Доступність посилання

ТОП новини

Інтерв’ю з послом Франції.


Тарас Марусик Київ, 6 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Франція належить до країн, які найскептичніше ставляться до членства України в ЄС. Ïї лідери часто повторюють, що Європейський Союз не готовий до прийняття нових членів, а Україні потрібно запропонувати іншу форму партнерства. Проте гість сьогоднішньої “Європейської Свободи”, новий посол Франції в Україні Жан-Поль Везiан називає стосунки між двома державами “чудовими”, а тимчасовий спад у стосунках з часу Помаранчевої революції пояснює українськими виборами.

Жан-Поль Везiан вважає, що ніколи ще стосунки між Україною і Францією не були кращими. У своєму ексклюзивному інтерв’ю для Радіо “Свобода” він сказав:

“Упродовж 2005 року відносини між Україною і Францією відзначаються винятковим піднесенням і є чудовими. До цього наші відносини були стриманими. Мої колеги тут трохи заздрять Франції. Вони нагадують, що єдиний закордонний візит на посаді прем’єр-міністра Юлія Тимошенко здійснила у Францію. Зате тепер ми спостерігаємо період відносного затишшя - у вас були вибори. Існує форма стриманости, коли дружня країна перебуває у виборчій кампанії”.

Наприкінці минулого року, - каже Посол Франції, - два наші міністерства закордонних справ підписали “дорожню карту”. Документ визначає чотири ділянки: “Сектор відносин у сфері культури, сектор технічної співпраці, сектор політичних відносин і, нарешті, сектор економічних відносин. Ми бажаємо просунутися в кожній з цих ділянок”.

До пріоритетів українсько-французьких відносин належать економічні зв’язки. Посол Франції в Україні Жан-Поль Везiан повідомив, що 16 червня в Парижі Міністерство економіки Франції організовує “Дні України”, на яких будуть присутні чимало впливових людей і відомих французьких компаній:

“Ми очікуємо там пояснень про курс, яким розвиватиметься економічна політика України щодо сприяння інвестиціям після формування майбутнього уряду”.

А на жовтень маємо сподівання, - зазначив посол, - організувати в Києві Енергетичний форум.

Я поцікавився в Жана-Поля Везiана, якою Франція бачить майбутню співпрацю з Україною в газовій сфері, адже Франція є одним з найбільших споживачів газу в Європі, а Україна контролює важливі транспортні шляхи газу:

“Ви мені ставите запитання про газ, а я Вам відповім спочатку про електрику. Компанія “Electricite de France” хотіла б, наприклад, купувати в України електроенергію. Для цього треба було б покращити мережу між обома країнами, але це питання політичної волі. Україна виробляє більше, ніж достатнього електрики, і всю її не завжди може спожити”.

Що ж до газової сфери, то компанія “Gaz de France” зацікавлена, за словами Посла Французької Республіки в Україні Жана-Поля Везiана, в участі у можливому управлінні газотранспортними мережами. Але ще більша зацікавленість у тому, що становить сильну сторону України – у величезних можливостях її підземних газосховищ. При цьому Жан-Поль Везiан висловив легкий подив з того приводу, що “Gaz de France” не потрапив до списку тих компаній, які братимуть участь у тендері на видобуток газу з чорноморського дна.
XS
SM
MD
LG