Доступність посилання

ТОП новини

Як захищатися від міліціянтів.


Тетяна Ярмощук Київ, 13 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у Києві проходитиме міжнародний семінар “Права людини в правоохоронній діяльності”. У заході візьмуть участь керівники Міністерства внутрішніх справ України, представники посольств Данії, Сполучених Штатів та Канади. На семінарі, зокрема, презентуватимуть посібник “Права людини в діяльності міліції”. А чи дотримуються українські міліціонери прав людей і як діяти громадянам, коли стражі порядку ці права порушують?

Попри схвальні заяви найвищого керівництва Міністерства внутрішніх, люди не менше скаржаться на порушення своїх прав міліціянтами, констатує адвокат Харківської правозахисної групи Аркадій Бущенко:

“Міліція знаходиться на вістрі суспільних відносин. Тому так чи інакше причетна до будь-яких порушень прав людини. Починаючи з жорстокого поводження з затриманими, невиправданого насильства під час затримання, хабарництва, втручання у комерційну діяльність, порушення прав власності, не реагування на заяви про злочини”.

Правозахисник Євген Захаров зазначає, що найчастіше громадяни скаржаться на свавілля з боку правоохонців, які займаються оперативно-розшуковою діяльністю, дізнанням та патрульно-постовою службою:

“Їм постійно закидають, і абсолютно справедливо, що багато хто з цих працівників використовують незаконні засоби дізнання, погрози, залякування, побиття і навіть катування затриманих”.

Євген Захаров зазначає, що затримання громадян майже завжди відбувається з порушеннями. Затримати людину міліціянт може лише за рішенням суду, а затримання без суду є винятком. Однак на практиці все виглядає зовсім навпаки. Нещодавно прокурор Рівненщини заявив, що 92 відсотки затримань у області незаконні. А тепер до практичних порад. Як слід поводитися, коли дії правоохоронців є відверто некоректними? Поради Євгена Захарова:

“По перше, треба зберігати спокій. По-друге, потрібно ввічливо запитати прізвище, ім’я та по батькові міліціянта з яким ви маєте справу. За законом він зобов’язаний назватися, сказати хто він. По третє, завжди можна спитати про підстави його дій. На яких підставах він зупинив, затримує, чи ще щось хоче зробити. Коли міліціонери бачать, що людина у цих речах розуміється, вони скоріше її кинуть і не будуть нею займатися”.
XS
SM
MD
LG