Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент обговорив українські вибори. Які наслідки матиме це для України?


Кирило Булкін Київ, 6 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Учора Європарламент розглянув політичну ситуацію після виборів в Україні. За висновками спостерігачів від ЄС, країна просунулась далеко вперед на шляху відповідності демократичним стандартам. Які практичні результати матиме такий висновок для України та її євроінтеграційних перспектив? Про це говорили гості сьогоднішньої “Вечірньої Свободи” – директор міжнародних програм Центру імені Разумкова Валерій Чалий та експерт Центру політичних досліджень та конфліктології Антон Фінько.

Моральне заохочення демократичних змін в Україні, яке висловила Європа, і, зокрема, Євросоюз, після Помаранчевої революції, містило важливе застереження. Ішлося про забезпечення прозорих і демократичних парламентських виборів-2006. За оцінками європейських спостерігачів, тепер Україна виконала цю вимогу. Але в які конкретні форми може втілитися схвалення цього факту, що пролунало на вчорашньому засіданні Європарламенту? Експерт Центру політичних досліджень та конфліктології Антон Фінько вважає, що проукраїнські настрої європарламентарів переоцінювати не варто. На підтвердження своєї думки він наводить дані про те, що економічні стосунки України та ЄС протягом 2005 року навіть погіршилися у порівнянні з часами президентства Леоніда Кучми. Говорить Антон Фінько.

“Як вважають економісти, у 2005 році зовнішньоторгові відносини країн ЄС розвивалися з Україною майже катастрофічно. Обсяги українського експорту до країн ЄС збільшилися приблизно на 1 мільярд доларів, і навпаки, імпорт збільшився на три мільярди доларів. Ці цифри і ці слова є більш показовими, ніж такі заохочувальні політичні декларації”.

Також пан Фінько навів приклад нового антидемпінгового мита, запровадженого Євросоюзом стосовно українських труб. Унаслідок цього, на думку пана Фінька, економіка України втрачатиме щороку близько ста мільйонів доларів. Натомість, директор міжнародних програм Центру імені Разумкова Валерій Чалий вважає: хоча проблеми в стосунках, і зокрема, економічних, між Україною та ЄС існують, за минулий рік досягнуто чимало важливих домовленостей – і в торговій галузі, і стосовно візового режиму. І демократичність українських парламентських виборів, визнана в Європі – запорука просування на шляху до подальшої тіснішої співпраці. Які форми прийме ця співпраця – на думку пана Чалого, залежить від самої України.

“Тепер все залежить, скоріше вже не від ЄС, а від України, як Україна в цій ситуації скористається, які пріоритети, які вимоги зараз поставить в нашому діалозі з ЄС. Я думаю, що зараз треба терміново пріоритетні питання, які дещо загальмувалися в нашому поточному діалозі, пришвидшити і використовувати таке позитивне ставлення структур Європарламенту саме для вирішення важливих для України питань”.

Також дуже важливим, на думку пана Чалого, є те, наскільки гідно українці зможуть відстоювати власну позицію перед Європою, переконувати європейців у сталості свого демократичного вибору.
XS
SM
MD
LG