Доступність посилання

ТОП новини

Україна має позитивний вплив на вирішення придністровської проблеми, вважає європейський експерт.


Наталія Вікуліна Брюссель, 20 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - З приходом до влади в україні президента Віктора Ющенка Київ перестав оглядатися на Росію у вирішенні проблеми Придністров’я. Так уважає експерт Центру європейських політичних досліджень Джордж Дюра. В інтерв’ю радіо “Свобода” він заявив, що у розв’язанні конфлікту в Придністров”ї Київ має позитивний вплив.

Зусилля Києва в розв’язанні придністровського конфлікту є значними, вважає європейський дослідник Дюра. Він назвав пристойним і конструктивним план Ющенка з демократизації і демілітаризації Придністров’я – такий план український президент запропонував рік тому. На думку експерта, останній рік засвідчив: Україна після приходу Ющенка стала мати відчутний вплив на можливе розв’язання придністровського конфлікту:

“Я думаю, що, окрім плану, конструктивна позиція України виникла завдяки співпраці країни з Євросоюзом, завдяки готовності України зробити конкретні кроки, аби показати, що країна хоче вирішити проблеми на своїх кордонах і не хоче мати поруч нестабільний регіон, у якому існує певний ризик контрабанди різного роду”.

За його словами, запобігати придністровській контрабанді Україна зацікавлена особливо зараз, коли Київ прагне вступити до Світової організації торгівлі і виконує План дій Євросоюз-Україна. На думку експерта, тим самим Київ показує, що співпрацює з Брюсселем і дотримується домовленостей щодо митного оформлення у Молдові товарів, які йдуть через Придністров’я. Говорить Джордж Дюра:

“Україні потрібно розібратися із проблемами на своєму кордоні. Водночас, звичайно, всі знають, що це – до певного ступеню тиск на режим Смірнова, ці заходи мали радше негативний вплив, адже вони зупинили процес переговорів”.

Він уважає, що запровадження митного режиму з Молдовою і Придністров’ям матиме в майбутньому економічні і політичні наслідки, які не можна побачити нині. Але в будь-якому разі, каже експерт, Україна за останні півтора року показала, що готова до дій у розв’язанні придністровського конфлікту. І курс Києва навряд чи зміниться після проведених парламентських виборів, вважає дослідник Центру європейських політичних досліджень.
XS
SM
MD
LG