Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина за 4 дні до парламентських виборів.


Василь Плоскіна Угорщина, 5 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Парламентські вибори, що відбудуться в Угорщині цієї неділі, проходять у запеклій боротьбі між правлячими соціалістами і консерваторами, які прагнуть повернутися до влади після чотирирічного перебування в опозиції. Консерватори звинувачують лівих у тому, що Угорщина за час їхнього правління опинилася у хвості списку європейських реформаторів, а економіка стоїть на порозі фінансової кризи через великий бюджетний дефіцит. Незважаючи на різні підходи до економіки, обидві політичні сили мають спільний погляд щодо зовнішньої політики, і зокрема, щодо підтримки України на її шляху до Європейського Союзу. Остаточний вибір між двома лідерами парламентських перегонів угорці мають зробити після сьогоднішніх теледебатів, які саме зараз відбуваються у Будапешті.

Зараз у прямому ефірі зустрічаються кандидати на посаду прем’єр-міністра Угорщини, чинний глава угорського кабміну Ференц Дюрчань від Соціалістичної партії та Віктор Орбан, голова Союзу молодих демократів (ФІДЕС), який очолював урядову консервативну коаліцію Угорщини у попередні чотири роки. Політичні рейтинги обох партій за 4 дні до парламентських виборів приблизно однакові: згідно з опитуваннями міжнародного центру громадських досліджень “Gallup”, соціалісти випереджають консерваторів всього на один відсоток. На думку оглядачів, нинішні теледебати можуть суттєво вплинути на недільне голосування угорських виборців: все залежатиме від переконливості відповідей політичних опонентів.

Виборча платформа ліво-центристів базується на більш, так би мовити, ощадливому господарюванні, розвитку ринкових відносин, проведенні широкої приватизації державних підприємств, у тому числі й закладів охорони здоров’я, стримуванні політичного радикалізму в суспільстві. Цікаво, що колишні угорські комуністи, а саме з цієї політичної сили народилися нинішні соціалісти, виступають за відкриття угорського ринку для інвестицій іноземних компаній. Консерватори, навпаки говорять про неприпустимість, як вони кажуть, «дикого капіталізму». З іншого боку, праві дорікають соціалістам, що їхнє господарювання було далеко не ощадливим, і що вони призвели до того, що Угорщина нині має найвищий бюджетний дефіцит в Європі. А це означає, що Угорщина зможе стати членом єврозони набагато пізніше, ніж, наприклад, менш економічно розвинуті Балтійські країни.

У стосунках з Україною соціалісти й ліберали дотримуються курсу попередніх урядів, тобто виступають за наближення України до ЄС. Оскільки в Україні проживає приблизно 160 тис. етнічних угорців, майбутній уряд Угорщини в особі ліво-центристів планує підтримувати меншину через різноманітні економічні проекти, фінансування культурницьких програм та освіти, щоб зменшити стихійну іміграцію до Угорщини.

Консерватори, навпаки, виступають за ухвалення закону про подвійне громадянство. А це означає, що угорські паспорти отримало б близько 5 млн. закордонних угорців, зокрема і в Україні. Це дозволило б консервативним партіям у подальшому збільшити своє електоральне коло в Угорщині і довше побути при владі, роблять висновок їхні опоненти соціалісти. Проте на перешкоді планам угорських консерваторів може стати українське законодавство, яке не дозволяє подвійного громадянства. Просування ідеї подвійного громадянства у сусідніх країнах, уже викликало напруження у стосунках зі Словаччиною та Румунією.

З іншого боку, голова партії ФІДЕС Віктор Орбан є серед активних лобістів України в Європі. Він особисто знайомий з президентом України Віктором Ющенком ще з тих часів, коли сам перебував при владі, а чинний український президент був в опозиції. Цей угорський політик не піддає ревізії попередні міждержавні домовленості, але робить наголос на кращому забезпеченні прав етнічних угорців.
XS
SM
MD
LG