Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки Життя”: Що посієш?


Київ, 10 квітня 2006 року. У переліку так званих щорічних “весняних” проблем держави чи не перше місце посідає посівна. Що сіяти? Чим сіяти? Скільки озимих знищили морози? Чи справна техніка і чи вистачить добрив та пального? Такими питаннями щороку “сушать собі голови” українські селяни. Чи буде Україна з хлібом восени? Про це говорять сьогодні “Звуки життя” – “Що посієш?” З вами Надія Шерстюк.

Україна вже давно перестала бути світовою житницею, стверджують фахівці з сільського господарства. Аграрії сьогодні залишилися сам-на-сам зі своїми проблемами. Принаймні так вважають працівники одного з колективних сільгосппідприємств на Полтавщині. Як їм працюється – дізнавалася на місці Наталка Коваленко.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Якщо не станеться чогось надзвичайного, на цю посівну має вистачити не тільки бензину, солярки і мастил, а й техніки. Як запевняють агрочиновники більшості областей України, тракторів, культиваторів, сівалок, вантажівок більш-менш вистачає. Інша справа, що українська сільгосп-продукція дається дорогою ціною. Якою б не була ситуація з паливом і технікою, посівна могла б приносити більше зиску, - запевняє керівник аналітичного відділу Української аграрної конфедерації Володимир Лапа .

Аудіозапис програми. Другий випуск:

На Черкащині селян “підводять” постачальники запчастин до тракторів та іншої техніки, - зазначає Василь Подолян, заступник директора об’єднання, до якого входять кілька місцевих сільгосп-господарств. Мало того, що зима затягнулася, іноді ще й у поле нема на чому вийти. Луганські ж землероби за зиму втратили посіви на шести тисячах гектарів. Наразі вони пересівають поля, зазначає луганський кореспондент Радіо Свобода Василь Соколенко.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Сільському господарству Радянського Союзу не було рівних за габаритами техніки – ніхто більше не виробляв таких гігантів-тракторів. Зараз виробники приділяють увагу і меншій за розмірами техніці. Меншій, але корисній та економнішій, що “з’їдає” небагато грошей. На одному з таких підприємств побувала Наталка Коваленко.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG