Доступність посилання

ТОП новини

Угода про асоціацію з ЄС не обов’язково передбачає перспективу членства


Європарламент тільки порекомендував Єврокомісії розпочати переговори з Україною щодо Угоди про асоціацію, але Європарламент не має повноважень пропонувати такі речі.

Про це Радіо «Свобода» повідомила речниця Комісара ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства Емма Адвін.

За її словами, Єврокомісія після демократичних виборів в Україні розпочала роботу над новою угодою між Брюсселем та Києвом, але ще не відомо, чи це буде саме Угода про асоціацію з Євросоюзом.

Європарламент тільки порекомендував Єврокомісії розпочати переговори з Україною щодо Угоди про асоціацію, але Європарламент не має повноважень пропонувати такі речі, нагадала речниця. Адже початок переговорів щодо Угоди про асоціацію має ініціювати Єврокомісія, яка в таких випадках звертається до Ради Євросоюзу, і лише потім пропозиція йде до Європарламенту.

Емма Адвін також наголосила: якщо навіть Угоду про асоціацію і буде укладено, це зовсім не означає, що Київ стане членом Євросоюзу. Така угода є містком для вступу до Євросоюзу тільки в окремих випадках: «Я думаю, набагато важливішим є зміст угоди, а не її назва. Ми ще не вирішили, як називатиметься угода. Майте на увазі: існує багато угод про асоціацію, які не передбачають того, чого прагне Україна. Угода про асоціацію з Марокко не має перспективи вступу до Євросоюзу. Угода про асоціацію з Чилі, звичайно, не передбачає перспективи членства. Тож назва угоди є дійсно другорядною в порівнянні з її змістом», – сказала речниця комісара ЄС.

Емма Адвін нагадала, що Київ залишатиметься учасником Європейської політики сусідства, а майбутня угода набере чинності не раніше 2008 року, коли закінчується термін дії чинної Угоди про партнерство й співпрацю.
XS
SM
MD
LG