Доступність посилання

ТОП новини

Євангеліє від Юди реабілітовує «зрадника»


Сергій Драчук Прага, 14 квітня 2006 (RadioSvoboda.ua) – Понад мільярд людей – християни, що послуговуються західним церковним календарем – вшановують сьогодні Муки Господні. Чимало з них уважає за призвідника Христових страждань апостола Юду Іскаріота – та так, що саме його ім’я стало в багатьох мовах синонімом зрадника. І от якраз цими днями приватна американська дослідницька установа оприлюднила документ, якому вже приблизно 1 тисяча 700 років і який пропонує цілком інший погляд на Юду: Євангеліє від Юди змальовує цього Христового учня не як зрадника, а як найдовіренішу особу, яка саме й дала Ісусові змогу довершити його справу й викупити гріхи людства.

Зміст оприлюдненої знахідки одним реченням розкриває представник американського Національного географічного товариства Тері Ґарсія: «На відміну від оповідей канонічних євангелій від Матвія, Марка, Луки й Івана, в яких Юду подано як ненависного зрадника, це нововідкрите євангеліє змальовує Юду як улюбленого учня й близького друга, який виконує прохання Ісуса, коли передає Ісуса в руки римської влади».

Старовинний рукопис знайшли в Єгипті десь наприкінці 1970-х років. Відтоді він пройшов довгий і заплутаний шлях, аж нарешті кілька років тому опинився в руках швейцарської Меценатської фундації стародавнього мистецтва, яка й передала його на дослідження Національному географічному товариству. Тепер уже позаду й складна реставрація пошкодженого й розсипаного на сотні шматочків рукопису, написаного десь поміж 220 і 340 роками нашої доби на папірусі коптською мовою, нащадком стародавньої єгипетської; позаду і перевірка його правдивості всіма можливими науковими засобами, і переклад кількома європейськими мовами.

Про існування Євангелія від Юди відомо давно: ще 180 року нашої доби Святий Іриней, єпископ Луґдунума (нинішнього французького Ліона), в своєму творі «Проти єресей» засудив, серед іншого, й це Євангеліє. Але лише зараз до рук дослідників потрапив його текст – як уважають, пізніший коптський переклад із давнішого грецького оригіналу. «Ти постанеш вище за всіх, бо ти принесеш у жертву людину, що вдягнена на мене», – так передає Євангеліє слова Христа, звернені до Юди незадовго до арешту.

Євангеліє від Юди подає в доброму світлі не лише самого Юду, а й євреїв загалом, звертає увагу фахівець зі стародавніх рукописів, професор Університету Чапмана в Калифорнії Марвин Маєр: «Особу Юди часто змальовують як лихого єврея, що здав Ісуса на арешт і смерть, а відтак традиційне уявлення про «Юду-зрадника» розпалювало вогонь антисемітизму. Юда в поданні Євангелія від Юди може допомогти подолати цю антисемітську тенденцію».

Теологічні погляди, висловлені в Євангелії від Юди, відносять його автора чи авторів до течії гностиків. Гностики-християни вважали, що спасіння можливе завдяки таємному знанню, що його Ісус передав наближеним. Це знання, вірили гностики, відкриває, як люди можуть позбутися ув’язнення в своїх тілесних оболонках і повернутися до духовного царства, з якого вони й прийшли. Пізніше гностиків оголосили єретиками.

І от нинішнє відкриття знову проливає світло на те, як по-різному ранні християни підходили до своєї віри, зауважує професор релігієзнавства Університету Принстон у штаті Нью-Джерзі у США Елейн Пейджелз: «Сьогодні Євангеліє від Юди … стає поруч із іншими видовищними відкриттями, які підривають міф про монолітність християнства й засвідчують, наскільки різноманітний і захоплюючий був насправді ранній християнський рух».

А сам рукопис найближчим часом повернуть на його батьківщину, до Єгипту. Там його виставлять у Каїрі в Коптському музеї.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG