Доступність посилання

ТОП новини

Справа РосУкрЕнерго. Українська реакція.


Тетяна Ярмощук Київ, 21 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – На повідомлення (американської преси) про початок розслідування Сполученими Штатами діяльності компанії РосУкрЕнерго голова “Нафтогазу України” відреагував проханням. Олексій Івченко закликав Америку допомогти Україні з’ясувати, хто ж стоїть за цією структурою. Водночас Івченко переконаний, що газова угода, укладена з РосУкрЕнрго була правильною. А представники Блоку Юлії Тимошенко, які від самого початку закликали переглянути українсько-російські газові домовленості, тепер сподіваються, що українських чиновників, які їх підписували, очікує карна відповідальність.

Січневу українсько-російську газову угоду, за якою РосУкрЕнерго має постачати в Україну російський та середньоазійський газ, керівник “Нафтогазу” Олексій Івченко вважає єдино правильною на той час:

“Ці угоди були укладені правильно, і єдино правильно на той час і ми отримали найкращі умови, зокрема, і цінові умови”.

Пан Івченко закликає міжнародну спільноту, і зокрема Сполучені Штати Америки не робити з цього приводу гучних заяв, а натомість домогти Україні з’ясувати хто ж стоїть за компанією РосУкрЕнерго:

“Сьогодні я звертають до шановних представників Сполучених Штатів. Друзі, надайте нам матеріали, надайте нам інформацію. Рахунки ж цієї компанії не у нас в Україні, а за межами України, у ваших країнах. Надайте нам, допоможіть з’ясувати”.

Івченко також не виключає, що якщо новий уряд розірве угоду з РосУкрЕнрго, то цін на газ може зрости.

Експертка Ради з енергетичної політики Секретаріату Президента України Олена Вітер вважає, що інформація про те, що Сполучені Штати почали розслідувати діяльність РосУкрЕнерго з`явилася з подачі Росії:

“Використання всіх темних дірок РосУкрЕнерго – це технологія, яку дуже активно використовує Росія уже протягом кількох місяців для демонстрації негативності нинішньої української влади перед українською спільнотою і міжнародною громадськістю. Поки що ці кроки є неефективними”.

Натомість представники Блоку Юлії Тимошенко вітають той факт, що справою РосУкрЕнрго зацікавилися за океаном. Андрій Шкіль в інтерв’ю радіо “Свобода” зазначив:

“Коли говорити про компанії, які отримують такі права і такі можливості в транзитній державі, це не може не зацікавити зокрема і Сполучені Штати. Сподіваюся, що це закінчиться відповідальністю, зокрема і кримінальною, тих чиновників, які ухвалили рішення подарувати все що має Україна якимось кримінальним структурам”.

4 січня “Нафтогаз України”, російський “Газпром” та компанія “РосУкрЕнерго” домовилися про створення спільного підприємства, яке б постачало в Україну російський та середньоазійський газ. Поява “РосУкрЕнерго” як постачальника газу викликала шквал критики через непрозору діяльність компанії. Ще одним суперечливим питанням є ціна. В угоді сказано, що ціна 95 доларів стосується лише 34 мільярди кубів газу і діє лише в першому півріччі 2006 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG