Доступність посилання

ТОП новини

Інтерв’ю з головою київської облдержадміністрації, членом УНП Євгеном Жовтяком.


Марина Пирожук

Аудіозапис інтерв’ю:

Київ, 3 квітня 2006 року.

Марина Пирожук

Пане Жовтяк, вітаю Вас в студії радіо “Свобода” і дуже дякую, що знайшли час поспілкуватися з нашими слухачами.

Євген Жовтяк

Добридень.

Марина Пирожук

І перше запитання, яке б я хотіла Вам поставити. Київщина часів Вашого попередника вважалася таким ласим шматком саме через земельні питання. Ви заявляли, що головним своїм завданням бачите саме наведення порядку у цій ділянці - впоралися?

Євген Жовтяк

Впораємося. Скасовано розпоряджень попередника на 12 тисяч гектарів землі, які були роздані з порушенням чинного законодавства. І зараз ця земля повертається у державну власність, правда, змушений сказати, що повертається дуже повільно, тому що для того, щоб повернути цю землю, потрібні рішення судів. Суди дуже повільно розглядають звернення обласних адміністрацій.

Марина Пирожук

Водночас боротьба за красиві околиці Києва і Київщини триває, зокрема в селищі Козин.

Євген Жовтяк

Так, триває. В тому числі вибори, які там відбулися, говорять про високу зацікавленість певних кіл у результатах виборів саме у Козині.

Марина Пирожук

Пане Жовтяк, околиці Києва і Київська область рясніють красивими дорогими будівлями. Це все вотчина представників влади, бізнесу?

Євген Жовтяк

Я думаю, що після цих виборів у багатьох населених пунктах будуть встановлювати, наскільки законно були виділені ці ділянки. Не цікавтесь, хто стоїть за цими ООО, тому що ні одна земельна ділянка не виділена ні на якогось крупного бізнесмена-олігарха, не на політика, якогось підпільного олігарха. Йдеться про виділення земельних ділянок на підставних осіб. І та комісія, яка була створена обласною адміністрацією, займалась саме питанням - законно чи не законно виділено. І не цікавилась прізвищами. Саме якби цікавились прізвищами, якби боялись цих прізвищ, я думаю, знайшли б не 12 гектарів, а менше. Те, що ми не цікавились прізвищами, дало нам такий результат.

Марина Пирожук

А віддають без боротьби ці ділянки?

Євген Жовтяк

По одній і тій самій ділянці ухвалюють одночасно рішення три різні суди, що може свідчити, очевидно, про корумпованість нашої судової системи. Я впевнений, що закон на нашій стороні. І який би не був спротив, яка б не була судова система, ми зможемо доказати, в кінцевому результаті повернути цю землю в державну власність.

Марина Пирожук

А як зараз розподіляються земельні ділянки на Київщині, чи може проста людина отримати, скажімо, 6 соток землі?

Євген Жовтяк

Ця земля розподіляється в кожному конкретному населеному пункті. Це виключно компетенція тої територіальної громади, в якій людина хоче отримати землю.

Марина Пирожук

Є там зловживання?

Євген Жовтяк

Я думаю, значно менше, ніж було раніше.

Марина Пирожук

Нагадаю, в ефірі радіо “Свободи” сьогодні гостем рубрики “Перед мікрофоном “Свободи” є голова Київської обласної держадміністрації Євген Жовтяк, з яким розмовляю я – Марина Пирожук. Продовжуємо розмову.

Якось Порошенко сказав, що чекає певного часу, щоб придбати гарну ділянку на аукціоні. Продається вже земля на аукціоні? Ви знаєте, чи придбав цей шматок землі собі пан Порошенко зокрема? І скільки від цього заробляє бюджет? І чи виправдана така система? І знову ж таки, чи не страждатимуть від цього ті громадяни, які не мають коштів і не можуть собі купити?

Євген Жовтяк

Ідея проведення земельних аукціонів є абсолютно виправданою. Мова йде в першу чергу про землю для промислового і комерційного використання. Наш досвід проведення першого земельного аукціону показав, що землю справді купили ті, хто хоче будувати заводи.

Про Порошенка я не знаю. Порошенко на земельний аукціон не звертався.

Скажу, що бюджет Київської області на весь рік на всі школи, лікарні, поліклініки, на капітальні ремонти, на дороги складав 16 мільйонів гривень. Від одного земельного аукціону ми отримали рівно 16 мільйонів гривень.

Тобто, в два рази більше можна вирішити проблем з лікарнями, школами, поліклініками, дорогами. Продано 50 гектарів не найпривабливішої землі. Тому що найпривабливіша попередньою владою роздана нібито безкоштовно. Безкоштовно, ще раз наголошую, для бюджету.

Марина Пирожук

Пане Жовтяк, і все ж таки, бо слухають у тому числі і кияни, як проста людина, в який спосіб може отримати маленький шматок землі?

Євген Жовтяк

Простий громадянин, згідно із Земельним кодексом, може вирішувати це питання або на території своєї місцевої громади ( він звертається до тої влади, яку він обрав з проханням виділити йому земельну ділянку), він може звернутися до будь-якої територіальної громади в Україні.

І вони мають можливість звернутися до міської влади, щоб міська влада вирішила питання земельної ділянки у сільській місцевості.

Марина Пирожук

І їм скажуть: немає землі, уже немає землі.

Євген Жовтяк

Міська влада міста Києва може цивілізовано вирішити це питання, на договірних засадах з будь-якою сільською радою Київської області.

Звернутись і сказати: ось у вас залишилось 50 гектарів земель запасу - ми хочемо трішечки вирішити питань для жителів Києва, дайте половину, а ми вам за це збудуємо прекрасну школу.

Питання уже влади Києва, наскільки ці земельні ділянки потім будуть поділені, чи дістануться вони тим, хто найбільше потребує такої допомоги від влади. Я в цьому не впевнений.

Марина Пирожук

Пане Жовтяк, Ви вже згадували міську владу. Як Вам, до речі, працювалось з паном Омельченком?

Євген Жовтяк

Загалом були досить толерантні стосунки. Задеклароване бажання працювати на благо громадян тої території, за яку ми несли відповідальність, дозволяло нам не конфліктувати.

Марина Пирожук

А чи буде таке взаєморозуміння з паном Черновецьким, чи потоваришуєте Ви з ним?

Євген Жовтяк

Черновецький декларує бажання працювати на благо киян. Праця для блага киян передбачає, що мають бути ділові взаємовигідні стосунки.

Марина Пирожук

Пане Жовтяк, Ви відмовились іти на вибори до Верховної Ради у складі Української народної партії, натомість пішли до обласної ради.

Відчували поразку партії на виборах до парламенту, чи в облраді є більше переваг?

Євген Жовтяк

Справа не в перевагах, справа в тому, що, якщо голова адміністрації балотується до Верховної Ради, у людей складається враження, що він тимчасова людина на своїй посаді і шукає іншу роботу.

Своїм поступком я пояснив людям, що я призначений Президентом України Віктором Андрійовичем Ющенком на весь термін його повноважень – на 5 років і іншої роботи я на цей період не шукаю.

Марина Пирожук

Єхануров обіцяв провести після виборів кадрову чистку серед голів облдержадміністрацій. Вам нічого боятись? Якими показниками зараз може похвалитись Київщина?

Євген Жовтяк

Київська область розвивається досить динамічно. Ми за підсумками минулого року соціально-економічного розвитку, де підводилися підсумки по 32-ох найрізноманітніших показниках ( це і рівень заробітних плат, і обсяг виробленої продукції, і стан екології, і багато інших – 32 показники), ми по загальному цьому критерію з дев’ятого місця піднялись на третє місце.

Ми по виробництву продукції сільського господарства піднялися з третього на перше місце. По продукції промисловості піднялись з дев’ятого на третє місце, приростивши обсяг продукції промисловості на 18%.

Темпи приросту, у тому числі темпи приросту бюджету, зберігаються і в цьому році.

Уже по відношенню до минулого року, де був приріст бюджету 30%, за перші три місяці цього року зберігаються такі темпи приросту до отого прирощеного бюджету минулого року.

Такі показники області не можуть бути підставою для того, щоб ставити під сумнів, чи на своєму місці керівник місцевої адміністрації.

Марина Пирожук

Результати виборів можуть вплинути на Вашу долю? Відомо, що на Київщині перемогу переконливу отримав блок Юлії Тимошенко. За це можуть покарати Вас, як Ви гадаєте?

Євген Жовтяк

Таких покарань не передбачено чинним законодавством.

Марина Пирожук

У таких результатах є Ваша заслуга, якщо коротко, пане Жовтяк?

Євген Жовтяк

Моя заслуга в тому, що виборці Київської області не відчули погіршення. Якби вони відчули погіршення економічної ситуації, наприклад, у Київській області, то вони, найімовірніше, переорієнтувалися б на “Регіони”.

Цього не сталося. “Регіони” отримали менше, ніж на президентських виборах. Але відбувся перерозподіл голосів серед тої майбутньої пропрезидентської коаліції у Верховній Раді на основі блоку Юлії Тимошенко, “Нашої України” і Соціалістичної партії.

Марина Пирожук

Ви переконані, що саме в такому складі коаліція буде утворена?

Євген Жовтяк

Я думаю, що так.

Марина Пирожук

Яка б, на Ваш погляд, коаліція найбільш відповідала і гарантувала захист національних інтересів? Бо зараз ведуться дискусії про різні формати таких коаліцій. Чимало представників “НУ” переконані, до речі, і ваші представники, що потрібно утворювати коаліцію із партією “Регіони України” і в такий спосіб гуртувати, єднати націю.

Євген Жовтяк

Я не сказав би, що наші представники. Я думаю, що в Українському народному блоці Костенка-Плюща була одна людина...

Марина Пирожук

Це І.С.Плющ?

Євген Жовтяк

...яка так вважала, а це І.С.Плющ, який свою приватну думку як експерта, можливо, висловив, приїхавши підтримувати нашого кандидата у мери Донецька, який мав досить реальні шанси перемогти, але І.С.Плющ не знайшов нічого кращого, як сказати на цій зустрічі, що після виборів ми можемо об’єднатися з партією “Регіони України”.

Ця фраза коштувала Українському народному блокові участі у парламенті цього скликання.

Марина Пирожук

І.С.Плющ так само неодноразово заявляв, в тому числі і в студії радіо “Свобода”, про те, що УНП хоче стати “містком єднання” “НУ” і партії “Регіони України”. Якщо ви не погоджувалися з такою позицією одного із лідерів вашого блоку, то чому такі висловлювання не корегувалися?

Євген Жовтяк

Справа в тому, що ці висловлювання з’явилися вже під час виборчої кампанії, і можливості скликати заради цього з’їзд, очевидно, вже не було.

Що стосується мене, то на всіх зустрічах, які відбувалися після цієї фрази, яка коштувала нашій партії участі у ВР, то нам на всіх зустрічах люди ставили це запитання, мовляв, як можна казати, що ви українська сила, якщо ви збираєтеся об’єднуватися з партією “Регіони України”. На це я відповідав, що це є приватна думка одного із членів нашої сили, яка не обговорювалася на з’їзді, яка не обговорювалася в первинних організаціях, яка, я переконаний, залишиться приватною думкою, тому що я не допускаю навіть думки, що якась конференція обласної партійної організації чи з’їзд партії міг би підтримати таку ідею.

Марина Пирожук

Пане Жовтяк, і все ж таки по коаліції. Яка б коаліція, на Ваш погляд, гарантувала розвиток України в демократичному керунку і економічне процвітання, і загалом відповідала національним інтересам?

Євген Жовтяк

Результати коаліції залежать від того, довкола яких принципових засад політики буде досягнута угода, і як потім ця коаліція буде цю угоду виконувати.

Марина Пирожук

Можливо, це є ключове питання, а саме, хто буде виконувати і втілювати в життя ці принципи?

Євген Жовтяк

Ні, на мій погляд, ключовим є питання принципів, а хто буде виконувати, то це не має абсолютно ніякого принципового значення.

Марина Пирожук

Але ж на папері можна багато чого написати, пане Євгене.

Євген Жовтяк

Якщо Ви говорите про “кидалово”, то це одне діло...

Марина Пирожук

А хіба цього не було в політиці?

Євген Жовтяк

Тобто, підписати і не виконувати – це одне. А я зараз кажу про засади формування коаліції.

Марина Пирожук

Гаразд. Визначені принципи, визначені засади. Яка ж кандидатура, яка персона, на Ваш погляд, найбільше здатна втілити в життя ці наміри?

Євген Жовтяк

З точки зору менеджерських якостей потенційних кандидатів на прем’єра, то, безумовно, Юлія Володимирівна Тимошенко.

Марина Пирожук

Пане Жовтяк, дякую за дуже цікаву розмову.

А нашим слухачам нагадаю, що сьогодні у рубриці “Перед мікрофоном “Свободи” у нас був голова Київської облдержадміністрації Євген Жовтяк, з яким розмовляла я, Марина Пирожук.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG