Доступність посилання

ТОП новини

Чи зможуть українські лікарі замінити словацьких?


Оксана Пеленська Прага, 13 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Словацькій Республіці страйкують тисячі лікарів і медичних сестер. Вони домагаються підвищення заробітних плат, припинення реформи системи охорони здоров’я, більшої опіки з боку держави. В країні страйком охоплено вже 14 міст, але міністерство охорони здоров’я не здається. Міністр пообіцяв взяти на роботу українців, якщо словацькі лікарі відмовляться працювати у нових умовах.

Словацькі лікарі і медсестри кажуть, що з такою зарплатою, як у них, не проживеш. Середня зарплата словацького лікаря – близько 300-от доларів США, медичної сестри – наполовину менше. Щоб прожити, медпрацівники у Словаччині змушені або виїжджати за роботою на Захід, або ж брати додаткову працю, що негативно впливає на обслуговування пацієнтів.

Уже сьогодні сотні словацьких медсестер і лікарів працюють, зокрема у Чехії, де кваліфіковані лікарі заробляють до тисячі доларів на місяць. Страйкуючі також вимагають зупинити процес перетворення лікарень в акціонерні товариства. Цей шлях, на їхню думку, не веде до покращення фінансування медустанов, а перетворює лікарні у заручники акціонерів.

Відповідь міністра охорони здоров’я Словаччини була однозначною: ухвалена урядом стратегія реформування системи охорони здоров’я мінятись не буде, а ті, кого цей стан не влаштовує, хай ідуть, ми ж запросимо лікарів з України, і вони з радістю займуть вільні місця. Наскільки реальним є наплив українських лікарів до Словаччини, як про це заявляє словацький міністр охорони здоров’я ? На думку Івана Штуляйтера - аналітика з братиславського щоденника ’’Сме’’, міністр швидше за все блефує.

І. Штуляйтер: “Звичайно, у довшій перспективі, притік українських медиків можливий, бо все ж лікарі та кваліфіковані медсестри будуть шукати вищі заробітки і виїжджатимуть на Захід. Однак я не думаю, що це є масовим явищем, таким, що відкриє в Словаччині великі можливості для українських лікарів та медсестер”.

І в цілому, - вважає братиславський аналітик, - у Словаччині працює мало іноземних фахівців, тому що в порівнянні з західними заробітками словацькі - суттєво нижчі. У розмові з Радіо ’’Свобода’’ це також підтвердив голова словацької профспілки медичних працівників Маріан Коллар.

Маріан Коллар також наголосив, що на братиславському майдані у відповідь на заклик словацького міністра запросити лікарів з України від самих страйкуючих словацьких лікарів пролунала інша пропозиція.

М.Коллар: “Навіщо нам запрошувати сюди українських лікарів ? Адже нам достатньо, щоб до нас приїхав один український, та не лікар, а український міністр, котрий очолить наше міністерство охорони здоров’я”.

Хто переможе у протистоянні, словацькі оглядачі поки що не беруться передбачати. Кажуть лише одне, хто б не переміг, у виграші будуть українці, або звільняться місця лікарів, або з’явиться вакансія міністра.
XS
SM
MD
LG