Доступність посилання

ТОП новини

Романо Проді заявляє про створення сильного уряду заради об''єднаної Італії.


Наталка Кудрик Рим, 11 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - В Італії Романо Проді з лівоцентристською коаліцією заявив про свою перемогу на парламентських виборах і обіцяє створити сильний уряд. Остаточних офіційних підсумків голосування ще немає, але за попередніми даними, лівоцентристи з мінімальним відривом перемогли на виборах до нижньої і верхньої палат парламенту. Урядова коаліція Сильвіо Берлусконі не визнає поразки і вимагає ретельної перевірки результатів голосування.

Провідник лівоцентристського блоку „Союз” Романо Проді готовий формувати новий уряд і заявив сьогодні у Римі, що після напруженої боротьби таки завоював право бути прем’єр-міністром країни. Колишній керівник Єврокомісії обіцяє об’єднати Італію і створити дієздатний уряд для всіх італійців.

„Ми перемогли після важкої боротьби, але маємо більшість у нижній і верхній палаті парламенту, що дозволяє нам керувати з коаліцією, яку ми створили напередодні виборів”.

Італійські виборці голосували за кандидатів до нижньої палати депутатів і до верхньої палати сенаторів. Лівоцентристський блок Проді на виборах до нижньої палати підтримали 49,8% виборців, а урядову коаліцію Берлусконі 49,7%. Відповідно у палаті депутатів прибічники Проді мають 341 місце , тоді як урядова коаліція Берлусконі 277. У сенаті ж Проді отримав 158 місць, а Берлусконі 156.

Водночас оглядачі застерігають, що Проді як керівника уряду чекають нелегкі часи. Обидві палати італійського парламенту мають рівні права під час голосування. Якщо у нижній палаті перевага лівоцентристів більш конкретна, то у сенаті ситуація дуже непевна. І цей невеликий відрив не може гарантувати у майбутньому цілковитої більшості лівоцентристів у сенаті.

Оскільки обидві політичні сили не набрали на виборах 50% голосів, в країні точаться розмови про розкол у суспільстві.

Романо Проді це заперечує і обіцяє, що його уряд працюватиме заради великих реформ. Водночас одним з головних завдань вважає об”єднання Італії :

”Ми будемо керувати злагоджено упродовж 5 років. Ми поведемо Італію вперед навіть заради тих , хто за нас не голосував. Ми повинні об’єднати країну” (Applause.)

Члени урядової коаліції не визнають поразки і вимагають ретельної перевірки 500 тисяч бюлетнів, які визнали недійсними. Романо Проді тим часом чекає від Берлусокні дзвінка, такі мовляв традиції сучасних демократій.

Сильвіо Берлусконі, найбагатша людина Італії, очолював уряд країни з 2001 року. Але він не зарекомендував себе як вдалий реформатор. Останніми роками італійська економіка дуже потерпала.

Італійський експерт Жан П’єр Дарніс: „Попри те , що Берлусконі упродовж свого керівництва не досяґгнув своїх цілей, багато людей голосували за нього, бо вірять у цінності держави, коли зменшаться податки і буде більше простору для бізнесу у всіх регіонах”.

Романо Проді обіцяє зменшити деякі податки і запровадити кардинальні економічні реформи, але оглядачі скепитично ставляться до таких намірів нового прем’єра. На їхню думку, сміливим крокам Проді, заважатимуть комуністи- члени його лівоцентристської коаліції.
XS
SM
MD
LG