Доступність посилання

ТОП новини

80 тисяч протестуючих проти злочинності після вбивства в Брюсселі 17-річного юнака – головна тема бельгійської преси.


Наталія Вікуліна Брюссель, 24 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 80 тисяч осіб пройшли вулицями Брюсселя, шануючи пам’ять вбитого 17-річного юнака та протестуючи проти вуличної злочинності. У вбивстві підозрюють вихідців з Північної Африки, але учасники маршу і самі батьки загиблого хлопця закликали не наголошувати на походженні злочинців. Це – головна тема бельгійської преси, значну увагу брюссельському маршу приділяють також газети Нідерландів.

Всі прошарки населення Бельгії прийшли на марш протесту, аби висловитися за те, щоб така драма більше ніколи не повторилася, пише франкомовна газета “Ла Лібр Бельжік”. 12-го квітня на центральному вокзалі Брюсселя 17-річний фламандський юнак Джо ван Холсбек отримав смертельні ножові поранення за те, що відмовився віддати плейер своїм нападникам. Камери спостереження зафіксували іміджи вбивць, ними, вочевидь, є вихідці із Північної Африки. Газета пише, що марш мовчання, в якому взяли участь десятки тисяч бельгійців і іноземців, показав: Бельгія є радше не маленькою, а великою країною, яка має відчуття честі, толерантності і братства.

Газета “Ле Суар” присвячує першу шпальту фотографіям з жалобної демонстрації. “Нині настав час дій для політиків”,- наводить видання слова батька вбитого. – “Я вірю, що те, що трапилося з моїм сином, пов”язано з проблемою освіти. Освіти молоді, але також і батьків”,- вважає батько загиблого Джо. Головна редакторка “Ле Суар” у спеціальній статті розмірковує також про те, як має Бельгія далі боротися із злочинністю. Редакторка пише, що кожен громадянин демократичної держави має право розраховувати на безпеку, але сама ця держава будується людьми, що і створюють цінності, на яких базується суспільство.

Фламандська газета “Хет Лаатсте Ньюс” звертає увагу, що у вівторок буде опубліковано нові фотознімки підозрюваних у вбивстві Джо. Поліція простежила, що після скоєння злочину юнаки пішли в метро, де камери спостереження зафіксували їхні обличчя. Ще минулого тижня по всіх школах Брюсселя було розповсюджено фотороботи підозрюваних.

Нідерландська газета “Волькскрант” пише, що в марші протесту взяли участь і провідні бельгійські політики, які, однак, залишалися на задньому плані – адже демонстрація носила відверто неполітичний характер. Батьки вбитого попросили демонстрантів не приносити ніяких транспарантів. Видання вказує, що батьки Джо подякували людям за підтримку. Тато загиблого заявив, що сподівається: політичні партії зможуть співпрацювати разом і вирішити проблему безпеки для молоді. “Волькскрант” нагадує: прем”єр-міністр Бельгії Гі Верхофстадт пообіцяв, що влада робитиме більше для боротьби з молодіжною злочинністю.
XS
SM
MD
LG