Доступність посилання

ТОП новини

У Криму перераховують бюлетені на виборах до парламенту автономії.


Володимир Притула /images/photo/Crima_election_03.04.06.jpg Сімферополь, 3 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні до Криму прибула заступник Генерального прокурора України Тетяна Корнякова. В рамках виконання доручення президента Ющенка вона має перевірити факти фальсифікацій на виборах рад усіх рівнів. Але не чекаючи на дії прокуратури, Виборча комісія АРК розпорядилася перерахувати бюлетені на виборах до парламенту автономії на тих дільницях, де були подані скарги.

31 березня за чинним законодавством вибіг термін підрахунків голосів на виборах до кримського парламенту. Втім, Виборча комісія АРК не тільки не завершила підрахунки і не оприлюднила офіційні результати, але й розпорядилася перерахувати бюлетені там, де вимагали представники суб’єктів виборчого процесу. Каже член кримського Виборчкому Юсуф Куркчі: “Комісією ухвалене рішення про обов’язкове перерахування голосів на тих виборчих дільницях, на яких є будь-які скарги. Але це рішення дублює чинні норми закону. Тервиборчкоми без нашого втручання зобов’язані розглядати ці скарги і перераховувати голоси, як цього вимагає закон”, - сказав член кримського Виборчкому Юсуф Куркчі. Він також повідомив, що станом на середину сьогоднішнього дня Виборча комісія АРК прийняла лише 16 протоколів тервиборчкомів із 25. Решта відправлено для уточнення чи перерахування. Але й на тих округах, звідки протоколи прийняті, на багатьох дільницях розпочалося і триває перерахування.

Один з ініціаторів цього процесу, лідер кримського Блоку Юлії Тимошенко Андрій Сенченко каже, що лише очолювана ним політична сила подала близько 1200 скарг: “Приблизно 80% розглянутих скарг задовольняються, тобто ухвалюється рішення про перерахування. Наскільки мені відомо,Виборча комісія дійшла приблизно до проловини наших скарг і розгляд триває. Якщо збережеться така тенденція, то по 1000 скарг буде ухванене позитивне рішення з необхідністю наступного перерахунку. А там, де вже йде перерахування, проявляється така тенденція: найбільше бюлетенів за інші партії, недійсних і бюлетенів проти всіх – знаходять у Партії регіонів ”, - заявив лідер кримського БЮТу Андрій Сенченко.

Кримські “регіонали” з такими звинуваченнями не погоджуються і сьогодні кілька сотень активістів Партії регіонів пікетували будинок парламенту автономії, де також розташована Виборча комісія АРК, з вимогою негайного оприлюднення результатів виборів до Верховної Ради Криму.

Тим часом у кримській прокуратурі повідомили, що усі вихідні в автономії працювала бригада Генпркуратури України на чолі із заступником генерального прокурора Миколою Голомшею, а сьогодні останнього в Криму замінила інший заступник Генерального прокурора Тетяна Корнякова. Прокурорська бригада має на місці вивчити післявиборчу ситуацію на півострові і вжити відповідних заходів згідно з вимогами законодавства.

На фото: У Криму продовжуються масові акції з вимогами перерахування бюлетенів, Сімферополь, 3 квітня 2006 р.
XS
SM
MD
LG