Доступність посилання

ТОП новини

В Україні поліпшується середовище для бізнесу.


Михайло Мигалисько Прага, 3 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - В Україні несуттєво, але поліпшується середовище для бізнесу, незважаючи на політичні баталії довкола виборів – до такого висновку дійшли експерти «Economist Intelligence Unit» дослідного відділення британської видавничої групи «Economist». Сьогодні, у понеділок, вони опублікували прогнози інвестиційного і ділового клімату у 82 країнах світу на 2006-2010 роки.

Попри загрози економічної глобалізації протягом наступних п’яти років експерти передбачають, що інвестиції матимуть сприятливіший клімат. Однак, економічне зростання упродовж наступних п’яти років сповільниться в порівнянні з попереднім п’ятирічним періодом. Британські експерти очікують, що більшість країн пострадянського простору проводитимуть повільно структуральні реформи, хоча їхня привабливість для бізнесу базуватиметься передусім на природних ресурсах. Згідно з їхнім рейтингом, котрий публікує «Economist Intelligence Unit» дослідного відділення британської видавничої групи «Economist», Україна посунулася з 73 на 68 місце, а Росія сковзнула на одну позицію на 62 місце з вісімдесяти двох країн світу.

Стюарт Генсек, експерт дослідного відділення британської видавничої групи «Economist», в інтерв’ю Радіо "Свобода" зауважив, що попри ці зміни як і Росія, так і Україна залишаються у групі країн з не надто привабливим середовищем для бізнесу.

«Щодо України, то ключове питання, на яке слід звернути увагу, є те, що упродовж наступних п’яти років очікується, що Україна, так само як і Росія, поліпшить бізнесове середовище. Те, що Україна займає дещо нижчу позицію у цьому списку в порівнянні з Росією, то для цього є кілька причин: передусім Росія за величиною території та кількістю населення відкриває більше ринкових можливостей. Крім того, очікується, що в Росії буде більша політична стабільність.

Однак Україна матиме свої переваги в інших сферах: очікується, що в Україні розвиватиметься більша політична свобода, дійде до глибшої лібералізації економіки, і, в порівняні з попередніми п’яти роками, очікується, що в наступному періоді влада України намагатиметься створювати рівніші умови для різних ділових кіл і виступатиме різкіше проти корупції. Однак головним аспектом непевності для України залишається те, що це не станеться дуже скоро і тому за рейтингом, Україна і далі посідатиме нижче місце, тож більшість країн світу матиме кращий бізнесовий клімат, ніж Україна».


Згідно із рейтингом експертів «Economist Intelligence Unit», країни центральної Європи, які приєдналися до Європейського Союзу, є найбільш перспективними щодо поліпшення середовища для бізнесу. Естонія зайняла двадцяте місце у рейтингу. Найкращі позиції мають Данія, Фінляндія і Канада, а Сполучені Штати Америки, зокрема з огляду на різке зростання державного дефіциту, посунулись з п’ятого на восьме місце в рейтингу експертів «Economist Intelligence Unit» , дослідного відділення британської видавничої групи «Economist».
XS
SM
MD
LG