Доступність посилання

ТОП новини

Дві більшості та інші дива Київради: які наслідки матиме протистояння різних сил у столичній владі та чим воно закінчиться?


Кирило Булкін Гості: Дмитро Андрієвський (блок “Наша Україна”) та Володимир Бондаренко (блок ПОРА-ПРП).

Аудіозапис програми:

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Київ, 17 квітня 2006 року.

Кирило Булкін

Ви слухаєте “Вечірню Свободу”. У студії ведучий Кирило Булкін. Вітаю вас!

Сьогодні наша тема така: “Дві більшості та інші дива Київради: які наслідки матиме протистояння різних сил у столичній владі та чим воно закінчиться?”

Гостями програми є депутати Київради Дмитро Андрієвський (блок “Наша Україна”) та телефоном Володимир Бондаренко (блок “Пора”-ПРП”).

Дякую, панове, за те, що зголосилися взяти участь у програмі!

Я нагадую нашим слухачам такий телефон студії: 490-29-05.

Телефонуйте і ставте запитання нашим гостям!

Ну, а зараз переходимо до теми.

Ситуація, що склалася в Київраді, виглядає дивною не лише з погляду математики. Адже як сили, що підтримують мера, так і ті, що перебувають до нього в опозиції, заявили про те, що саме вони складають депутатську більшість.

З іншого боку, мастила у вогонь підливає рішення Апеляційного суду Києва про перерахунок бюлетенів на виборчих дільницях і намір новоствореної коаліції “Справедливий Київ” добиватися нових виборів мера. Є й інші чинники, які ускладнюють ситуацію.

Чим може закінчитися це протистояння? Які наслідки матиме воно для Києва і киян? Про це говоритимемо з нашими гостями.

А спочатку хотілося б з’ясувати, яке ідеологічне підґрунтя стоїть за цією боротьбою в Київраді, чи є воно взагалі?

Адже, скажімо, на багатьох інтернет-форумах та й в деяких виданнях оглядачі пишуть про те, що це скидається на боротьбу просто за посади, і не має глибшого підґрунтя.

Отже, шановні гості, які ідеї стоять за вашою позицією підтримки чи непідтримки мера?

Дмитро Андрієвський

Для “НУ” є зрозумілим звернення міського голови Л.Черновецького, який закликав усі без винятку політичні сили, котрі перемогли на виборах до Київради, сісти за стіл переговорів і розпочати конструктивний діалог задля розвитку та процвітання Києва. “НУ” до цього діалогу готова.

На мій погляд, якоїсь ідеології, яка стоїть за формуванням так званих коаліцій, немає.

Володимир Бондаренко

Я вітаю усіх, хто нас слухає!

Я хотів би сказати, що про якусь там опозиційність мова сьогодні не йде. Мова йде про порядок оприлюднення і легітимізацію результатів виборів.

На наш погляд, були допущені серйозні юридичні прорахунки під час проведення так званої першої сесії. Згідно з законодавством України, 10 днів відводиться на оскарження тих чи інших рішень. Я як депутат, обраний до Київради, мої колеги, жоден з нас не отримали будь-яких запрошень у будь-якій формі: у письмовій, в усній, по телефону. Проведення сесії Київради при нерозглянутих в судах справах викликає, як мінімум, сумнів у тому, чим викликана така поспішність.

Інша справа, що сам розклад у Київраді політичних сил дійсно такий, що треба домовлятися. Не може бути домінування ні БЮТ, ні блоку Черновецького, ні будь-якого іншого блоку чи угруповання. Якщо не буде знайдено консенсусу між тими політичними силами, то це буде протистояння, яке не дасть будь-якого результату перш за все для киян.

Кирило Булкін

Пане Володимире, Ви сказали, що не йде мова про опозиційність. Але ж цей “Справедливий Київ”, який створили “Пора”-ПРП”, БЮТ та ГАК, було названо опозиційною коаліцією на тій прес-конференції.

Володимир Бондаренко

Це можна називати будь-як. Мова йде про те, що ми якраз висловили незадоволення таким порядком проведення засідання без консультацій належних.

Більш того, нам здається, що Л.М.Черновецький досить поспішно почав укладати якісь інші коаліції з тими, хто боровся за збереження старої влади і в принципі вів її діяльність у Києві.

Я хотів би себе віднести якраз до тих політичних сил, які наполягали на зміні влади в Києві. Ми критикували Омельченка, інші виступали за нього. Сьогодні ті, хто виступав за нього, а це і “НУ”, і Партія регіонів, і СДПУ(о), і блок Литвина, вони сьогодні говорять, що їм подобається новий мер.

Нам він, можливо, також подобається, але чи буде новий мер міняти принципи діяльності влади в Києві, чи буде зберігати ті принципи, які були, - ось для нас дуже важливе питання. А ми не почули на нього відповіді. Тому ми хочемо знати те, яким чином планує нова влада керувати містом, тобто: чи таким ж принципами, як були, чи по-новому.

Кирило Булкін

Я хотів би звернутися до представника “НУ” Дмитра Андрієвського із запитанням ось про що. Сьогодні всі чекали, як, можливо, найважливіший сигнал щодо подальшого розвитку подій, появу чи непояву указу Президента України про призначення голови КМДА. Поки що цього указу не з’явилося.

Що це, на Вашу думку, означає (оскільки Президент є почесним головою саме вашої партії)? Чи це певне вичікування, чи знову ж таки певна нерішучість, чи підтримка неявна О.Омельченка, який говорив, що продовжить боротьбу, чи ще щось?

Дмитро Андрієвський

Мені важко відповідати за секретаріат.

Я впевнений, що тут задіяна певна процедура. Я жодних проблем з таким указом не бачу, хоча і не беру участі в його підготовці.

Я теж підтримую, що це дуже важливо, щоб найближчим часом такий указ з’явився, а ми вже отримали діючого мера, який буде виконувати обов’язки голови КМДА.

Кирило Булкін

Гортаючи сайти інтернету чи деякі публікації преси, можна довідатись про певне розчарування киян тим, що зараз йдуть політичні “розборки” у Київраді замість реального початку конструктивної роботи. Причому це стосується обох таборів.

Чи відчули ви це розчарування, чи готові ви поділити відповідальність за нього? Яким чином виправляти цю ситуацію?

Дмитро Андрієвський

Звичайно ж, ми це відчуваємо. Відчуваємо і в запитаннях, які сьогодні вже були до нас. Засіб подолати таке розчарування тільки один – починати працювати.

Я ще раз наголошую, що основний месидж такий: треба осторонь залишати власні амбіції і збиратися, працювати заради Києва, заради добробуту киян. Ми до такої роботи готові.

Володимир Бондаренко

Я бачу в цій ситуації хоча б розподіл голосів, поданих за кандидатів на мера основних. Приблизно третина киян не проголосувала в цілому, а ті, хто проголосував, то приблизно порівно розділили ще свої голоси на трьох. Це все призводить до того, що дійсно немає чіткої більшості або переваги одного із кандидатів, і є сумніви, чи правильно здійснено вибір, вони в основі тих запитань.

Але сьогодні, очевидно, треба вже до чогось приходити і в Київраді дійсно знаходити певну мову, тому що можна ще трошки поговорити про це, можна ще трошки посперечатися, але зрештою це може призвести до наслідків, непередбачених для міста.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG