Доступність посилання

ТОП новини

ПАРЄ закликала до повторних виборів у Білорусі.


Наталія Вікуліна Брюссель, 13 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Парламентська Асамблея Ради Європи закликала до повторних виборів у Білорусі. В ухваленій резолюції депутати привітали санкції Євросоюзу щодо білоруських керівників і закликали європейські країни за межами ЄС також приєднатися до цих санкцій.

Асамблея суворо засудила вибори в Білорусі, депутати вважають, що країні потрібні нові вибори, однак для їхньої демократичності слід внести зміни у білоруське виборче законодавство. Парламентарі закликали білоруські демократичні сили лишатися єдиними, а офіційний Мінськ негайно звільнити всіх заарештованих у зв”язку з протестами після виборів і утриматися від будь-яких подальших залякувань та переслідувань. Говорить доповідач з білоруських виборів, естонський депутат Андрес Херкель:

“Звичайно, Білорусь є суверенною державою, але стандарти демократії не можуть бути різними, вони повинні відповідати стандартам нашої та багатьох інших міжнародних організацій. Демократії не існує, якщо в країні немає плюралізму, вільних мас-медіа та вільних і чесних виборів”.

Представники Парламентської асамблеї вважають, що Білорусь у жодному разі не має опинитися в політичній ізоляції. Аби цього не сталося, депутати пропонують збільшити контакти європейських країн із білоруським суспільством. Асамблея закликала членів Ради Європи полегшити доступ до університетів для білоруських громадян, надавати їм стипендії для стажування в міжнародних організаціях, запровадити гнучкий візовий режим для представників громадськості та студентів Білорусі. Генеральному секретарю Ради Європи депутати порадили запрошувати на стажування білоруську молодь та більше залучати до роботи організації представників громадського суспільства і неурядових організацій країни.

В упередженості щодо Білорусі звинуватив колег депутат від Росії Віктор Колесников. Він заявив, що коли був спостерігачем на білоруських виборах, то “просто намагався знайти порушення міжнародних стандартів”, але, за його словами, йому не пощастило. Його співвітчизниця Віра Оскіна назвала дебати по Білорусі хорошим уроком подвійних стандартів. Зі свого боку Парламентська асамблея заявила в резолюції, що розчарована тим, що Росія визнала білоруські вибори, а спостерігачі від СНД дали виборам оцінку, яка не відбиває реальну ситуацію.
XS
SM
MD
LG