Доступність посилання

ТОП новини

Загроза збройних нападів чи психологічна війна довкола іранських атомних програм?


Михайло Мигалисько Прага, 10 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Чи дійсно адміністрація президента Джорджа Буша вивчає можливості нанесення збройного удару по іранських атомних об’єктах? Офіційний Вашингтон спростовує таку інформацію. А з’явилася вона днями в американських виданнях «New Yorker» та «Washington Post». Представник Білого дому твердить, що «Пріоритетним для президента є дипломатичне вирішення проблеми». А офіційний Тегеран вважає, що такі публікації в американській пресі є складовою психологічної війни проти Ірану.

Речник Білого Дому Скотт МекКлеллан відмовився коментувати публікації в тижневику «New Yorker». За його словами, він «не збирається брати участі у диких спекуляціях». А радник президента США Дан Бартлетт сказав інформаційній агенції «Associated press», що ті, хто виступає з такими «безапеляційними твердженнями», є «погано інформованими». Представники адміністрації США наголосили на тому, що «пріоритетом для президента є дипломатичне вирішення проблеми, про існування якої знає увесь світ».

У статті, яку опублікувало американське видання «New Yorker», журналіст Сеймур Герш твердить, що адміністрація Буша говорить про дипломатичне вирішення іранської атомної проблеми, а в той самий час збільшує таємні операції всередині Ірану та посилює планування для можливого збройного удару.

Директор женевського Центру політики безпеки Шаграм Чубін в інтерв’ю радіо «Свобода» сказав, що публікацію американського журналіста варто розглядати в кількох аспектах:

"Спершу слід зазначити, що Сай Герш - журналіст, який займається розслідуванням цього питання і вже у грудні дві тисячі четвертого року вперше повідомив, що американська політика не виключає військової можливості вирішення іранської проблеми. Не все в його статті слід брати за чисту монету, однак він вказує на те, що американська політика серйозно розглядає військову розв’язку у випадку, якщо буде невдалим дипломатичний процес".

А керівник зовнішньої політики ЄС Хав”єр Солана у понеділок висловився з певним скептицизмом до статті в американському виданні:

«Я читав статтю в «New Yorker». Я вважаю, що вона не має нічого спільного з реальністю. Я не знаю, що діється на різних рівнях у Пентагоні, однак, я можу сказати, що будь-яка можливість військового удару абсолютно не припустима для нас».

Не забарилися реакції й з Ірану. Речник міністерства закордонних справ Ірану Хамід Реза Асефі вважає, що повідомлення про можливі американські збройні напади на його країну є складовою психологічної війни Сполучених Штатів. Він попередив, що Іран не боїться погроз і не відмовиться від своїх атомних програм.

Спекуляції довкола можливих збройних ударів проти Ірану спалахнули після ескалації кризи довкола іранської атомної програми. Минулого місяця Рада безпеки ООН ухвалила резолюцію, в якій надає Тегерану тридцять днів, щоб припинити програми збагачення урану. Адже цей уран можна використати як у мирних цілях, так і для виготовлення атомної зброї.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG