Доступність посилання

ТОП новини

Чому деякі політичні сили прагнуть оскаржити результати виборів?


Тетяна Ярмощук Київ, 12 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Низка політичних сил, що не втрапили до нового парламенту таки оскаржуватимуть результати виборів. За українським законодавством скарги можна подавати протягом п’яти днів після офіційного оголошення результатів виборів. Тож до суботи вони мають звернутися у Адміністративний суд України.

Ініціаторами оскарження результатів народного волевиявлення є партія “Віче”, Народно-демократична партія, “Пора-ПРП” та Блок Литвина. Скаржитися аутсайдери планують до Адміністративного суду України, а якщо виникне така необхідність, то й до Верховного Суду. Далі литвинівець Олег Зарубінський:

“До суботи, очевидно будуть подані скарги. Окрім того, ми паралельно ми подаватимемо скарги і до Верховного Суду. Тому що порушені відповідні статті Конституції і Верховний Суд теж має їх розглядати”.

Нашоукраїнець Борис Беспалий відзначає, що бажання оскаржити результати виборів для багатьох політиків є бажання пропіаритися:

“Більшість із них вже ні на що не сподіваються, просто хочуть ще якийсь час затриматися у PR-просторі. А для когось це є серйозний удар після якого вони ще й до сьогодні не можуть оговтатись і не знають як від нього відійти”.

Політолог Олесь Доній зазначає: порушення, які відбувалися на нинішніх виборах відрізняються від тих, що були на всіх попередніх. Порушувала законодавство не якась конкретна політична сила, а всі. А Бажання оскаржити результати виборів викликала неадекватна оцінка певних політичних сил своєї ролі в українській історії, каже пан Доній:

“Дуже багато виникло дрібних політичних об’єктів, які сподівалися подолати тривідсотковий бар’єр. Оскарження результатів цих виборів для них зараз є одним з приводу делигітимізації українського парламенту. Тобто, вони сподіваються, що відбудуться дострокові вибори парламенту”.
XS
SM
MD
LG