Доступність посилання

ТОП новини

У Європарламенті відкрилася фотовиставка, присвячена Чорнобилю.


Наталія Вікуліна Брюссель, 18 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Європарламенті відкрилася фотовиставка, присвячена 20-річчю Чорнобильської катастрофи. На знімках зображено українців і білорусів, які і досі страждають від наслідків Чорнобиля.

“Чорнобиль – трагедія, що триває” – фотовиставка під такою назвою відкрилася в Європарламенті. Її автор - фотограф Грінпісу з Нідерландів Роберт Кнот - об”їздив постраждалі від Чорнобильської катастрофи регіони Білорусі і України та через знімки розказав про муки людей, які і через 20 років після трагедії 1986 року відчувають її наслідки. Рак, пухлина мозку, хвороба Дауна – ось деякі з нещасть, які випали на долю героїв фотографій. Говорить Марк Джонстон, представник Грінпісу – організації, яка підтримала проведення виставки:

“Фотографії Роберта вражають, на жаль, це не можна передати по радіо, але його знімки є дуже особистими. Він відвідує людей там, де вони живуть, і робить фотографії, показуючи їх у повсякденному житті, показуючи звичайні речі, які робить кожен з нас. Він витрачає час, він дуже терплячий, я думаю, що люди, яких Роберт фотографує, йому довіряють. А це робить фотографії більш глибокими, дивовожними, вони розповідають більше історії”.

Він сподівається, що через фотовиставку люди краще розумітимуть трагедію Чорнобиля. Цьому має посприяти і приїзд на виставку двох сестер з Білорусі Ірини і Олени Пастушенко, обидві з яких пережили операції з видалення пухлин мозку. Їхня історія справила враження на аудиторію, адже одна річ читати статистичні дані про Чорнобильську катастрофу, а інша річ – бачити її реальні жертви. Говорить німецький євродепутат Ребекка Гармс, яка виступила спонсором виставки:

“Чи ми насправді здатні зрозуміти, що трапилося 20 років тому в Чорнобилі і що й сьогодні є трагедією. Ми можемо спробувати це зрозуміти, є багато публікацій щодо наслідків Чорнобиля, у річницю якого оприлюднюють дані про можливість ракових захворювань, ведуться дискусії щодо смертельних випадків, викликаних чорнобильською аварією”.

Виставка в Європарламенті триватиме кілька днів, після чого фотографії з жертвами Чорнобиля будуть виставлені в мерії Брюсселя.
XS
SM
MD
LG