Доступність посилання

ТОП новини

Про газові угоди, політреформу та глав місцевих адміністрацій


Тетяна Ярмощук Київ, 12 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Три основних тези з прес-конференції українського гаранта Конституції. Перша – президент не оскаржуватиме в суді Конституційну реформу. Друга – Віктор Ющенко вважає, що призначаючи глав обласних державних адміністрацій слід враховувати результати виборів у кожному регіоні. І третя – глава держави не вважає доцільним перегляд українсько-російських газових угод.

А тепер по черзі. Про політреформу. Обіцяючи не оскаржувати зміни до основного закону, Віктор Ющенко додав, що держава вже півроку існує без Конституційного Суду і це є прямим порушенням Конституції: “Парламент, який завершив свою роботу, повинен віддати борг людям”. Тобто, до закриття сесії необхідно затвердити склад Конституційного суду.

Соціалісти, які чи не найбільш чутливі до будь-яких спроб перглянути політреформу, не переконані, що заява Президента убезпечує від спроб оскаржити зміни до Основного закону. Віталій Шибко:

“Оскаржити це можуть інші юридичні та фізичні особи. Ющенко й раніше казав, що він не має такого наміру, проте з розумінням поставиться, якщо це зробить хтось інший”.

Далі про газову угоду. “Це було б безглуздо, і я хотів би побачити того мудреця, який може домовитися за меншу ціну. За все треба нести відповідальність. Якщо не можеш зробити краще, то за гірше треба відповідати”.

Блок Юлії Тимошенко, який від початку підписання газової угоди вимагав її скасувати, негативно оцінює цю президентську заяву. Андрій Шкіль:

“Згідно з Конституцією наш Президент визначає зовнішньоекономічну діяльність України. І дивно, що він обороняє зовсім невигідні і дуже економічно-вразливі для України Угоди. При дотриманні цих угод Україна стане економічно і енергетично залежною від Росії”.

І про глав обласних адміністрацій. “Якщо яка-небудь полiтична сила отримала пiдтримку мiсцевого населення, думаю, було б неправильно не враховувати цей вибiр,” – сказав Віктор Ющенко. У той же час він наголосив, що призначення голів місцевих адміністрацій – це прерогатива Президента.

Колишній губернатор Запорізької області, а нині новообраний народний депутат від Нашої України Юрій Артеменко каже з цього приводу:

“Голова обласної ради має представляти ту політичну силу, яка перемогла на цих виборах, це їхнє право. З іншого боку, губернатор – це представник президента. Тому, я думаю, це має бути людина, яка виконуватиме не обіцянки своєї політичної партії, а ідеї і завдання Президента”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG