Доступність посилання

ТОП новини

Україна може заборонити Росії ввозити м’ясо-молочну продукцію


Тетяна Ярмощук Київ, 6 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Про це заявив сьогодні міністр аграрної політики України Олександр Баранівський. Таке рішення він мотивував поганою якістю російської продукції.

“Днями Росія буде закрита. Документи всі підготовлені”, - заявив аграрний міністр Олександр Баранівський, перебуваючи у Київській області. Пан Баранівський зазначив, що заборона буде введена на всю тваринницьку продукцію, як м’ясну, так і молочну. Причина – погана якість російського м’яса та молока.

Щоправда обсяги м’ясомолочної продукції, яку Україна імпортує з Росії, мізерні. Натомість Росія була найбільшим імпортером цієї продукції з України. Для порівняння. Протягом 2005 року Україна ввезла менше тисячі тон м’яса з Росії, натомість вивезла 64 тисячі тон.

Тож якщо в Україну не ввозитимуть м’ясо-молочної продукції з Росії, цього не відчують ні українські споживачі, ні російський ринок, зазначає спеціаліст з ринкової інформації Проекту аграрного маркетингу Максим Єнченко:

“В Україну завозиться дуже мало російського м’яса порівняно з тим, що раніше вивозили з України до Росії. Наш імпорт набагато менший нашого експорту. І по сиру така ж ситуація”.

Директор компанії “Проагро” Микола Верницький вважає, що заборона на імпорт російської м’ясо-молочної продукції ніяк не вплине, як на російський, так і на український ринок. Що ж до якості російської продукції, то вона мало відрізняється від української, яку вивозять в Росію, каже пан Верницький:

“Якщо порівнювати з світовими виробниками, європейськими, американськими, канадськими, то зрозуміло, що їхня продукція якісніша. А якість російської продукції така ж, як і української, що постачається в Росію. Насправді проблема не в якості продукції. Якість можна контролювати сертифікацією, як це зараз робить Росія. Вона сертифікує українські підприємства, які постачають туди продукцію”.

Українсько-російський м’ясо-молочний конфлікт почався 20-го січня. Тоді російська сторона заборонила ввозити всі види тваринницької продукції з України і звинуватила Україну в експорті неякісної продукції.
XS
SM
MD
LG