Доступність посилання

ТОП новини

Доторканність і неперерахування: Верховна Рада України 4-го скликання закінчує свою роботу.


Марина Пирожук /images/photo/guests_04_04_2006.jpg Гості: В’ячеслав Коваль - народний депутат України (Народний Рух); Дмитро Святаш - народний депутат України (“Партії регіонів”).

Аудіозапис програми:

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Київ, 4 квітня 2006 року.

Марина Пирожук

Вітаю всіх, чиї приймачі налаштовані на хвилях радіо” Свобода”. 4 квітня. В ефірі “Вечірня свобода”. В студії Марина Пирожук.

Сьогодні Верховна Рада України в останній день роботи скасувала недоторканність депутатів місцевих рад. За таке рішення проголосувало 296 народних депутатів. Український парламент також не підтримав ідею аутсайдерів парламентських виборів про перерахунок голосів.

Чим керувалися законодавці, ухвалюючи сьогоднішні рішення? Чи стануть місцеві депутати реально недоторканними і чи втихомиряться невдахи виборів 2006?

Про це та інше ми говоритимемо сьогодні у “Вечірній свободі” із народними депутатами України В’ячеславом Ковалем, який представляє (Народний Рух), та представником “Партії регіонів” Дмитром Святашем.

Вітаю наших гостей і дякую за участь у програмі.

Починаємо «Вечірню свободу». У нас за цей час відбулися зміни: замість Дмитра Святоша буде з нами на зв’язку Ярослав Сухий – представник “Партії регіонів”.

Шановні гості, нинішнє рішення Верховної Ради у позбавленні депутатів місцевих рад недоторканності – це популізм, загравання перед народом чи такий своєрідний крок до євростандартів? Пане Сухий, розпочнемо з Вас, оскільки Ви з нами на зв’язку телефоном. Добрий вечір. Ярослав Сухий

Добрий вечір. Я дякую за таке запитання. І, головне, в контексті, в якому воно поставлене, воно відповідає позиції, яку займала Партія регіонів України від початку того процесу, коли ми підтримали законопроект шановного колеги Асадчева. Якщо пам’ятаєте, він тоді виніс такий законопроект, ми за нього проголосували. Бо ми вважали, що це несправедливо – недоторканність або для всіх, або для якоїсь категорії. Але головне не це. Справа в тому, що ніякої недоторканності насправді не було. Була виписана окрема процедура притягнення до кримінальної відповідальності і, що саме страшне, арешту людини, яка за політичними якимись переконаннями не догодила владі. І ви пригадаєте, що після третього туру президентських виборів всі 225 довірених осіб Віктора Януковича - або було порушено проти них кримінальну справу, або були серйозні проблеми по бізнесу, чи в сім’ї, чи на роботі. Тому ми з тим, аби зупинити поліцейсько-прокурорське свавілля, яке розгорталося в Україні, з тим, аби дати можливість перепочити, передихнути людям ( тому що найбільш активна частина населення південного сходу - це депутати міських місцевих рад), ми прийняли таке рішення. І попросили Президента, і він погодився. І ми коли підписували меморандум, прийняли рішення, щоб ввести цей законопроект. За цей час нічого страшного в суспільстві не сталося...

Марина Пирожук

Пане Сухий, ця історія відома. Я з точки зору сьогоднішнього рішення Верховної Ради, чи стали депутати місцевих рад реально недоторканними внаслідок ухваленого сьогодні парламентом закону?

Ярослав Сухий

Сам термін “недоторканність” повністю на совісті преси, особливо жовтої, і демагогів-політиків. Я ще раз наголошую: ніякої недоторканності нема, не було, і не могло бути. Була окремо виписана процедура порушення кримінальної справи, і, саме головне - арешту депутатів місцевих рад. Для цього прокуратурі потрібно було надати міській раді, районній раді, обласній раді досить аргументів для того, щоб прийняли таке рішення. Таких, як правило, документацій, таких аргументацій не було. Ось і все. Я наголошую: ми не голосували сьогодні.

Марина Пирожук

Я знаю, про це ми поговоримо далі. Але спочатку дамо можливість висловитись пану Ковалю, прошу. Шановні гості, я б попросила вас висловлюватись лаконічніше. І до нас щойно долучився Дмитро Святош. Пане Сухий, залишайтеся з нами на зв’язку також. Пане Коваль, прошу, чи стали депутати місцевих рад реально недоторканними після сьогоднішнього рішення Верховної Ради?

В’ячеслав Коваль

Сьогодні Верховна Рада ухвалила нарешті те рішення, яке я, як керівник фракції Народного руху України, у кожній погоджувальній раді піднімав.

Про те, що не можна тридцяти тисячам, вірніше, не тридцяти тисячам депутатів різного рівня...

Тобто, недоторканність на місцевому рівні виникла як якийсь політичний торг. І моя фракція ніколи за це не голосувала. Ніколи не голосувала за надання недоторканності на місцевому рівні.

Марина Пирожук

Але це сталося внаслідок відомого меморандуму. І це підписав Президент. А ви все ж таки пропрезидентська партія.

В’ячеслав Коваль

Це сталося тому, що більшість у Верховній Раді проголосувала. І який би там не був меморандум, меморандум скоріше виглядав як декларація про наміри проводити чесну підготовку і чесні вибори, що, до речі, і відбулося.

Вибори відбулися чесними, нормальними, прозорими. І Верховна Рада нарешті, як політичний орган, сьогодні підтвердила, що, дійсно, вибори можна визнати нормальними – вперше в Україні за історію незалежності відбулись нормальні вибори.

Марина Пирожук

У статусі депутатів місцевих рад щось змінюється суттєве внаслідок сьогоднішнього рішення Верховної Ради? Тому що ви всі уникаєте прямої відповіді на запитання.

В’ячеслав Коваль

Депутати місцевих рад не є зараз недоторканними.

Прокурор, будь-який прокурор може порушити проти них кримінальну справу. І не треба просити згоди у рад різного рівня. І це головне.

Марина Пирожук

Депутати вилучили із закону «Про статус депутатів місцевих рад» пункт, який передбачав порушення кримінальної справи проти депутатів місцевої ради лише після рішення ради.

Водночас інша статя, 31-а здається, передбачає, що кримінальну справу проти таких депутатів може порушити Генпрокурор. І знову ж таки після тієї чи іншої місцевої ради, після того, як повідомлять раду.

В’ячеслав Коваль

Не тільки.

Марина Пирожук

Генпрокурор, його заступники, прокурор міста. Що це все означає?

В’ячеслав Коваль

Це означає, що до депутата місцевої ради, як до любого громадянина, може бути застосоване право правоохоронних органів, прокуратури порушити кримінальну справу. Все, крапка.

Марина Пирожук

Але з попередженням: не пізніше наступного дня знову ж таки тієї самої ради. Що це все означає?

В’ячеслав Коваль

Це означає, що рада повинна бути поставлена до відома про те, що проти депутата сільської, селищної, міської ради порушена кримінальна справа.

Марина Пирожук

Самі ради будуть впливати на долю того чи іншого депутата?

В’ячеслав Коваль

Ніяк вони не будуть впливати. Тому що зараз це право передане прокурору.

Марина Пирожук

А навіщо їх тоді повідомляти? Це формальність така?

В’ячеслав Коваль

Поставити до відома. Бо все-таки депутат - це обранець народу, чи депутат сільської ради, чи депутат обласної ради, - за нього голосували люди.

Марина Пирожук

Шановні гості, от пан Коваль сказав, що готовий позбутися недоторканності як народний депутат. Б’ютівці, “Пора”, багато інших партії ініціювали власне скасування недоторканності депутатів Верховної Ради. Наскільки це реально зробити? І чи готові ваші політичні сили це підтримувати?

В’ячеслав Коваль

Народний Рух України, який я представляю, всю свою історію говорить, що він готовий позбутися депутатської недоторканності.

Вона нам не потрібна. Нам потрібна політична недоторканність. Проти нас не було порушено жодної кримінальної справи.

Марина Пирожук

Пане Святош, чи готова Ваша фракція голосувати за скасування недоторканності? Це кокетство, лукавство - чи депутати справді щирі у своїх намірах?

Дмитро Святаш

Я думаю, що у переважної більшості це є кокетством, тому що є маніпулювання суспільною свідомістю, коли кажуть: “Оце нам потрібна політична недоторканність, а недоторканність взагалі не потрібна”.

У переважній більшості європейських країн існує депутатська недоторканність. Але вона або обмежена в часі, або обмежена щодо виконання професійних завдань.

Якщо ми можемо це зробити, можемо перейти і на таку модель. Але якимось чином у парламенті вона має існувати.

Марина Пирожук

Шановні гості, сьогодні ВР взагалі не дослухалася також до аутсайдерів парламентських виборів і не підтримала пропозицію здійснити перерахунок голосів виборців.

Чи матиме тема перерахунку голосів продовження? Чи заспокояться самі переможені? Окремі партії вже заявили, що звертатимуться до ВСУ.

Дмитро Святаш

Навіть якщо б сьогодні ВР ухвалила таке рішення, то це рішення - це була б постанова ВР, яка не має вищий статус за два закони, а саме: закон про судоустрій і закон про вибори депутатів усіх рівнів. Ці закони дозволяють перерахувати за вичерпним переліком підстав голоси виключно на територіях дільниць. Але не більше.

Тому я переконаний, що це продовження мати не буде. Це цілковите право політичних сил звертатися до суду.

Але я хочу нагадати, що саме сьогодні остаточний термін подання скарг до судів перших інстанцій по окремих дільницях. Величезна кількість партій... Наскільки мені відомо, партія “Віче” надала десятки тисяч тих позовів по первинних інстанціях...

В’ячеслав Коваль

Немає стільки. Немає. Це розмови.

Дмитро Святаш

Я знаю, що це є. Але суди...

Марина Пирожук

А як Ви взагалі розцінюєте поведінку цих партій? Це невдахи, люди, які не можуть мужньо визнати свою поразку, чи справді мали місце...

В’ячеслав Коваль

Я теж, може, незадоволений результатом виборів. Я як людина, як народний депутат, як представник Народного Руху, незадоволений результатом “НУ”. Мені хотілося б, щоб вона набрала в три рази більше, а може, в чотири, а може, взагалі 50+1 голос. Треба вміти програвати.

Ті партії, які зараз ініціюють цю піар-кампанію, в першу чергу, вони... Знаєте, от я, йдучи на передачу, взяв постанови ВР, які стосувалися президентської кампанії, і взяв постанову, яку запропонували зараз, яка голосувалася, яка не набрала, бо “НУ” теж не голосувала. І не тому, що вона незадоволена, вона теж може бути незадоволена і якісь мати факти...

Марина Пирожук

Пане Святаш, а як Ви вважаєте, претензія аутсайдерів виборів – це образа за свою поразку, невміння красиво піти чи справді фальсифікації, на які вони вказують, могли відіграти суттєву роль у результатах виборів?

Дмитро Святаш

Я скажу коротко. Я з вами погоджуюся у тій частині, що це невміння красиво йти. Є об’єктивні реалії. Я переконаний, що і підрахунки голосів, і самі вибори були прозорими, що підтвердили і всі спостерігачі, і саме сьогодні визнала ВР.

В’ячеслав Коваль

І члени ДВК, які формували партії. В тому числі і ті, які й програли зараз і звертаються до суспільства, до ВР з проханням перерахувати голоси. Причому перерахувати голоси в ЦВК і членами ЦВК особисто. Це на два роки...

Дмитро Святаш

А може й на п’ять.

В’ячеслав Коваль

А й може на п’ять.

Марина Пирожук

Їхні інтенції матимуть результат?

Дмитро Святаш

Ні.

Марина Пирожук

На цьому ми мусимо завершувати нашу розмову.

В’ячеслав Коваль та Дмитро Святаш були гостями “Вечірньої Свободи”, яку підготувала і провела Марина Пирожук. Я дякую гостям і слухачам.

Далі “Свобода сьогодні”. Залишайтеся з нами!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG