Доступність посилання

ТОП новини

Не раз він відмовлявся від звань народного артиста україни. Не раз дозволяв собі різкі висловлювання на адресу політиків. Найвідоміший рокер Укрїани, шанувальник індійського ситару Олег Скрипка розмовляє з Сергієм Рахманіним про українців та їхніх лідерів.


Сергій Рахманін та Олег Скрипка у студії
Київ, 1 квітня 2006 року.

Сергій Рахманін

Доброго всім вечора!

З вами, як завжди у цій порі, програма “Звуки життя: дійова особа” та я, Сергій Рахманін. Нагадаю, що це спільний проект радіо “Свобода” та “Нашого радіо”.

Я охоче вітаю сьогодні в студії нашого гостя. Це Олег Скрипка.

Добрий день!

Олег Скрипка

Добрий день, Сергію!

Здраствуйте, слухачі дорогі!

Сергій Рахманін

Я думаю, що Ви переконаєтесь, що це не першоквітневий жарт, якщо наберете номер 489-09-39, і зможете пересвідчитись в тому, що це не першоквітневий жарт, поставши питання просто в прямому ефірі.

Отже, в нас сьогодні людина, яка вважає Вєрку Сердючку найбільшим лихом після тероризму, людина, яка впевнена, що Україна збереглася виключно завдяки українській пісні, людина, яка порівнює ВР з джунглями, Юлію Тимошенко з Нестором Махно, а Віктора Януковича з тим, хто в скалі сидить.

Ще раз вітаю, Олег Скрипка.

Ну, для початку, я думаю, що будь-хто з наших слухачів прекрасно знає і творчість Олега Скрипки і гурту ВВ, дуже добре обізнаний про політичні симпатії нашого сьогоднішнього героя.

Але ми все-таки вирішили пересвідчитися в тому, наскільки добре обізнані наші слухачі з творчістю групи ВВ, і що вони знають про Олега Скрипку?

Респондент

Співак.

Респондент

Вау! Високий. Білявий, здається. Енергійний.

Респондент

Чоловік метр вісімдесят-дев’яносто. Високий, біляве волосся.

Респондент

Гарненьких хлопець. Покрашений. Досить таке довге волосся.

Респондент (переклад)

Він просто кльовий чувак. Він, мабуть, холерик і в нього дуже заводні пісні. Мені дуже подобаються його старі альбоми, ніж нові.

Респондент (переклад)

Українець чистої води. З Західної України.

Респондент

Він патріот України. Як би крутий чувак.

Респондент

Довгий ніс. Гарний по фігурі.

Респондент

Класний чувак.

Респондент

Знає французьку мову. Досить симпатичний. Щось в ньому таке є... Приваблює він жінок все-таки.

Респондент

“Весна, весна, весна, весна прийде...”

Респондент

“Лучший друг меня покинул, ты прости меня, Серёжа…”

Сергій Рахманін

Олеже, питання, яке цілком природне для сьогоднішнього дня. Вас сьогодні хтось уже розіграв чи ні?

Олег Скрипка

Та я дивлюсь, що українці якось не підготувалися до першого квітня. Оцей буревій політичний, він якось зніс нас повністю, чи просто вже не до “Ха-ха!” на сьогоднішній день. Я жартів не чув на сьогоднішній день і розіграшів. В принципі, може і краще.

Сергій Рахманін

Я думаю, що наші слухачі виправлять цю помилку. Для цього їм достатньо набрати номер 489-09-39 і розіграти Олега Скрипку просто в прямому ефірі “Нашого радіо”.

Ну, і питання знову ж таки про жарти і про політику, бо без неї сьогодні, я думаю, що не обійдемось. Ви сприйняли останні результати виборів у ВР, як жарт?

Олег Скрипка

В принципі, я думаю, що всі українці були вже до цього готові. Ну, десь приблизно. Ну, як там пиріг поділиться на трьох, то все одно не змінює ситуацію, все одно треба комусь з кимсь домовлятися. Незалежно від того, чи там 30 % , чи 15 в Партії регіонів і тому подібне.

Сергій Рахманін

Ви ніколи не приховували, що переважна більшість Ваших затятих, палких слухачів – це мешканці Східної України. Тим не менше в 2002-му році в інтерв’ю одній з російських газет Ви сказали про те, що Ваші прихильники не дебіли, тому не голосуватимуть за Януковича.

Чи вірно я зрозумів, що ті, хто голосували за Януковича, є дебілами?

Олег Скрипка

Мене теж іноді заносить і я відразу вибачаюсь за якісь такі різкі свої речення. Але, з іншого боку, я сказав би холерик. Я не в чистому вигляді холерик, але в принципі такий темперамент, він теж мусить бути присутнім. Це, скажімо, такий енергійний характер.

Просто я скажу, що, може, Схід більше голосував і раціонально. Так скажемо, щоб не говорити слово “нерозумні” чи “дебіли” і тому подібне. Просто іраціонально чи там вплив йшов на спів свідомість людей, на якісь такі ретроспективи, якісь такі образи з ретро, які виходили, то, може, тому так проголосували.

З іншого боку, ми ж не знаємо, як там голосування відбувалося, чому? Може, у людей не було вибору, вони, як в блакитному океані плавали, так вони і не знають інших кольорів, тому вони й за це голосували.

Сергій Рахманін

Ви ж самі позаминулого року переконували, що у людини є вибір завжди. Ви говорили про те, що, власне, пов’язуєте дуже багато надій і сподівань з перемоги Помаранчевої революції.

Ну, про те, наскільки справдилися ці сподівання, ми поговоримо трохи пізніше. А зараз трошки, так би мовити, про суміш політики та музики.

Ви казали, абсолютно справедливо, як на мене, про те, що Україна збереглася як така, завдячуючи українській пісні. Ви дуже великі надії пов’язували саме з тим, що після перемоги Помаранчевої революції наша музика стане більш українською, наше телебачення стане більш українським, наша естрада стане більш українською.

Сьогодні перемикаючи телеканали ми слухаємо переважно Могилевську, Гордона. А чому там не має “Тартака”, чому там не має “Танка на Майдані Конго”, чому там не має ВВ? Ви можете це пояснити?

Олег Скрипка

На сьогоднішній день перемогли, як не дивно, малороси, тобто ці “могилевські” і “кузьми”.

Сергій Рахманін

Але чому? Я не можу збагнути, чому?

Олег Скрипка

А тому, що, по-перше, нічого різко не буває, різко змін не може бути. По-друге, ми знаємо кому належать канали. Поки що тут ситуації не змінилися. Чому йде розчарування? Не тому, що влада поміняла свій колір, а тому, що влада не робить кроків таких серйозних, серйозних і рішучих.

Навіть після революції та сторона, яка втратила, вони ж перелякалися. Там хто вже тікав, по літаках сідав, хто там суїцидом займався. Виявилось, що вони дарма це робили, тому що нічого такого серйозного влада не зробила, таких рішучих кроків, які всі чекали, вся країна від них.

Сергій Рахманін

Коли Ви пояснювали, чому Ви відмовилися від звання Народного артиста України... А Ви це неодноразово робили і в принципі різні відповіді на це давали. Мені найбільше сподобалась відповідь, що це було не стильно.

А щоб Ви назвали за два роки нової влади, який крок був стильним у цієї влади, який вчинок був стильним, може, якийсь політик був стильним?

Олег Скрипка

Мені подобається, що зараз держава, особисто родина президентська, вона опікується дітьми. Це дуже непогана річ, це як би моральна сторона влади дуже приємна, і вони роблять дійсно дуже багато в цьому напрямку. Єдине, щоб не обмежувалась діяльність тільки цим.

В мене народилася дитина. Я теж отримав допомогу від держави. Ми самі з ВВешниками, я особисто, ми приймаємо участь в різних подіях, направлених на допомогу дітям, дітям сиротам і тому подібне.

Сергій Рахманін

Отже, ми відкрили сьогодні для себе Олега Скрипку з іншого боку, він ще дбає про дітей. Ми його вітаємо (хоча і з деяким запізнення) з народження дитини.

Ви казали, що для Вас українці, які не відчувають себе українцями, – це люди більш низького сорту. От Ваше враження від спілкування з слухачами, з глядачами, з людьми, адже у Вас багато концертів, чи набагато більше людей відчули себе українцями протягом останніх двох років? Є якісь зрушення чи нема?

Олег Скрипка

Та щось Ви... Видно, що Ви професіональний журналіст. Ви так розставляєте акценти. Я не казав, що люди низького сорту, але, які так і не просунулися вперед в своєму світогляді, скажімо.

Сергій Рахманін

Добре. Чи набагато вони просунулися в своєму світогляді?

Олег Скрипка

Є малороси, є українці і є люди, які просто вороги українства і української держави. Такий розклад в нашій країні. Малоросів більшість, і є активна частина – це свідомі українці, які без всякої вигоди роблять якісь речі: там на вигоду держави, на вигоду сучасної української культури, політики і тому подібне, а є вороги української держави, тому що їм вигідно, щоб у нас не було сильної держави там по-різних причинах.

Сергій Рахманін

Це правда, що Вас не дуже охоче запрошують до Росії з концертами, хоча відомо, що російський слухач охоче сприймає гурт ВВ і Олега Скрипу, зокрема?

Олег Скрипка

Ні, це повністю неправда. В Москві ми виступаємо в два, три рази частіше, ніж в Києві. Нас охоче туди запрошують. Є люди, скажемо, українського походження, вони приходять на наші концерти, є люди прогресивного мислення, вони теж ходять на наші концерти і нас запрошують. А от якраз в Києві з цим проблемка. Я знаю просто, що, як кажуть, немає пророка в своїй Вітчизні.

Сергій Рахманін

Ви знаєте, чи суттєво відрізняється, скажімо, слухач російської глибинки (те, що називається від московського слухача), і чи змінилося ставлення до України після Помаранчевої революції? Ви це відчули чи ні, спілкуючись з людьми, з колегами, музикантами, з журналістами, з слухачами?

Олег Скрипка

Зараз, я думаю, ми знаходимося в такій фазі, росіяни знаходяться, коли вони все ж таки музику від політики відрізняють, і вони ставляться до нас як до музикантів. І тут є позитив.

А відмінність столичного, провінційного слухача що в Росії, що в Україні, що в Мозамбік, що в Франції така ж сама: є столичні сноби, вони будуть тебе любити, але...

Сергій Рахманін

Але провінційний слухач більш вдячний, правда?

Олег Скрипка

Так, тому що це публіка в такому культурному розумінні ненагодована, тобто до них мало що доїжджає і мало чого якісного. Тут вони сприймають дуже вдячно, вони дійсно...

Сергій Рахманін

Отже, надаємо слово нашому слухачу. Є питання? Будь ласка.

Слухач

Добрий день, Олеже!

Я Олексій з Києва.

Я хотів би задати тобі декілька питань.

По-перше, як тоді вдається залишатися в такій чудовій фізичній і творчій формі?

І, по-друге, таке політичне питання. Усі ми були на Майдані, і після такого революційного піднесення настало певне розчарування. Що ти думаєш з цього приводу?

Олег Скрипка

Дякую, Олексію.

Супер-пупер питання.

Та форма... Яка форма? Просто мені дуже подобається співати і грати на баяні на сцені і все. Це є той ефект. Коли подобається, то просто енергія сама по собі виходить, незалежно від того... Я знаю, що хвороби проходять, наприклад, температура 39, 9, а ти виходиш на сцену не те, що ти не відчуваєш температури, а вона дійсно проходить. Ну, це коли ще така хвиля, хвиля назустріч йде енергії з залу, коли сприймає дуже класно публіка, вона лікувальна, скажімо так. Це перше.

А друге... Я до розчарування відношусь, як до інфантильного все ж таки ефекту чи... “постреволюційне похмілля”. В принципі я до всього підхожу якось науково. В мене така технічна освіта. Навіть, якщо я напиваюся, я напиваюся по інструкціях, так правильно. В мене похмілля дуже рідко буває. “Постреволюційного похмілля” в мене немає насправді, тому що я розумію, що не богів, навіть не на півбогів поставили до влади, а ми звичайних людей з своїми плюсами і мінусами. Зараз гризня між ними. Це нормальні речі.

Ми, громадяни України, ставимо урядовців і Президента тих, які нам потрібні. От і все. Якщо нам не потрібен цей Президент, ми його критикуємо, ми йому допомагаємо, якщо він слабкий, а якщо він вже взагалі не підходить, то ми його міняємо. І все.

Яке тут може бути розчарування? Просто є контроль, боротьба, і постійно ми тримаємо руку на пульсі. А от те, що нам треба бути, українцям, завжди такими активними, як ми були тоді на Майдані, то не треба розслаблятися.

Сергій Рахманін

Зараз на разі в нас є слухач.

Слухаємо Вас уважно.

Слухач

Доброго дня!

Іван. Луцьк.

Вдячний за “Країну мрій”, за ці фестивалі, за ці програми. Щастя здоров’я, щасливо!

Олег Скрипка

Дякую, Іване! А питання?

Слухач

А яке питання додати?

Олег Скрипка

Ну тоді, яка у Вас погода в Луцьку? Що у Вас там?

Слухач

Чарівно, весна у нас.

Олег Скрипка

Весна? Ну, у нас теж потрошку. Та не хвилюйся, все буде в порядку, Іване.

Сергій Рахманін

Весна прийшла.

Отже, ще один слухач, який навіть не спромігся на питання. Наразі підняв нам трошки настрій, зробив його справді святковим, подякувавши Олегу за справді фантастичний проект, який називається “Країна мрій”.

Для наших слухачів, які не так дуже добре обізнані з цим боком життя Олега Скрипки, скажу, що це фантастичний фестиваль на якому етно-фолк розкрився з абсолютно несподіваної сторони.

Олег, а чи є надія те, що цей фестиваль буде постійним, і ми відкриємо для себе нових українських музикантів? І чи є справді якісь гурт, які вже заслуговують на увагу, але ще невідомі широкому загалу?

Олег Скрипка

Таких гуртів дуже багато. Насправді і Помаранчева революція перемогла, тому що потенціал дуже високий, в тому числі і політичній, і економічній, і творчій. От якраз творчий цей потенціал, він вийшов на барикади і дуже сильно допоміг в революції.

Сергій Рахманін

Тобто, в українській музиці розчарування немає?

Олег Скрипка

Ні, ну як? Зажди є погана і гарна якість. Та гарна якість, вона в нашому суспільстві... Поки що там важко пробитися.

Сергій Рахманін

І все-таки який гурт, з Вашої точки зору, справді може стати певним проривом в українській музиці? Хто заслуговує на особливу увагу?

Олег Скрипка

Певним проривом стає гурт той, в якого дуже гарний менеджер, талановитий менеджер, наприклад, “Океан Ельзи” чи Руслана. От це певний прорив. Якщо в талановитого колективу буде гарний менеджер, то це буде й певний прорив. Так функціонує музика. Я думаю, що так функціонує будь-яка...

Сергій Рахманін

А ти зміг би на якихось благодійних засадах спробувати допомогти якомусь молодому місцевому колективу пробитися на Олімп музичний?

Олег Скрипка

Мій фах - не продюсер. Я в цьому мало що розумію. Я більш-менш продюсую свій колектив і свою діяльність.

А те, що, наприклад, я роблю: той же фестиваль чи маленькі гурти, молоді гурти, з якими я працюю, я просто їм роблю перший поштовх, а потім, якщо в них є сили, вони самі пробиваються. Це краще, ніж вести просто колектив до кінця і просто зробити собі рабів якихось, і з них заробляти гроші. Це просто інші задачі.

В мене просто задача така: в цілому там культура чи рокова, чи фольклорна, щоб вона рухалася, а не конкретно один колектив пробити вперед.

Сергій Рахманін

Маємо чергового слухача.

Слухаємо Вас. Ви в ефірі.

Слухач

Доброго дня!

Олеже, питання до тебе. Як сприяло отримання політтехнічної і технічної освіти в такій чудовій творчості? Що дала ця політтехнічна освіта в твоєму житті?

Олег Скрипка

Як кажуть, що коли ти вчишся в університеті, в інституті – це не просто ти отримуєш знання, а ти просто отримуєш технологію отримування знань. Я думаю, що це важливіше. І ти стаєш, не знаю, там технічною інтелігенцією, ну, я не знаю, там передовою людиною.

Просто в політтехнічному інституті було дуже багато і театрів, і рок-гуртів. Я не знаю, як та наука впливає на музику і на театр. Але, з іншого боку, я сприймаю музику, як математику, тобто для мене це математика. В гарному розумінні. Я математично сприймаю там мелодію, сітку акордів і тому подібне. Це не те, що там квадратні якісь акорди. Просто там як вища математика, скажімо так.

В нас в КПІ був дуже гарний такий культурний осередок, дуже багато цікавих людей, декілька гуртів з відти вийшло.

Я не філософ, не психолог, я не знаю того, чому технічні вузи дають такий високий культурний потенціал, але це існує. Наприклад, всім відома група “Квін”. По-моєму, музиканти там мають технічну освіту. Якийсь тут є такий феномен.

Сергій Рахманін

Я маю надію, що багато з тих, хто нас сьогодні слухає і навчається, скажімо, на інженера, має абсолютний шанс стати коли-небудь таким самим відомим музикантом, як Олег Скрипка.

Олег, мені здається, що справді у вашій музиці, у музиці гурту ВВ, є багато спільного з козаччиною, з махновщиною. Мені дуже-дуже пристало до душі, коли Ви сказали, що Вам подобається Махно, а потім я ще раз здивувався, коли Ви сказали, що Юлія Тимошенко Вам нагадує Нестора Махна. Ви зауважили, що були б не проти, якби вона така гарна і розумна жінка коли-небудь стала Президентом України.

Олег Скрипка

Це було давно. Дуже давно.

Сергій Рахманін

Це було давно. Я й запитую, чи сьогодні Ваша точка зору не змінилася? Чи і сьогодні Вам Юлія Тимошенко нагадує Нестора Махна? Чи хотіли б Ви сьогодні, щоб вона стала Президентом України?

Олег Скрипка

Ого! Ну, це Ви даєте таке питання серйозне.

Сергій Рахманін

А чому й ні?

Олег Скрипка

Як показала статистика, на сьогоднішній день дуже багато голосувало особливо киян і Центр України за Юлію Володимирівну.

Сергій Рахманін

Вони є прихильниками особисто Тимошенко, чи вони просто носії махновської філософії?

Олег Скрипка

По-перше, скажемо, що вона дуже правильно керується своїм іміджем. Судячи по тому, як негативно до неї ставляться колеги по політичним п’єдесталам всяким... Я не знаю там, які там інтриги відбуваються. Ясно, що вони сприймають негативний образ від Тимошенко, а люди сприймають позитивний образ.

Навіть вибір кольорів був правильний (я ж людина, я естет) для передвиборчої кампанії, образи, як це все було зроблено. Це було зроблено дуже тонко і вишукано. Скажімо, сто відсотків, що вона має гарний смак, естетичний.

Я не хочу ображати жінок, але чоловіки завжди більш естети, ніж жінки.

Сергій Рахманін

Серйозно?

Олег Скрипка

Так.

Сергій Рахманін

Я завжди думав навпаки.

Олег Скрипка

Чоловіки більше гурмани, більше розбираються в живописі. А жінки (щоб бути естетом, треба бути ментальною людиною і мати раціональний розум) більш вітальні, вони мають розум ірраціональний, вітальний розум. Але Юлія Тимошенко більш раціональна і більш естет, ніж всі наші інші політики. Вона краще одягається, вона має смак.

Сергій Рахманін

Але Президентом України все-таки буде чи не буде, як Вам здається? Або, скажімо так, Вам хочеться...

Олег Скрипка

Вона Президентом точно не буде, тому що Президентом у нас є Ющенко. На сьогоднішній день після реформи, я так розумію, прем’єр-міністр більш важливою буде фігурою. Тут йде бійка за прем’єр-міністра.

Сергій Рахманін

Ви їй зичите, щоб вона стала прем’єр-міністром чи ні?

Олег Скрипка

Чесно кажучи, я не знаю. Я просто не знаю, хто вона така. Тобто, один образ, який я сприймаю, ясна річ я на це і купляюсь, на цей образ, і він дуже позитивний. Я з нею навіть там парою слів колись перекинувся... Це все позитивно. Але наскільки вона вміє скерувати свою сутність, то я ж не знаю. Ющенка я вже знаю, я знаю, хто ця людина.

Якщо була б моя воля, мені б було гарно, щоб цих виборів взагалі не було, щоб Ющенка ми вибрали Президентом, і щоб воно так і продовжувалось, тому що зміни, зміни позитивні відбуваються. Вони, може, не такі швидкі, але гарні. Щоб дати “Нашій Україні” зробити такий український м’який тоталітаризм, який зараз будується, ну в принципі теж непогано.

Сергій Рахманін

Я думаю, що не всі з Вами погодяться. Принаймні, вибори це показали.

Щойно ми пересвідчились, що Олег Скрипка не погано розуміється в політиці. Принаймні, він проінформований про політичну реформу і збільшення повноважень прем’єр-міністра.

На разі, маємо ще одного слухача.

Слухаємо Вас! Ви в ефірі.

Слухач (переклад)

Здрастуйте!

В мене є два питання до Олега.

Перше, це якою піснею він пишається більше з точки зору чоловічого раціонального естетизму?

Олег Скрипка

Ви не ображайтеся. Що Ви образились?

Слухач (переклад)

Ні. Звичайно, ні.

І друге, наскільки різноманітний настрій повинен бути в усьому, що Ви робите в цьому житті? Мені цікавий, стан лірики, духовності, душевності, коли хочеться раптом почувати себе маленьким, лагідним, ніжним, тобто самі найприємніші почуття. Ось в такому становищі, яку Ви пісню написали?

Олег Скрипка

Дякую.

Якраз про той стан, про який натякнула наша дорогоцінна слухачка, то це якраз є пісня “Весна”. Це такий інфантильний комплекс, який існує в будь-якому чоловікові. Якраз він підходить до тих жінок, які мають досить сильний материнський інстинкт, якраз така жінка, яка приголубить, яка якраз може дати тепло і спокій такому чоловікові.

В пісні “Весна” якраз і є така вібрація, тому що текст був написаний у Франції і музика. Там емігрантські почуття , що ти маленький, то вони нікому не потрібні. Тоді ще Україна знаходилася в такому стані незрозумілому, то й такий текст був.

А якщо ірраціональний текст, то я вважаю, тексти гарно написані мною, то це може бути пісня “День народження”. Вона більш поетичні і, скажімо, літературно фахові.

Чому у нас жінок менше політиків, а більше чоловіків? Тому, що цей світ політичний придуманий чоловіками і заточений під чоловіків, під їх функціональну функціональність. Жінці просто важче в цьому світі. Якраз оті жінки, які рідно появляються в цьому світі, але виявляється, що вони більш ефективніші, ніж чоловіків. В даному випадку чи там Жанна Дарк, чи можемо згадати ще інших жінок.

Жінка, вона просто гарна в іншій якості, якраз в якості такої організації, такого емоційного стану чи побудови структури будинку, чи родини, чи у відношеннях. Відношення вона сприймає емоційно просто, а ми, чоловіки, на деякі речі просто не здібні.

Сергій Рахманін

Питання, яке дуже цікавить багатьох слухачів. Це я точно знаю, тому що ми отримали це питання електронною поштою. Яка улюблена група Олега Скрипки, тобто що слухає він сам? Є якийсь улюблений гурт?

Олег Скрипка

Я слухаю чи етніку, наприклад, індійську етніку, наприклад, сітар. Люблю дуже важкий рок, дуже важкий.

Сергій Рахманін

Це дивно, тому що вони насправді є енергійними, але такого серйозного впливу на Вашу творчість не відчувається?

Олег Скрипка

Ні, у нас є важкі пісні, просто їх на радіо не ставлять. Ми граємо на концертах.

Сергій Рахманін

А наскільки важко гурту ВВ до і після Помаранчевої революції пробитися на радіо, скажімо, чи на телебачення? Це залежить суто від грошей чи все-таки можна якось пробитися?

Олег Скрипка

Ні, ми гроші ніколи не платимо. Просто стало відсотків на 20, може, менш важко, скажімо так. Все одно важко, все одно дешева естрада і російська естрада переважають в ефірах, тому що це такий формат. Спочатку було спеціально зроблено, що такий формат неякісний, а тепер всі звикли вже до неякісного формату: і програмні директори, і слухачі.

Просто треба відкривати нові станції, які вже більш якісну музику крутять.

Сергій Рахманін

Маю надію, що дослухаються до Ваших побажань.

Олег Скрипка – це людина, яка справді дуже відома в Україні, відома дуже давно, його можна вважати ветераном українського року. Але, як з’ясувалося, вона відома не лише в Україні, а і далеко за її межами причому в абсолютно несподіваних куточках.

Щоб ви пересвідчилися в цьому пропоную послухати репортаж нашого кореспондента.

Микита Мойсеєв

У порівнянні з іншими сусідніми регіонами, де хітами в основному є естрадна переможниця попса, Чечня, де вже понад 10 років іде війна, з жадобою поглинає все більш серйозно і професійну музику, у тому числі і “Воплі Відоплясова”. На щастя для слухачів, піратство дозволяє це робити.

Продовжує кореспондент радіо “Свобода” Асланбек Дадаєв.

Асланбек Дадаєв (переклад)

В тому, що творчість ВВ популярна Чечні, можливо, впливає той факт, що в багатьох композиціях музиканти використовують акордеон і інші народні інструменти.

В чеченській національній музичній творчості роль першої скрипки завжди грала як інструмент гармонь. Є багато спільного в українській і чеченській музикальній культурі. І те, що роблять ВВ, більше всього підходить для порівняння.

Звичайно, особливо знаменитим стало все українське під час Помаранчевої революції. І те, що Олег Скрипка серед інших музикантів підтримав її, не викликало здивувань.

У республіці є багато людей різного віку з устояними музикальними смаками. Вони і є основні слухачі української групи ВВ. І навряд чи цей слухач з Чечні перейде на іншу радіохвилю, коли в ефірі ця група.

Сергій Рахманін

Ви знаєте, я от щиро шкодую, що в нас не телебачення, тому що ви не зможете подивитися на вираз обличчя Олега Скрипки...

Олег Скрипка

Я шокований просто!

Сергій Рахманін

...який щойно послухав репортаж і дізнався, що він популярний ще й в Чечні.

Олег Скрипка

Так.

Сергій Рахманін

Олеже, може й справді в піратстві є певний сенс, от завдячуючи піратству, Олег Скрипка і ВВ дуже популярними є в Чечні.

Олег Скрипка

Однозначно ВВ стали популярні в Україні завдяки піратству. Перша хвиля відомості про нас... Взагалі ми стали музично вишуканою нацією, тому що ми переписували рок, рок 70-80-х років один одному. Це були найкращі просто зразки музики, не було такого бомбування, тому що люди вибирати те, що дійсно їм подобається. Тому цей хардрок, який був присутній в 70-90-ті роки, був якісний, тому що не було такої системи.

Сергій Рахманін

А не з’явилося бажання от поїхати до Чечні, якщо випаде така нагода, і справді ознайомитися з етнічною чеченською музикою? Я знаю, що Ви страшенно цікавитеся всілякими етнічними фолк-проектами. Ваш проект “Країна мрій” якраз і пов’язана на розповсюдження, на поширення, популяризацію етнічної, фолк-музики.

Олег Скрипка

Супер ідея. Я чесно кажучи не думав. Але привести, наприклад, на “Крану мрій” чеченський якийсь гурт, то це була б просто бомба. Я впевнений. Якщо б була можливість це зробити, то було б дуже круто.

Сергій Рахманін

Ми говорили про стосунки російської та української музики, про стосунки України та Росії в культурному і політичному середовищі.

Я свого часу відчув повну гордість за Україну, коли під час служби в Збройних силах Радянського Союзу, це була перебудова, і в програмі “Взгляд”, хто пам’ятає, вперше показали гурт ВВ з піснею, якщо я не помиляюся, “Танці”.

Олег Скрипка

Так.

Сергій Рахманін

І поруч зі мною такий кремезний російський сержант сказав: “Нічого собі хохли дають”. Я відчув гордість за Україну, за українську музику.

За останні 10 років багато з’явилося гуртів, за яких відчуває гордість за Україну Олег Скрипка?

Олег Скрипка

Дуже багато. В мене стінка музики української.

Сергій Рахманін

З’являлося бажання зібрати їх докупи і поїхати в Росію, аби формувати нове, інше ставлення до України і української музики, зокрема в Росії? Щоб це був справді спільний проект, щоб це були непоодинокі вояжі, скажімо, “Океана Ельзи” чи “Танка на Майдані Конго”, чи ВВ.

Олег Скрипка

В усьому мусить бути якийсь зміст. Зміст який? Показати, які ми круті пацани? В мене такої мети немає. Ми зараз боремося за свій культурний простір, український. У нас зараз тут війна йде кривава за те, що ми українці, чи ми культурна нація, чи ні. От тут треба дійсно боротися серйозно. Наприклад, фольклорна така крапка дуже серйозна поставлена, цей фестиваль “Країна мрій”, який дав поштовх дуже багатьом колективам.

Зараз я, наприклад, намагаюсь ініціювати рок-фестиваль, рок-січ, який би об’єднав українську рок-музику. Такого жодного фестивалю ще в Україні ніколи не було.

Сергій Рахманін

Маю надію, що цей проект буде вдалим?

Олег Скрипка

Не виходить, тому що зараз вибори і...

Сергій Рахманін

Вони закінчилися.

Олег Скрипка

Так закінчилися. Але ці кабінети, від яких все залежить, вони не працюють просто. Щоб зробити фестиваль, треба отримати багато дозволів, папери підписати і тому подібне. Нічого не працює.

Сергій Рахманін

І навіть колишня довірена особа Віктора Ющенка не може пробити цю стіну?

Олег Скрипка

Колишня довірена особа Віктора Ющенка має статус довіреної особи, який нічого не дає. Кабінети, як були закриті, вони й закриті. Зараз функціонери не працюють. Треба місце вибити і тому подібне. Вони кажуть приходьте через місяць, через два.

Сергій Рахманін

Але справді є певний феномен, тому що тут переважно чомусь слухають російську музику, а українську переважно слухають закордонами. Ви можете в цьому пересвідчитися, зокрема, прослухавши наступний репортаж.

Микита Моісеєв

“У Великій Британії ВВ відомі здебільшого у колах українських емігрантів,” - розповідає кореспондент радіо “Свобода” у Лондоні Олекса Семенченко. Такий висновок Олекса зробив з власних спостережень на концерті ВВ у Лондоні 2000-го року. Хоча, за словами нашого кореспондента, рівень групи міг би дозволити посісти вищі щаблі у індустрії шоу-бізнесу.

Олекса Семенченко

Здається, в Англії ВВ не знають лише через брак промоції. Я водив англійський приятелів на концерт ВВ у Києві, де вони були дуже позитивно вражені з побаченого шоу.

Мені пригадується свіжа подія, пов’язана з ВВ, що сталося пару тижнів тому на одній бразильській вечірці присвяченій карнавалу. Подруга одного з бразилійців, українка в Польщі, яка має багату колекцію компактів ВВ та інших українських груп, вирішила змінити на певний час бразилійську музику на щось наше, слов’янське. Тим більше, що серед присутніх на паті були ще поляки й словаки. Вона поставила “Горіла сосна” у версії ВВ.

Я намагався чи не перше в житті давати гопака разом з Анею, а тоді до нас приєдналася і уся маса бразилійців, у яких є подібний до “Гопака” танець.

Тож завдяки ВВ славно погуляли в українсько-бразильському карнавальному стилі.

Сергій Рахманін

Олеже, Ви виступали колись в Британії, до речі? Вас запрошували коли-небудь?

Олег Скрипка

Два чи три рази ми виступали.

Сергій Рахманін

І яке враження від британського слухача? Чи все-таки він був українським, цей слухач?

Олег Скрипка

А це був український і російський слухач. Британець, він не сильно зовнішньо від українця відрізняється, але по тому, як стрибали і співали, я думав, що переважно це були українці і росіяни. І ще одного індуса я бачив. В нього були дуже круглі очі.

Сергій Рахманін

Віг брав автограф?

Олег Скрипка

Він був дуже здивований від нашої музики, а автограф не брав.

Сергій Рахманін

Як Ви ставитися до того, що називається “чосом”, тобто до вояжів рок-музикантів (пояснюю тим, хто не знає), які на цьому просто заробляють гроші, зокрема, до політичного “чосу”?

Олег Скрипка

Слово “чос” появилося ще від філармонічних колективів при Радянському Союзі. Потім в цей струмінь влилися пострадянські, які до цих пір працюють, фанерні виконавці естрадні. Всі в принципі, яких ми знаємо. Вони там по два-три концерти грають вдень. І оце теж “чос” називається.

В нашому випадку... Зараз ми грали дуже важкі рок-концерти. Насправді рок-музика - це більше зусиль, вона коштує дорожче. Взагалі це живий звук, барабани і тому подібне, але цінується менше. Два концерти в день ми грали, але потім здоров’я поправляти.

От до цих пір в нас тур пройшов. В мене здоров’я підірване дуже серйозно. До цих пір я не можу відійти від цього так званого “чосу” Тим паче, що це температура нуль градусів, мінус 5, а треба по струнах грати залізних, на трубі залізній грати, а все воно примерзає, сцена при цьому не прогрівається, тому що якість організація концерту така.

Сергій Рахманін

У нас є телефонний дзвінок.

Слухаємо уважно!

Слухач

Добрий день!

До Олега маю запитання.

Я з Рівного телефоную. Взагалі Вашу творчість давно поважаю. І знаєте, є маса груп, які приїжджали до нас в Рівне. Я не буду там перечислювати. Коли їх слухаєш, наприклад, на компакті, то непогано, а бачиш в живу, то зовсім реакція негативна.

Коли Ви приїжджали по агітації “Нашої України”, то це супер! Я ніколи не думав, що Олег Скрипка - це так сильно. Хоча слухаю Вас і Вашу музику маю в колекції.

Все-таки запитання.

От Ви говорите про такі речі, як малороси, українці і так далі. А я хочу запитати, чи б не могли Ви частіше приїжджати в такі регіони, як Рівне, Луцьк (бо Ваша творчість, такі люди, як Ви – це теж не мала крапля), щоб поменше було цих малоросів, щоб все-таки формувались трохи українці?

Коли таких, як Ви виконавців слухаєш, тим більше в живу, то дуже гордишся тим, що ти українець!

Олег Скрипка

Супер питання. В десяточку питання.

Чому ж ми вигреблись на барикади? Тому, що ми не маємо можливості приїхати в Рівне, в Луцьк. Нас туди не пускають. Туди їздять групи “Лісоповал”, “Любе”, Іріна Алєгрова і тому подібне. Ми в Україні, як не в своїй країні.

Ми боремось, боремось, щоб ми могли приїхати до нашого слухача, тому що я вже сказав, що слухач нас лікує, і бачимо, що зустрічний феномен теж є - ми лікуємо культурну нашу націю.

Ми не можемо самі влаштовувати концерти. Я не організатор концертів. Я вмію зіграти на баяні і заспівати. Це я вмію. А мене треба запросити. А для цього треба, щоб ця мафія, яка не пускає українські гурти гарні (а українські гурти, я вас впевнюю, не обмежується тільки ВВ, дуже багато класних професійних гуртів), їх не пускають, їх не беруть, їх не запрошують. За це ми якраз боремося.

Сергій Рахманін

Я недаремно запитав Вас про політичний “чос”, тому що я пам’ятаю, як Ви, скажемо, критикували того ж самого Кузьму чи Могилевську, які агітували за Януковича і співала на його концертах...

Олег Скрипка

Я не критикував.

Сергій Рахманін

Ви казали, що Ви з розумінням до цього ставитися, але...

Олег Скрипка

Я сказав, що зрадники і все. Я не критикую. Якщо людина зрадник, то що тут критикувати?

Сергій Рахманін

Але з іншого боку, я пам’ятаю Олега Скрипку, який допомагав кумедному політичному проекту, який називався команда “Озимого покоління”, і співав в межах їх передвиборної програми. Не соромно за ті часи, ні?

Олег Скрипка

Соромно. Нас обшахраяли, тобто...

Сергій Рахманін

Що, ще й не заплатили може?

Олег Скрипка

Не заплатили. Вони сказали, що це свято міста. Ти не проінформований, а потім ти їздиш і приїжджаєш, виходиш на сцену, а це виявляється політична партія. Так відбувалося декілька разів, в тому числі ми і в Дніпропетровську за одного відомого олігарха виступали, і в Сумах за Щербаня ми виступали. Просто ти приїжджаєш на свято міста...

Ми виступали за “Озиме покоління”, коли вони казали, що це молодіжний рух, там тири-пири, тири-пири. Ти виступаєш, а потім виявляється, що це політична партія і теж на гроші олігархів, антинародна, антиукраїнська і тому подібна штучка.

Це ж типове шахрайство.

Сергій Рахманін

На превеликий жаль, наша програма добігає кінця. Тому останнє питання. Щоб Олег Скрипка побажав українським слухачам саме першого квітня?

Олег Скрипка

Першого квітня? Мати до сьогоднішнього дня все ж таки почуття гумору, тому що без гумору дуже важко це все сприймати.

А більш серйозно, я б сказав, треба нам бути, українцям, дуже крутими, і ми тільки так можемо вижити. Треба зрозуміти, що нам українство треба представляти високої якості, найкраще і треба бути гідними своєї держави, самим просто тримати планку, ніколи не опускатися і не розмінюватися на якусь фігню.

Сергій Рахманін

А хто для Вас є взірець українець, якась одна постать існує? Хто для Олега Скрипки взірець українець?

Олег Скрипка

Гетьман Мазепа, наприклад. Це була високоосвічена людина, він був і вихований, і інтелігентний, і знав багато мов, і смак мав.

Сергій Рахманін

Пісня про Мазепу у Скрипки коли-небудь буде?

Олег Скрипка

Ні, ми ж про кохання співаємо. Нам більше підходить...

Сергій Рахманін, Олег Скрипка
Сергій Рахманін

До речі, Мазепа був дуже вишуканим коханцем, наскільки можна зрозуміти з історичних свідчень.

Отже, на превеликий жаль, наша програма добігла кінця. Це була програма “Звуки життя: дійова особа”, спільний проект “Нашого радіо” та радіо “Свободи”.

З вами були Олег Скрипка і Сергій Рахманін.

Слухайте ВВ, слухайте “Наше радіо”, слухайте мене!

Нехай вам щастить!

До наступної зустрічі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG