, у тому числі з Україною.

Єврокомісія прагне, щоб країни ЄС краще співпрацювали в галузі імміграції та ефективніше захищали зовнішні кордони Євросоюзу. Така співпраця можлива через програму АРГО. Прес-секретар Комісара ЄС з юстиції, свободи й безпеки Фрізо Роскам-Аббінг повідомив:

“Ми вибрали 21 проект на суму 5.15 мільйонів євро. Йдеться про різні проекти, над якими країни-члени Євросоюзу працюватимуть разом”,- сказав один із прес-секретарів Єврокомісії.

Україна є одним із партнерів Євросоюзу в програмі АРГО. Тобто, Київ не вносить свою фінансову частку, але бере участь у проектах, запропонованих країнами-членами Євросоюзу. Україна вже співпрацювала з німецькими, польськими і угорськими властями, щоб зміцнити свій західний кордон. Один із працівників Єврокомісії повідомив, що цього року Україна також візьме участь у програмі АРГО, мова йде про співпрацю українських прикордонників з угорськими та польськими колегами. За словами чиновника, завдяки програмі ЄС українські прикордонники зможуть використовувати технічне оснащення для перевірки автобусів, машин і вантажівок. Ідеться про оренду дорогого обладнання з різних країн Євросоюзу – приміром, Британії, закупівлю ж техніки зазвичай передбачено іншими програмами, що фінансуються Єврокомісією.

Програма АРГО цього року виділяє кошти, наприклад, на проект французького уряду створити біометричні документи. Вже другий рік поспіль у рамках програми працюватимуть разом служби імміграції та натуралізації кількох країн ЄС – Чехії, Швеції, Німеччини, Нідерландів, Іспанії, Британії, а також Норвегії. 2006-й стане останнім роком існування програми АРГО, замість неї з 2007-го працюватимуть 4 нові європейські фонди зі зміцнення кордонів, інтеграції вихідців з третіх країн, надання притулку тощо.
XS
SM
MD
LG