Доступність посилання

ТОП новини

Лех Качинські сподівається невдовзі побачити Україну в НАТО, а згодом і в Євросоюзі.


Галина Терещук Львів, 1 квітня 2006 (RadioSvoboda.ua) – 1 квітня у Львові вперше з неофіційним візитом перебував президент Польщі Лех Качинські. Разом із дружиною він узяв участь в урочистостях з нагоди 350-річчя від дня, коли польський король Ян Казимир у Латинській катедрі у Львові склав обітниці: оголосив Богородицю патронкою і королевою польської корони і обіцяв розповсюджувати поклоніння Матері Божій. У Львові Лех Качинські також заявив, що сподівається невдовзі побачити Україну в НАТО, а згодом і в Євросоюзі.

Польський президент прибув у Львів разом із дружиною і численним супроводом. У генконсульстві Польщі він мав годинну телефонну розмову з президентом України Віктором Ющенком. Мова йшла про урочисте відкриття у травні у Польщі, в селі Павлокома, пам’ятника 366 українцям, яких розстріляли польські озброєні загони у час Другої Світової війни. Власне впорядкування цвинтаря у Павлокомі було вимогою української сторони, коли торік відкривався пантеон польських вояків на Личаківському цвинтарі.

Лех Качинські в суботу вперше поклонився відвідав цвинтар польських орлят і поклонився полякам, загиблим у роки українсько-польської війни 1918-1919 років. «Для мене це велика честь помолитись і вклонитись героям», – сказав він.

Однак на Личаківський цвинтар президент Качинські увійшов технічним ходом, зі сторони польських поховань. Таке рішення представники польського консульства пояснили тим, що у президента хворі ноги. Про це захворювання, до слова, нічого не знали польські журналісти. Сам президент Лех Качинські, відповідаючи на запитання кореспондента Радіо «Свобода», чому він не зайшов парадним входом, сказав: «Я вперше на цвинтарі і не знав, якими воротами треба заходити…»

Натомість виконувач обов’язків міського голови Львова Зеновій Сірик розцінив такий вчинок як навмисно спланований польськими організаторами візиту, аби президент Лех Качинськи спершу поклав квіти до меморіалу польських воїнів, а вже потім українським і до пам’ятника письменникові Івану Франкові. Зеновій Сірик: «Бездарні чиновники не змогли відрізнити парадного входу від робочого…»

А ось із Личакова пан президент виїхав уже центральними воротами.

Напередодні візиту польського президента деякі націонал-патріотичні сили погрожували влаштувати акцію протесту біля технічного ходу, але львівські посадовці переконали їх відмовитись від цієї ідеї.

У Латинській катедрі Лех Качинськи разом із дружиною та супроводом узяв участь у святковій службі Божій і презентації ораторії «Присяга Яна Казимира» у виконанні українських та польських музикантів. Цей твір присвячений подіям 350-річної давнини: чудодійному захистові польського містечка Ченстохови Богородицею і обітницям Яна Казимира. До слова, присягу оберігати свій народ від утисків та кривд король так і не виконав.

У катедральному соборі президентові Польщі Лехові Качинські вручили відзнаку мерії Львова «За підтримку помаранчевої революції».

«Я приїхав сьогодні у місто, яке так дороге полякам, – сказав у своєму вітальному слові Лех Качинськи, – де вшановують ювілей обітниць польського короля. Спільне виконання ораторії – це ще один знак порозуміння між українцями та поляками. Ми хочемо і глибоко віримо, що Україна і далі йтиме тим шляхом, який обрала у 2004 році. Віримо, що невдовзі зустрінемось у НАТО і згодом у Євросоюзі. Польща теж спершу йшла таким шляхом. Вірю, що наші народи житимуть дружньо задля добробуту».

О 18 годині 1 квітня президент Польщі відбув у Варшаву.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG