Доступність посилання

ТОП новини

Знайдено прародича усіх хребетних земних істот, стверджують науковці.


Петро Кагуй Прага, 6 квітня 2006 року (RadioSvoboda.Ua) - Американським науковцям вдалося виявити окам''янілі залишки риб, котрі жили близько 375 мільйонів років тому. Палеонтологи стверджують, що різновиди цієї риби були – проміжною ланкою між життям у воді і тваринами на землі. Йдеться про прародича усіх хребетних земних істот, у тому числі і людини.

Про сенсаційне відкриття науковців повідомляє у сьогоднішньому числі американський науковий журнал «Природа» («Nature»).

Знайдений досі невідомий вимерлий вид риби прозвали «Тікталік» (Tiktaalik). Це була риба котра буквально вилізла із води, кажуть науковці. Своїми розмірами, черепом, шиєю та ребрами вона нагадує деяких нині існуючих земних істот, зокрема, крокодила.

Досі релігійні теоретики у своїй критиці теорії Дарвіна про походження земного життя особливу увагу звертали на те, що відсутні «перехідні істоти» між життям у воді і на землі.

А вже тепер науковці заявляють, що різновиди виявленої окам''янілої риби заповнюють саме ту проміжну ланку еволюції земного життя, котрої досі бракувало.

Говорячи про нове сенсаційне відкриття, палеонтолог із Кембриджського університету Дженніфер Клак зауважила:

«Це відповідає на численні запитання, котрі ми маємо стосовно змін, що відбувалися у процесі перетворення риби у тварину із хребтом і чотирма ногами».

Науковці на чолі із Нейлом Шубіним із Чикагського університету знайшли окам''янілі залишки скелетів цієї риби на канадському віддаленому острові Елсмір, за 1000 кілометрів від Північного полюсу. Вони досліджували закам’янілості, котрі збереглися у скелі девонського періоду. Вік скелі – приблизно 375 мільйонів років.

Виявлену рибу прозвали «Тікталік» на пропозицію місцевих мешканців. Саме слово «Тікталік» означає «велика мілководна риба».

Взірці окаменілих рештків цієї риби виставлять для огляду у Лондонському музеї науки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG